Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam pewien dylemat nad kupnem samochodu w automacie a w manualu. Zdaję sobie sprawę z tego, że samochody w automacie są bardziej awaryjne skrzynie i trochę wiecej palą i w zime ciężko nimi wyjechać po jakiś zaśnieżonych drogach. Z drugiej strony to czysta przyjemność - szczególnie skrzynie typu DSG. Jak wams się wydaje?

Posted

Im większy stosunek mocy, a zwłaszcza momentu obrotowego do masy tym bardziej sprawdzi się automat. Na miasto też lepszy, i to zdecydowanie automat. Im nowszy samochód też bardziej bym patrzył w kierunku automatu. Nowe skrzynie automatyczne wcale nie zwiększają zużycia paliwa. Jedynie obsługa skrzyni wiąże się z kosztami częstszej wymiany oleju. Taką, wg mnie granicą kiedy wybierać automat dla jazdy poza miastem jest przyśpieszenie. Jeżeli samochód przyśpiesza do "setki" w czasie 10 sekund lub mniej to zdecydowanie automat. Jeżeli w 13 lub więcej to zdecydowanie manualna.  Ten zakres między 10 a 13 można się zastanawiać jaką skrzynię wybrać. Jeżeli ciągasz często przycepkę, zwłaszcza przeładowaną wybierz manualną.

Ja mam auto ("trojaczka") do gospodarstwa z niezbyt dużym silnikiem 390 Nm w manuału i zastanawiam się czy nie należało wybrać automatu. Pozdrawiam!

Posted

nie znam się na automatach,jednak mój syn miał 10 lat audi 100 automat (benzyna 2l) z przebiegiem 380 000 sprzedał ,nigdy się nic nie popsuło,teraz ma mercedesa 2,5l E klasa, 5 cyl. turbo diesel automat,r.pr.2002,ma go 9 lat,bezawaryjny,jeśli idzie o błoto czy śnieg to ma takie urządzenia że nigdy nie doprowadzisz do poślizgu kół,tak więc nie wiem czego się bać-pozdrawiam.

Posted

jeśli automat jest odpowiednio serwisowany to jest niezniszczalny.i użytkowany....

automaty po 2000 r. nie powodują większego spalania czy utródnień zimą.

Obecnie mam golfa 1.9 i passata 2.8 w automacie. druga połowa lat 90-tych . Stara generacja automatów AG 4 i jeśli chodzi o golfa w dizlu to niedobre połączenie.

Osobiście niebałbym sie automatu ale przyjemność z jazdy przy pojemności ponad 2.0

Kupując używke warto sprawdzić olej w skrzyni , jeśli nie jest czysty to se odpuść.

Posted

Postawiłem teraz swój samochód na warsztat. Dostałem zastępczy, może i starszy rocznikowo ale z racji ilości osób mojej rodziny jest to duża amerykańska maszyna. Silnik 3,3 i oczywiście automat... nie jest to mój pierwszy kontakt z tego typu skrzynią, ale tu mi się podoba. Duży, ciężki, mocny i ta skrzynia powoduje że tylko sobie mruczy i płynie po drodze. Mój francuz też nie mały, bo 7 pełnych foteli (a nie te pseudo wyciągane z pod podłogi bagażnika) ale to nie to samo, nawet w wersji z automatem się różni bo też miałem okazję jeździć... Tak że skrzynia skrzynią, ale w niektórych bardziej się sprawdza automat, gdzie natomiast wstawienie manuala było by porażką, ale to tylko moja opinia...

Posted

Też brałbym automat. Jest wygodniejszy. Jazda autem, ruszanie jest przyjemniejsza. Co do awaryjności to zależy od wielu czynników. Na swoim doświadczeniu powiem Ci że jeżdżę VW Touran z 2,0 TDI z 140KM z DSG i czysta przyjemność. Jeździ bezawaryjnie, należy pamiętać o okresowych wymianach oleju. Poczytaj sobie jeszcze na forach motoryzacyjnych... Najlepiej dedykowanych pod Twój konkretny model który chcesz zakupić. Ogólnikowo wady i zalety zostały zebrane tutaj: https://nocar.pl/blog/wady-i-zalety-automatycznej-skrzyni-biegow/

• 3 months later...
Posted

Faktycznie skrzynia automatyczna jest po prostu wygodniejsza, nie ma szarpnięć jak przy zmianie biegów w skrzyni manualnej. Minusy to wyższe koszty użytkowania, wymiana oleju i rzecz jasna sama awaria skrzyni, która w zależności od modelu może być kosztowna. Automaty są bardzo trwałe, im wyższa moc tym lepiej się sprawdzą, na plus także to że nie masz koła dwumasowego.