edek Posted June 1, 2017 Report Posted June 1, 2017 Mam obecnie na polu pszenicę ozimą Julius, zasiałem ją ponad normę... czyli 240 kg/ha Znajomy siał 210kg/haŁan jest bardzo gęsty. Pszenica zaczyna się pomału kłosić. Czy mogę ją teraz zasilić saletrą w dawce 300kg/ha, aby z tego gęstego łanu coś było ? Quote
Vademecum Posted June 2, 2017 Report Posted June 2, 2017 sypaj, a jak sie położy ? a ile dałeś fosforu i potasu ? Quote
edek Posted June 3, 2017 Author Report Posted June 3, 2017 Pszenica Julius to bardzo wysoka pszenica,u mnie w związku z wyższą normą wysiewu automatycznie się skróciła o połowę....Nam metrze kwadratowym jest większa obsada w związku z tym aby uniknąć mniejszych kłosów i chudszego ziarna chciałem posypać saletrą aby mieć coś z tego łanu Quote
edek Posted June 3, 2017 Author Report Posted June 3, 2017 sypaj, a jak sie położy ? a ile dałeś fosforu i potasu ?Cofnę się do zapisków to Ci odpowiem Quote
miszka Posted June 9, 2017 Report Posted June 9, 2017 Witam,Podepnę się do tematu z pytaniem do kolegów. Chodzi mi o pomoc bardziej doświadczonych w identyfikacji czy zboże na załączonych zdjęciach jest pszenicą.Trochę wstyd mi za to pytanie ale pierwszy raz kupiłem materiał kwalifikowany - pszenicę ozimą linus i obecnie wygląda ona jak na załączonych zdjęciach.Niestety według mnie wygląda ona na pszenżyto a nie pszenicę, zresztą sąsiad też mnie się pytał czy na pewno zasiałem pszenicę.Może któryś z kolegów miał tę odmianę i może doradzić czy to na pewno pszenica. Dzięki za pomoc.Pozdrawiam Quote
miszka Posted June 9, 2017 Report Posted June 9, 2017 Z uwagi na fakt, że nie mogłem dodać zdjęć do wpisu wstawiłem je do mojej galerii w albumie Inne Quote
edek Posted June 18, 2017 Author Report Posted June 18, 2017 Mam na polu pszenicę jarą Arabella, obecnie kończy kwitnienie i już są zaczątki ziaren w kłosach - czy mogę jeszcze posypać saletrą ? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 18, 2017 Report Posted June 18, 2017 Saletra składa się z części saletrzanej i amonowej. Część saletrzana jest dostępna dla roślin natychmiast, a część amonowa wymaga przekształcenia w formę saletrzaną przez mikroorganizmy glebowe w formę saletrzaną co trwa ok. 4 - 6 tygodni. Część saletrzana to anion więc nie jest sorbowana przez kompleks sorpcyjny (np. montmorylonit) więc łatwo ulega wymyciu (np. po przekroczeniu polowej pojemności wodnej gleby co następuje szybko gdy brak roślin powoduje brak zapotrzebowania na wodę) jeżeli nie ma zasianego natychmiast na polu poplonu. Lepiej zastosowań azot dolistnie w formie amidowej w stężeniu 8 - 9%. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted June 18, 2017 Report Posted June 18, 2017 coś z tej saletry wykorzysta ale ekonomiczniej jest zastosować w formie dolistnej i oczywiście mocznik a ponadto w tej fazie jeśli występuje szkodnik można go przy okazji wyeliminować Quote
Recommended Posts