Adams Posted June 7, 2017 Report Posted June 7, 2017 Witam!Mój tato, ma 62 lata i chce przejść na wcześniejszą emeryturę. Problemem jest jednak, to że nie może przepisać gospodarstwa na współmałżonkę i jednocześnie współwłaścicielkę. W tym momencie pozostaje opcja przepisania gospodarstwa na mnie, jednak słyszałem, że wcześniejsza emerytura zostanie przyznana tylko w momencie, gdy nowy właściciel będzie gospodarstwo rozwijał, ja jednak mam inne obowiązki, więc chciałbym prowadzić nieco mniejsze gospodarstwo. Czy to jest utrudnienie? Znacie jakieś podobne przypadki? Jeśli tak to na kogo i na jakich warunkach zostało przekazane gospodarstwo? Liczę na pomoc Quote
DuzyGrzegorz Posted June 8, 2017 Report Posted June 8, 2017 Jak zakupisz do gospodarstwa nowe grabie to będzie rozwój. Pozdrawiam! Quote
Adams Posted June 8, 2017 Author Report Posted June 8, 2017 Chodzi mi o posiadanie tej samej ilości ziemi, ale zmniejszenie ilości bydła, w Krusie doskonale mogą to sprawdzić, czy to nie jest problem? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 10, 2017 Report Posted June 10, 2017 Jeżeli nie będzie to problem dla Ciebie to nie będzie też problemu dla KRUS. Zawsze możesz powiedzieć że bardziej Ci się opłaci produkcja roślinna niż zwierzęca. Pozdrawiam! Quote
Tuzon Posted July 13, 2017 Report Posted July 13, 2017 Podejrzewam, że emerytury z roku na rok będą coraz niższe i to w zasadzie jest fakt. Matematyki czy ekonomi nie da się oszukać na dłuższą metę. Już teraz widać, że szukają dodatkowych źródeł dochodu ot chociażby w paliwie. Będzie drożej po około 25 groszy na 1 litrze.Znając życie będzie podobnie jak w przypadku usług bankowych, miało to nie wpłynąć na koszta rachunków bankowych a fakt jest taki, że wpłynęło. Przykładem są konta osobiste: http://www.tanie-konto.pl/ranking-kont-osobistych/Kiedyś w większości darmowe, teraz obarczone różnymi dodatkowymi opłatami. Może nie wprost, ale takimi jak wypłaty z bankomatów, użytkowanie karty czy sms-y potwierdzające przelewy. DuzyGrzegorz 1 Quote
Vademecum Posted July 15, 2017 Report Posted July 15, 2017 napewno będą niższe a paliwo mamy najtańsze w uni no niewiem jakie ceny są na litwie Quote
Robert ;-) Posted July 15, 2017 Report Posted July 15, 2017 PiS się postara żeby paliwo było droższe! Quote
Wyrolowani Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 włączę się do dyskusji emerytury w rolnictwie są takie jakie są ja mam pytanie do pana Roberta ta hodowla ze zdjęć umieszczonych w galerii to pana ? chodzi mi szczególnie o rodzaj bydła , to na sprzedaż? czy dla siebie? Quote
Robert ;-) Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 Nie pan ,ale tak to moje krowy rasa Highland catlle szczerze to rasa tylko na gospodarstwo agroturystyczne na mięso nie opłaca się trzymać Quote
Wyrolowani Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 ale mają fantastyczny wygląd i te daniele to też pod agroturystykę? Quote
Robert ;-) Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 Nie, u mnie jest inaczej ,daniele dla własnej uciechy ,a krowy to niewypał jedna wielka pomyłka. choć to fakt wygląd mają nie codzienny Quote
Wyrolowani Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 tak jak i konie to też na wsi już przeżytek ale jak się człowiek przyzwyczai to trudno się z tym rozstać a jak już zwierzęciu nada się imię to jakby członek rodziny nawet osobie dorosłej żal zwierzęcia a co dopiero dziecku powiedz że czas to sprzedać DuzyGrzegorz 1 Quote
Robert ;-) Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 No koni na wsi ani jednego w okolicy może 4 ja mam parę kucyków ale czy je można zaliczyć jako koń tego nie wiem Quote
Wyrolowani Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 a i jeszcze jedno pytanie odnośnie zdjęć z galerii ten FORD to pana czy zdjęcie zrobione z doskoku Quote
Robert ;-) Posted November 8, 2018 Report Posted November 8, 2018 Ten zabytek to podjechał pod mój dawny zakład pracy ,tam obok był facet co naprawiał amerykanskie wozy Quote
stephan Posted November 8, 2018 Report Posted November 8, 2018 Tak na dobrą sprawę, czy my rolnicy nie moglibyśmy przejść do ZUS-u? Jakoś nie widzę logicznego uzasadnienia istnienia oddzielnego systemu emerytalnego. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 8, 2018 Report Posted November 8, 2018 Ja widzę logiczne uzasadnienie. Państwo musiałoby dołożyć do ZUS dodatkowe pieniądze. Na dziś Państwo mniej dopłaca do jednego ubezpieczonego w KRUS niż w ZUS. Pozdrawiam! Quote
czesiek888 Posted November 9, 2018 Report Posted November 9, 2018 Dlaczego KRUS-owcy mają mieć wyższe emerytury, przecież ZUS-owcy mają co miesiąc odciągane o wiele większe kwoty dlatego mają też większe emerytury. Krusowcy płacą najniższe możliwe składki z tego powodu taka niska emerutura... Quote
Wyrolowani Posted November 9, 2018 Report Posted November 9, 2018 znaczy że nie jesteś rolnikiem , więc cóż zawsze możesz przejść na KRUS a jak przyjdzie czas na emeryturę i starość zapuka do twych drzwi wtedy otrzymasz odpowiedź na swe pytanie Quote
gk21 Posted November 10, 2018 Report Posted November 10, 2018 Co myślicie o Pracowniczych Planach Kapitałowych, które niedługo mają być wprowadzone, czy powinno powstać coś takiego dla rolników ? Quote
Vademecum Posted November 10, 2018 Report Posted November 10, 2018 tylko rolnicy nie chorują a pracownicy krus namawiają na skorzystanie z sanatorium bo niema chętnych.Ja przez 30 lat nie chorowałem Quote
Wyrolowani Posted November 10, 2018 Report Posted November 10, 2018 a co to takiego? możesz rozwinąć wypowiedź Quote
Vademecum Posted November 10, 2018 Report Posted November 10, 2018 ja uważam że co nowe to gorsze, Jest takie powiedzenie - Jak umiesz liczyć to licz na siebie - Quote
Wyrolowani Posted November 10, 2018 Report Posted November 10, 2018 szczerze nic o planach kapitałowych nie słyszałam, w rolnictwie trudno jest rozlegle planować ,susza ,powodzie i innego rodzaju zjawiska często niskie ceny słaba opłacalność, co tu planować byle nie skończyć jak ci ludzie;https://www.youtube.com/watch?v=D3ljsi3Yt_Ia później pytać się jak można kraść za przyzwoleniem PAŃSTWA ? Quote
Recommended Posts