Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!
Mój tato, ma 62 lata i chce przejść na wcześniejszą emeryturę. Problemem jest jednak, to że nie może przepisać gospodarstwa na współmałżonkę i jednocześnie współwłaścicielkę. W tym momencie pozostaje opcja przepisania gospodarstwa na mnie, jednak słyszałem, że wcześniejsza emerytura zostanie przyznana tylko w momencie, gdy nowy właściciel będzie gospodarstwo rozwijał, ja jednak mam inne obowiązki, więc chciałbym prowadzić nieco mniejsze gospodarstwo. Czy to jest utrudnienie? Znacie jakieś podobne przypadki? Jeśli tak to na kogo i na jakich warunkach zostało przekazane gospodarstwo? 
Liczę na pomoc ;) 

Posted

Chodzi mi o posiadanie tej samej ilości ziemi, ale zmniejszenie ilości bydła, w Krusie doskonale mogą to sprawdzić, czy to nie jest problem?

• 1 month later...
Posted

Podejrzewam, że emerytury z roku na rok będą coraz niższe i to w zasadzie jest fakt. Matematyki czy ekonomi nie da się oszukać na dłuższą metę. Już teraz widać, że szukają dodatkowych źródeł dochodu ot chociażby w paliwie. Będzie drożej po około 25 groszy na 1 litrze.

Znając życie będzie podobnie jak w przypadku usług bankowych, miało to nie wpłynąć na koszta rachunków bankowych a fakt jest taki, że wpłynęło. Przykładem są konta osobiste: http://www.tanie-konto.pl/ranking-kont-osobistych/

Kiedyś w większości darmowe, teraz obarczone różnymi dodatkowymi opłatami. Może nie wprost, ale takimi jak wypłaty z bankomatów, użytkowanie karty czy sms-y potwierdzające przelewy.

• 1 year later...
Posted

włączę się do dyskusji emerytury w rolnictwie są takie jakie są  

ja mam pytanie do pana Roberta ta hodowla ze zdjęć umieszczonych w galerii to pana ? chodzi mi szczególnie o rodzaj bydła , to na sprzedaż? czy dla siebie?

Posted

tak jak i konie to też na wsi już przeżytek ale jak się człowiek przyzwyczai to trudno się z tym rozstać a jak już zwierzęciu nada się imię to jakby członek rodziny nawet osobie dorosłej żal zwierzęcia a co dopiero dziecku powiedz 

że czas to sprzedać 

Posted

Tak na dobrą sprawę, czy my rolnicy nie moglibyśmy przejść do ZUS-u? Jakoś nie widzę logicznego uzasadnienia istnienia oddzielnego systemu emerytalnego.

Posted

Dlaczego  KRUS-owcy mają mieć wyższe emerytury, przecież ZUS-owcy mają co miesiąc odciągane o wiele większe kwoty dlatego mają też większe emerytury. Krusowcy płacą najniższe możliwe składki z tego powodu taka niska emerutura... 

Posted

znaczy że nie jesteś rolnikiem , więc cóż zawsze możesz przejść na KRUS a jak przyjdzie czas na emeryturę i starość zapuka do twych drzwi wtedy otrzymasz odpowiedź na swe pytanie

Posted

Co myślicie o Pracowniczych Planach Kapitałowych, które niedługo mają być wprowadzone, czy powinno powstać coś takiego dla rolników ?