Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jakiej mocy masz traktor? Przy jakiej ilości obrotów silnika podaje 1000 obr/min. na WOM? Wydaje mi się że raczej sporej mocy skoro ma tylko 1000 obrotów na minutę WOM-u. W mojej okolicy często ciągniki większej mocy już od Ursusa "12" używane są z WOM 1000 obr/min. do pras zwijających. Może to jest rozwiązanie problemu zamiast szukać prasy przystosowanej do 1000 obr/min. WOM. Pozdrawiam!

Posted

MF 3085 o ile pamiętam ma 100 kM. Obroty nominalne WOM nie mają wpływu jak jest zbita bela.Oczywiście teoretyzując jeżeli traktorowi brakuje mocy do dobicia bel można wtedy uzyskać lepsze zbicie. Chyba lepiej dobrać typ prasy do najczęściej prasowanego materiału, a przede wszystkim do materiału na którym najbardziej Ci zależy aby był odpowiednio zbity. Zerknij na podobne tematy np. http://www.rolnik-forum.pl/topic/1890-jaka-prasa-roluj%C4%85ca/ czy http://www.rolnik-forum.pl/topic/2335-jaka-prasa-zwijaj%C4%85ca-w-cenie-20-25tys-z%C5%82/?hl=%2Bprasa+%2Bzwijaj%C4%85ca

Pozdrawiam!

Posted

Ma 100 koni. Sprawdziłem. Kolega zakładający temat ma trochę racji. MF ma trochę niskie obroty silnika przy nominalnych obrotach WOM przez co jego faktyczna moc jest przy napędzie maszyn przez WOM niższa. Prasa na 1000 obr/min. WOM daje możliwość prasowania na 1000 obr/min. i dobijania na 540 obr/min. lub nieco więcej przy wyższych obrotach silnika. Moment obrotowy przekazywany przez traktor WOM-em jest prawie dwukrotnie wyższy. Chyba o to chodzi Koledze. Pozdrawiam!

Posted

Chciałbym kupić tak do 40+ tyś. W mojej sipmie walcowo-łańcuchowej bele nie sa tak do końca zbite tak jakbym oczekiwał. Przytrzymując bele jeszcze trochę w komorze aby lepiej zbić to rozszczelnia mi komorę z jednej bądź drugiej strony. 

Posted

No to pasuweczka John deere , claas pasuwka , albo New Holland, łańcuchowa zmiennokomorowa raczej odpada

co do dobijania bel każdą prasą da się dobrze zbić bele, ale trzeba jechać wolno i żeby byl materiał równomiernie podawany to i 50 konnym ciągnikiem wychodzą ładne bele ,

Taki jeleń będzie miał większą wydajność i zgniot niż sipma to twój 100 konny beczkę będzie hulal jak ta lala