Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich ;)

18.04. br. sprzedałem tuczniki za kwotę 6000 PLN, płatność była 21 dni.

Jak do tej pory nie otrzymałem zapłaty, chociaż nie raz interweniowałem tj. dzwoniłem i pisałem nawet sms. Co zrobić aby otrzymać pieniądze ? :/

Posted

Napisz zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 286 KK. Dołóż jeszcze art. 300 § 1 KK, ale to jest ścigane na wniosek. Do tego wniosek o zabezpieczenie roszczeń z art. 291 § 1 KPK. Pozdrawiam!

Posted

Napisz zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 286 KK. Dołóż jeszcze art. 300 § 1 KK, ale to jest ścigane na wniosek. Do tego wniosek o zabezpieczenie roszczeń z art. 291 § 1 KPK. Pozdrawiam!

Dzięki, będę musiał takie kroki poczynić bo wczoraj dzwoniłem a dziś kasy nie ma na koncie..., jeszcze do jutra poczekam.

Posted

Niezapłacenie za fakturę nie jest przestępstwem. Przestępstwem jest doprowadzenie kogoś do niekorzystnego rozporządzenia mieniem. Nie ulega wątpliwości że rozporządziłeś mieniem w sposób niekorzystny, a przyczyną było nieprawdziwe przyrzeczenie zapłaty w określonym terminie. Jak będziesz miał problem z napisaniem zawiadomienia o uzasadnionym podejrzeniu przestępstwa daj znać. Pozdrawiam!

Posted

ech, ja już sprawę oddałem do komornika i d..a   facet nie ma nic na siebie, zasrane prawo

kilka lat się ciągnie  i  chyba wszystko  na marne

Posted

nie pamiętam już jak to poszło, ponad rok komornik się tym zajmuje, ale co z tego jak nawet ,,dziad" nie raczy poinformować  czy  są jakieś posunięcia. Normalnie  chore prawo.

Posted

W polskim prawie konfiskata rozszerzona wchodzi dopiero w tym roku choć jako kraj do wprowadzenia takiego środka zobowiązaliśmy się jeszcze w poprzednim wieku. W UE 40% jest odzyskiwanych pieniędzy bez wyroku sądowego, a nie we wszystkich krajach obowiązuje. U nas to Ty musisz udowodnić że sprawca już w chwili transakcji miał zamiar nie zapłacić, a w innych krajach to sprawca ma obowiązek udowodnić że miał zamiar zapłacić.

Konfiskata rozszerzona to przepadek mienia osób trzecich, którym sprawca darował lub przekazał mienie nieodpłatnie lub zbył je za faktyczną kwotę znacznie niższą od wartości rynkowej, w sytuacji gdy osoby trzecie wiedziały lub powinny były wiedzieć, że celem tych działań jest uniknięcie konfiskaty. Chodzi o sytuację  przepisywania nielegalnie zdobytego majątku na. rodzinę czy znajomych. Co ważne kofiskacie rozszerzonej będzie podlegał majątek "rozpisany" nawet 5 lat przed przestępstwem. W Bułgarii jest to 16 lat. Pozdrawiam!

Posted

Oby twoje słowa się spełniły i wszystko zadziałało, kwotę mam podobną jak Edek . Co prawda już się pogodziłem ze stratą , , :( ale może jeszcze nic straconego,mam nadzeję.