Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pytanie jak w temacie. Ja mam C-360 zwykłą oryginalną 81r. pali mi stosunkowo nie dużo a czy Perkins będzie jeszcze dużo mniej palił czy to tylko taki mit?

Tak dla porównania to jak to jest?

Może na przykładzie podajcie np w orce 3 skibowym pługiem jak to będzie?

C-360 10L

C-360 3P 8L

?

Posted
nie mierne podejście. pług. ziemia . nachylenia. masz oryginała to nie zmieniaj. jakbyś miał lekką prace typu opryskiwacz, roz.nawozów, przecz. zgrabiarka to i byś mniej spalił. w ciężkiej robocie to 3 p będzie non stop przeciążony i też łyknie. a wyjec zawsze będzie wyjcem. jeśli szukasz ciągnika do lekkiej prcy to weź mf 255 bo na co ci mutant co ma opory na układzie napędowym. mf potrafi sie zmieścić w 5 l na mth, ale lekka robota
Posted

Ja nie chce zamieniać ja chce kupić właśnie 3 traktor.

Służył by mi on głównie koszenia i ogólnie prac przy sianokosach.

Myślałem o 3P ponieważ moja C-360 jest praktycznie cały czas z turem potrzebna do załadunków a wiecie No tur trochę przeszkadza w rolniczych pracach.

Po drugie 3P jest szybszy, ma większe obroty wiec do rotacyjnej na wałek jak znalazł.

Mam jeszcze Ursusa 6824 ale sorry jego w kosiarkę nie podczepie bo bym zbankrutował z paliwem.

O MF 255/Ursus 3512 też myślałem ale No kurczę jest on 2 razy droższy od 3P a ja wiem czy taki bardziej komfortowy

Posted

Ursus C-360 spala 265 g/kWh, a C-360-3p spala 236 g/kWh i teoretycznie tak powinno się mieć zużycie paliwa. Jednak te traktory mają różną moc i zdecydowanie różny moment obrotowy więc to porównanie nie jest do końca takie wprost. Silnik Ursusa C-360-3p ma zdecydowanie korzystniejszą krzywą spalania więc przy mniejszych od nominalnych obciążeniach spalanie C-360-3p będzie niższe niż wynikałoby ze stosunku jednostkowych spalań obu traktorów przedstawionych na wstępie. Pozdrawiam!

Posted

Myślę że Duży Grzegorz napisał dosadnie , te silniki nie tylko się mocą różnią te ( 5km) ale moment obrotowy też mam dużo do rzeczy.i przy jakich obrotach go osiągają.

ogólnie 3p pali mniej,ale w lżejszej robocie , ale daj mu po kościach to spali tyle samo co c360.

3p do lekkich prac ok.

Posted
ten 3 p w mf 255 napewno spali mniej od 3 p w c360. lepszy komfort pracy , wygodniejsza skrzynia , dobra hydraulika z takim, że hiczem i cichy ciągnik. u mnie gania od nowości 1987 ani hydrauliki nie tykałem ani hamulców. wcale nie jest droższy 2 x od 360 3p.
Posted

Perkins to klasyczni silnik traktorowy i nie bardzo lubi pracę z małym obciążeniem. Ma zdecydowanie lepszą krzywą spalania ale ma też pewien haczyk. Minimum to 1500 obr/min. Oczywiście każdy silnik im ma mniej cylindrów to mniej spali przy niepełnym obciążeniu. W orce C-360-3p i C-360 spalą zbiornik po mniej więcej zaoraniu tej samej powierzchni. W pracach gdy obciążenie jest niskie raczej C-360-3p szybciej opróżni zbiornik. Jedną z przyczyn jest gorszy stosunek mocy do masy C-360-3p. Pozdrawiam!