DuzyGrzegorz Posted July 2, 2017 Posted July 2, 2017 Mam żarówkę ok. 40 m od wyłącznika. Zasilanie do niej idzie jednym kablem wraz z zasilaniem innych urządzeń. Po wyłączeniu żarówka się żarzyła i migała. Po wyłączeniu długi przewód do wyłącznika działał jak kondensator. Założyłem filtr RC ale nie wiele dawał. Co trzy miesiące wymiana żarówki. Bez filtra co dwa tygodnie. Problem rozwiązałem w następujący sposób. Do wyłącznika doprowadziłem przewód neutralny N i wymieniłem wyłącznik na przełącznik schodowy. Teraz przełącznik albo załącza napięcie L i wtedy świeci żarówka, albo N. Jeżeli żarówka nie świeci to oba przewody żarówki są podpięte do przewodu neutralnego N. Jak na razie jest w porządku. Mam zamiar także zabezpieczyć w ten sposób inne żarówki gdzie może się generować napięcie po wyłączeniu żarówki. Co o tym sądzicie bo elektrykiem nie jestem? Quote
Tofik Posted July 3, 2017 Posted July 3, 2017 Kolego elektrykiem nie jesteś ale pojęcie o procesorach kondensatorach i innych takich pojęcie masz gdzie przeciętny "szarak" nie ma bladego pojęcia Ja mialem podobny problem z tym że ja wymienilem gniazdo na żarówkę i wlącznik i problem znikną tyle że do tej pory nie wiem co bylo wadliwe czy przelącznik czy gniazdo ale najważniejsze że probnem zniknol. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted July 3, 2017 Author Posted July 3, 2017 Elektronika i elektryka to nie to samo. Gdyby wyłącznik był elektroniczny to byłoby proste. Już myślałem czy nie zrobić to na elektronice.To co Ty miałem przy silniku elektrycznym. Śruba na zacisku nie była kiedyś dokręcona. Zaiskrzyło i kostka przewodziła prąd po tym osmoleniu.Elektronika to teraz prawie informatyka a więc moje wykształcenie kierunkowe. Informatyka to jak sama nazwa wskazuje nauka o informacji a nie o komputerach. Elektronika to też taka "obróbka" informacji. Pozdrawiam! Quote
Halifaxx Posted July 18, 2017 Posted July 18, 2017 Zastanawiam się czy nie lepiej pójść w kierunku oświetlenia LED-owego które jest po prostu wydajniejsze, a co za tym idzie wymaga mniejszego napięcia. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 18, 2017 Author Posted July 18, 2017 Nie w tym problem. Problem w tym że elektronika żarówki LED podbija napięcie na przewodzie zasilającym. W moim przypadku oscyloskop wskazywał 7,12 V w "piku" przy dzielniku napięcia 100:1. To jest 712 V. Założyłem filtr RC ale nie wiele pomogło. Gdyby była to zwykła żarówka, która sama w sobie jest filtrem R dużej mocy to nie byłoby problemu.Jak na razie żarówka działa bez problemu. Pozdrawiam! Quote
Halifaxx Posted July 24, 2017 Posted July 24, 2017 Aha.Bardziej chodziło mi o mniej więcej takie jak te tutaj: https://kraftdele.info/11-lampy-ledowe Quote
Recommended Posts