89marcin89 Posted July 10, 2017 Report Posted July 10, 2017 Witam. Proszę o pomoc. Jaki agregat ścierniskowy (gruber) kupić do ciągnika zetor 12145 o mocy 115 KM ? Ilu metrowy (2,6 czy może 3 m) ? Jakiej firmy ? Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to max 12 tys zł. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 10, 2017 Report Posted July 10, 2017 Agregat generalne nie jest do traktora lecz do uprawy gleby. Nie mając żadnej informacji o glebie i jej potrzebach uprawowych, a także jego miejscu w zespole uprawek nie jestem w stanie nic doradzić. Z mocą traktora też jest różnie bo teraz te nowe często mają moc "przesadzoną" i to co podał producent trzeba przeliczyć. Chyba nie chodzi o rady w stylu: "Bierz w kolorze traktora bo fajnie wygląda". Pozdrawiam! Quote
izydor6280 Posted July 11, 2017 Report Posted July 11, 2017 2,6m, te ciągniki mają moc na silniku, ale na kołach już nie, zachodni o takiej mocy na płaskim spokojnie by latał z 3m Quote
89marcin89 Posted July 11, 2017 Author Report Posted July 11, 2017 Teren jest płaski. Ziemia dosyć ciężka.Gleba 3a 3b czasami 4 klasa. Przeważnie ił lub glina i zdażaja sie kamienie. Dodam że będzie pracował na niewielkim areale. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 11, 2017 Report Posted July 11, 2017 Przejrzyj ten temat - http://www.rolnik-forum.pl/topic/5301-agregat-uprawowy-bierny-na-ci%C4%99%C5%BCkie-ziemie/Nic nie napisałeś o traktorze, ale jeżeli zamierzasz uprawiać na głębokość do 12 cm to spokojnie 3 m. Jeżeli głębiej to odpowiednio węższy. Wał najlepszy byłby typu Crosskill gdyż najlepiej zabezpiecza glebę przed utratą wody (właściwie to jedyny typ wału który zabezpiecza przed utratą wody), co w uprawie ścierniskowej ma zasadnicze znaczenie, ale ze względu na kamienie lepiej się sprawdzi spiralny. Gdybyś Kolego lepiej opisał glebę i miejsce grubera w uprawie to mógłbym napisać więcej. Zwłaszcza brakuje mi informacji czy gleba jest minutówką. Pozdrawiam! Quote
89marcin89 Posted July 11, 2017 Author Report Posted July 11, 2017 Bardzo ciężka ziemia to nie jest. Są kawałki gliniaste i ilaste ale to są raczej gniazda a nie całe pole. Gleba nie jest minutówką. Sąsiedzi mają grubery z zabezpieczeniem sprężynowym i wałem rurowym Quote
DuzyGrzegorz Posted July 11, 2017 Report Posted July 11, 2017 Wał rurowy to na ziemie lekkie i przede wszystkim luźne. Na gleby strukturalne się nie nadaje bo strukturę gleby niszczy. Bardzo ważna jest moim zdaniem jest w uprawie pożniwnej woda i należy dołożyć starań aby ją zatrzymać. Skoro gleba nie jest minutówką to ma spore możliwości zatrzymania wody, jak się domyślam więc tym bardzie warto o pomyśleć o tym czynniku plonotwórczym. Zabezpieczenie sprężynowe w przypadku kamieni jest konieczne. Pozdrawiam! Quote
89marcin89 Posted July 12, 2017 Author Report Posted July 12, 2017 A jakie firmy polecacie ? Najtańsze nowe są euromasz, ale słyszałem że są bardzo słabe i ich nie polecają. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 13, 2017 Report Posted July 13, 2017 To w dużej mierze zależy od traktora, a w największej od traktorzysty. Jeżeli traktor jest ciężki, a na dodatek z nadmiarem mocy łatwo narzędzie lub maszynę uszkodzić. Teraz wszyscy kończą studia (bez urazy) ale znaleźć maszynę czy narzędzie które zostało zaprojektowane przez inżyniera, z obliczeniami wytrzymałościowymi, nie jest łatwo. Materiały często też są przypadkowe i tego samego producenta te same maszyny są raz zbudowane np. ze stali narzędziowej, a innym konstrukcyjnej. Nie odważę się wskazać producenta. Pozdrawiam! Quote
izydor6280 Posted July 13, 2017 Report Posted July 13, 2017 mandam, tolmet czy agromasz, między innymi Ci producenci mają dobrą opinię wśród użytkowników Quote
89marcin89 Posted July 13, 2017 Author Report Posted July 13, 2017 Dziekuje za odpowiedz. A posiada może ktoś grubera z firmy euromasz ? Faktycznie jest taki tandetny jak piszą ? Quote
89marcin89 Posted July 13, 2017 Author Report Posted July 13, 2017 Zastanawiam sie nad kupnem grubera metanga 3 m 7 lap z walem rurowym z zabezpieczeniem ślimakowym . cena 7700 zł . Warto ??? Quote
Vademecum Posted July 14, 2017 Report Posted July 14, 2017 na polskie nowe maszyny wszyscy narzekają i nie polecam a przdewszystkim maszyny takiej jak gróber Quote
89marcin89 Posted July 14, 2017 Author Report Posted July 14, 2017 To co lepiej brone talerzowa kupic ? Quote
Vademecum Posted July 14, 2017 Report Posted July 14, 2017 kolego to zależy od ziemi jaką maszyne wybierzesz i do czego będziesz go stosować. do upraw pożniwnych gruber to dobra opcja i mam wrażenie lepsza od talerzówki. Mówimy że polskie są z niewłaściwego materiału a gruber to duże obciążenie dla konstrukcji. ja polecam używki zachodnie no chyba że kogoś stać na nową maszyne Quote
izydor6280 Posted July 14, 2017 Report Posted July 14, 2017 zachodnia kilkunastoletnia używka z pewnością nie wymiesza tak dokładnie jak nowe, po prostu inne elementy robocze, technika idzie do przodu, na 20-30ha nie obawiałbym się dobrej polskiej maszyny, szczególnie tak prostej konstrukcji Quote
89marcin89 Posted July 14, 2017 Author Report Posted July 14, 2017 Ten gruber bedzie pracowal tylko na 10 ha wiec spokojnie wystarczy polski na lata. Z tymze brona talerzowa bardziej uniwersalna bo nawet przed siewem jak beda bryly po orce to mozna przejechac Quote
DuzyGrzegorz Posted July 16, 2017 Report Posted July 16, 2017 Talerzówka nie jest bardziej uniwersalna od kultywatora!!! Ma zasadniczą wadą wykluczającą ją z uprawy niektórych gleb. Gleby łatwo zagęszczające się nie powinny być uprawiane talerzówką. Talerzówka powoduje zagęszczenie warstwy poniżej jej uprawy do tego stopnia że pory są mniejsze od części spławianych gleby. Po deszczu te części spłąwialne zatykają pory gleby i uniemożliwiają dostęp zarówno korzeniom roślin do głębszych warstw gleby jak i zmagazynowania wody z tego deszczu. Tej wady nie mają kultywatory. Pozdrawiam! Quote
89marcin89 Posted July 18, 2017 Author Report Posted July 18, 2017 Jednak wezme chyba talerzówke kompaktową 3 m firmy strumyk Quote
Vademecum Posted July 19, 2017 Report Posted July 19, 2017 ja mam talerzówke i nie jestam zadowolony. do uprawy pożniwnej. Quote
Robert ;-) Posted July 19, 2017 Report Posted July 19, 2017 Ciągnik danej mocy pociągnie szerszą talerzuwke niż grubera, ja mam 2metry do c355 używam jej do niszczenia ścieraniska , tnę poplony ?uprawiam nieuzytki .Teraz myślę że wziął bym grubera, ładniej wygląda robota po nim głębiej się robi ,jeśli talerzuwke to w obu walkach muszą być talerze z nacięciami , te gładkie nie uprawiają zbyt dobrze . Quote
DuzyGrzegorz Posted July 19, 2017 Report Posted July 19, 2017 Jeżeli "robota ma ładnie wyglądać" to nic nie pomogę. Dla mnie liczy się osiągnięcie celów uprawowych. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted July 19, 2017 Report Posted July 19, 2017 Napisałem ładniej przy okazji głębiej .czyli ziemia jest lepiej doprawiona , Grzegorz nie łap za słówka ;-) Po talerzowce są gorzej zmieszane resztki pożniwne z glebą , po gruberze wygląda to lepiej, "ładniej " do mocnego ciągnika brał bym grubera Quote
Recommended Posts