Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jeśli szukamy, chcemy przejrzeć jakąś dowolną Księgę Wieczystą, możemy to zrobić od jakiegoś czasu przez Internet. Obecnie możemy sobie wydrukować Odpis, Wyciąg, Zaświadczenie z dowolnej Księgi Wieczystej i wcale nie musimy znać jej numeru. Wystarczy tylko adres nieruchomości lub numer geodezyjny działki. Tak wydrukowany dokument ma taką samą moc prawną jak ten otrzymany w Sądzie w Wydziale Ksiąg Wieczystych. Jednak opłaty za wydanie i tak musimy uiścić. Możemy sobie również zamówić wersje papierową z pieczęcią, którą otrzymamy korespondencyjnie.

http://www.sprawdzamsiebie.strefa.pl/ekw.html

Posted

Zawsze były dostępne, za cesarza Franciszka Józefa też były publiczne. Każdy miał prawo wglądu do każdej księgi wieczystej. Zasadą jest że księga wieczysta jest księgą publiczną. Zasada ta wywodzi się z prawa rzymskiego więc ma około dwóch tysięcy lat. Pozdrawiam!

Posted

Wgląd do księgi wieczystej jest na zasadzie zarówno materialnej jak i formalnej. Oznacza to że każdy ma prawo przeglądać księgę wieczystą, ale też że nie ma prawa powoływać się na nieznajomość treści księgi wieczystej (tzw. jawność formalna). Dostęp do dokumentów akt księgi wieczystej jest wyłącznie materialny co oznacza że żądając dostępu należy wykazać interes prawny (czyli powołać się że jest się np. właścicielem lub z jakiego innego powodu prawnego niezbędny jest dostęp do jakiegoś dokumentu czy dokumentów tam się znajdujących). Pozdrawiam!

Posted

czy prawnik -pełnomocnik  biorący udział w sprawie cywilnej pełnomocnik strony przeciwnej ma wgląd w moją księgę wieczystą i wcześniejszy zbiór dokumentów czy tylko sędzia prowadzący sprawę czekam na odpowiedź

WYROLOWANA 

Posted

Przecież napisałem wyraźnie kto ma prawo przeglądać księgę wieczystą i kto ma prawo do przeglądania akt księgi wieczystej i na jakiej zasadzie. "Wróżką" nie jestem i nie wiem kim jest pełnomocnik strony przeciwnej, jaką sprawę prowadzi stronie przeciwnej, kim jest strona przeciwna ani nawet o co toczy się ta sprawa i jaki jest jej tok. Jest zatem oczywiste że nie wiem czy pełnomocnik strony przeciwnej ma interes prawny do przeglądania akt Twojej księgi wieczystej.Nie wiem nawet że sędzia prowadzący tę sprawę ma interes prawny do przeglądania akt Twojej księgi wieczystej (z Twojego postu domyślam się że ma choć nie mam pojęcia na jakiej podstawie mógłby mieć). Pozdrawiam!

Posted

No jasne wróżką Pan nie jest ale w związku z Pana wypowiedzią w poście;"lub z jakiego innego powodu prawnego niezbędny jest dostęp do jakiegoś dokumentu czy dokumentów tam się znajdujących)"powodów tych przyzna Pan jest niewiele.Chodzi mi o to żeby Pan uściślił w swojej wypowiedzi dokładnie kto i w jakiej sprawie może w sądzie sprawdzić owe dokumenty bo że właściciel może sprawdzić swoje dokumenty to każdy z nas wie.

Pozdrawiam WYROLOWANA

Posted

Tak od końca. Właściciel nieruchomości ma prawo dostępu do akt księgi wieczystej tej nieruchomości nie dlatego że jest właścicielem, ale dlatego że ma niezaprzeczalny interes prawny. Zwróć Koleżanko uwagę że ja nie zastanawiam się kto ma taki dostęp lecz dlaczego ma taki dostęp. Napisałem przecież, że dostęp do księgi wieczystej jest formalny czyli decyduje forma wniosku. Dostęp do akt księgi wieczystej jest materialny więc decyduje materia wnioski. Nie znając materii wniosku ani materii sprawy nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Tak prosto napiszę że wniosek o przejrzenie księgi wieczystej nie wymaga uzasadnienia. Wniosek o dostęp do akt księgi wieczystej wymaga uzasadnienia i to z niego wynika czy wnioskujący wykazał interes prawny czy nie.

Popatrz na art. 361. 2 ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece:

Art. 361. 1. Akta ksiąg wieczystych przechowuje się w sądzie.

2. Akta księgi wieczystej może przeglądać, w obecności pracownika sądu, osoba mająca interes prawny oraz notariusz.

3. Nie wydaje się dokumentów znajdujących się w aktach ksiąg wieczystych, jeżeli dokumenty te stanowią podstawę wpisu.

4. Odpisy dokumentów znajdujących się w aktach ksiąg wieczystych wydaje się na żądanie osób mających interes prawny lub na żądanie sądu, prokuratora, notariusza, organu administracji rządowej albo jednostki samorządu terytorialnego.

5. Odpisy dokumentów znajdujących się w aktach ksiąg wieczystych wydaje się także na żądanie Bankowego Funduszu Gwarancyjnego w zakresie ustawowo realizowanych zadań.

Zwróć Koleżanko uwagę że nie jest tam wymieniony ani właściciel nieruchomości, ani sędzia, ani pełnomocnik. Zatem tak jak napisałem wcześniej, ani właściciel, ani sędzia, ani pełnomocnik nie mają prawa przeglądać akt księgi wieczystej.

Zaraz jadę do Klubu GP w Piotrkowie. Przyjedź albo zadzwoń (446162423). Postaram się wyjaśnić. Pozdrawiam!

Posted

Dziękuję to mi wystarczy.

Pozdrawiam

WYROLOWANA

Posted

przed chwilą znalazłam ;https://ksiegi-wieczyste.org/wglad-do-akt-ksiag-wieczystych-czym-jest-interes-prawny/-kto jest zainteresowany tematem polecam

Pozdrawiam

WYROLOWANA

• 3 months later...
Posted
Nie było mnie tu jakiś czas, ale widzę że troszkę niezrozumiale napisałem, więc sprecyzuję. Jeśli znasz numer Księgi Wieczystej i chcesz ją tylko przejrzeć, możesz to zrobić za darmo, po prostu wchodzisz na http://www.sprawdzamsiebie.strefa.pl/ekw.htmli tam korzystasz od razu z punktu drugiego i wybierasz odpowiednią opcję. Możesz również sobie wydrukować wszystko co potrzebujesz, również za darmo. Ale jeśli potrzebujesz dokument, który potrzebny Ci do Banku, Sądu lub innej instytucji to niestety musisz zapłacić. Tak samo jak w Sądzie (po prostu zapłacisz za te opłaty Sądowe). Wówczas będziesz posiadał Urzędowy Odpis, Wyciąg lub Zaświadczenie.
  • 8 months later...
Posted

Jeśli szukamy, chcemy przejrzeć jakąś dowolną Księgę Wieczystą, możemy to zrobić od jakiegoś czasu przez Internet. Obecnie możemy sobie wydrukować Odpis, Wyciąg, Zaświadczenie z dowolnej Księgi Wieczystej i wcale nie musimy znać jej numeru. Wystarczy tylko adres nieruchomości lub numer geodezyjny działki. Tak wydrukowany dokument ma taką samą moc prawną jak ten otrzymany w Sądzie w Wydziale Ksiąg Wieczystych. Jednak opłaty za wydanie i tak musimy uiścić. Możemy sobie również zamówić wersje papierową z pieczęcią, którą otrzymamy korespondencyjnie.

http://www.sprawdzamsiebie.strefa.pl/ekw.html

Prawidłowy link to: http://albertkredyty.pl/ekw.html

.