DuzyGrzegorz Posted July 11, 2017 Report Posted July 11, 2017 W mojej okolicy zbioru rzepaku praktycznie nie będzie. Dzwońce młócą wszystko. Podobnie było w roku ubiegłym. Niektóre plantacje nie opłaciło się kosić. Pozdrawiam! Quote
crazy333 Posted July 13, 2017 Report Posted July 13, 2017 Stosowałeś jakieś strachy na polach ? Może jakieś odstraszacze ultradźwiękowe. Na żurawie były przynajmniej skuteczne... ALbo jakies odstraszacze zapachowe? Chociaż z tym może byc jednak różnie Quote
DuzyGrzegorz Posted July 13, 2017 Author Report Posted July 13, 2017 Ja akurat zrezygnowałem z rzepaku kilka lat temu jak zaczęły robić straty. Sąsiedzi stosowali strachy i okazało się że w nich zakładały gniazda. Jak sąsiad uruchomił odstraszacze ultradźwiękowe to psy wyły nawet pięć wsi dalej, a dzwońce były bardziej nerwowe i więcej rzepaku obsypywały. Zapachowe na dojrzewające nasiona rzepaku raczej nie wchodzą w grę. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts