Jump to content

Recommended Posts

Posted

Najgorsze jest narzekanie :) Jestem rolnikiem i nie narzekam, wiadomo cały czas trzeba mieć głowę na karku wszystkim zarządzać pilnować, jak się czegoś nie dopilnuje to katastrofa murowana... Ale nie lubię kiedy rolnik się żali że on na nic nie ma czasu, że pieniądz nie ten... to jest ich wybór, przecież zawsze mogą iść do pracy 8 godzin "odpękać" i mieć po tym LB... to samo wekeendowo i w każdym momencie możesz mieć urlop L4 czy wypoczynkowy :) Nie ma żadnego problemu. ja akurat nie lubię narzekać, lubię nad wszystkim pracować i myśleć jak usprawnić swoje gospodarstwo :) 

• 3 months later...
Posted

Na urlopie byłam już bardzo dano, ale w tym roku nie odpuszczę :)

Gospodarstwem zajmie się brat, a my wyjeżdżamy na dwa tygodnie nad morze w apartamencie Sun&Snow

Odpoczynek nam się należy :)

• 2 weeks later...
Posted

Dawno. W zeszłym roku. Jednak ostatnio zabukowaliśmy sobie wypoczynek nad morzem. W tym roku na trochę dłuzej niż w zeszłym roku. Rok temu wypoczywaliśmy nad morzem 7 dni. W tym roku jednak chcemy wybrać sie na pełne dwa tygodnie, bo jednak ten tydizeń to zbyt mało aby się zresetować od pracy.

Wynajęlismy sobie apartament w Juracie, na tej stronie blue part Jesli ktoś z Was chciałby sobie zaplanować na dniach wakacje to polecam się spieszyć bo mieszkanie jakie wynajeliśmy sobie rok temu i chcieliśmy wynając je w tym roku było już zabukowane. 

Posted

rolnik przy pracy ma odpoczywać. Ja pochorowałbym sie z bezczynności. Nad polskie morze jechałem po zasypaniu świniom paśników - wieczorem. Rano o 6-stej nad morzem a wieczorem z powrotem. kółko około 1500 km. Dłużej to nie dla mnie. W góry wziołem żone nad morskie oko, pieszo ma sie rozumieć a nad czarny staw założyłem się że wbiegne i tak było tylko że poszedłem dalej na rysy ale ktoś schodził i powiedział że bez sprzętu niema szans bo wszystko oblodzone. Także nuda. Teraz do świąt jestem w trasie bo nudy w domu. Wczoraj po południu wyjechałem od siebie, załadunek w ostravie a teraz jestem pod Liverpulem, także 2200 kilosów w 26 godzin. (nie licze promu, z czekaniem ponad 3 h)

Jakoś zmęczony nie jestem, wypocząłem :)

Posted

Niestety rolnik narzeka, a ciągle pracuje, nawet w niedziele nie może usiedzieć na tyłku.. Jesteśmy przyzwyczajeni do ciągłej pracy i nie możemy usiedzieć na tyłku... Dlatego też często w gospodarstwach zdarzają się tragedie.. Po co gonić za tym pieniądzem trzeba też trochę pożyc

Posted

W sume to niedawno. Byliśmy z rodziną na wycieczce do Ziemi Świętej ktorą organizowalo biuro podróży Egeria. Przyznam szczerze ze wspomnienia zostana na zawsze. Bardzo milo  spedzony czas no i nowe przezycia duchowe

Posted

po co ? żeby w polsce żywność była tania. nie róbmy nic i zbojkotujmy polityke rządu PL.

W Niemczech jest dopłata do sztuki dużej świń za utrzymywanie świń na ściółce. 500 EURO do sztuki dużej rocznie. Policz sobie Kolego ile to wynosi do kg żywca. Polski rząd uznał że to tylko podnosi koszty. Ręce opadają. O innych dopłatach do produkcji w innych krajach UE nie będę pisał aby was nie denerwować.

Niedawno byłem u jednego z Kolegów z Forum. U niego w gospodarstwie jest lepszy widok niż nad Morskim Okiem. Zachowałem filmik z kamery samochodowej. Świetne są moje z synem który jechał ze mną typu: "O k...! Jak tu ładnie!". Żałuję że syn nie wziął drona aby po filmować. Może ten Kolega by pozwolił. Muszę z nim zagadać i jeszcze raz pojechać. Pozdrawiam!

Posted

Dziś niestety w hodowli trzody rolnicy naciągani są na kolejne koszty czyli maty wejściowe o określonych wymiarach, koszt jednej maty to ok 200 zł. Rolnik ma w gospodarstwie kilka wejść. Skąd hodowca kilku sztuk trzody ma mieć na to pieniądze?

Rozumiem że chodzi o środki ochrony przed chorobami, asf, wszystko ok, ale to niestety rolnik ponosi koszty i musi to kupić z własnej kieszeni. Mogliby chociaż zwrócić część kosztów

Posted

w 2015 ostatnio byłem z rodzina w kotlinie kłodzkiej i polecam 10 dni tylko , ale brakło czasu na wszystko a lubimy intensywny odpoczynek , zakopower ma się nijak  do niej , przynajmniej dla mnie jest tam nudno

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

A mi się tam w Zakopanem podobało i to bardzo. Jasne,że turystów jest wiele i banerów również. Ale nie zapominajmy, że w okolicy jest wiele ciekawych miejsc, ktore warto odwiedzić i dojazd równiez nie jest taki kiepski,

Jednak jeśli ktoś stawia na komfortowy wypoczynek w spokojniejszym miejscu to proponuje ten hotel:

Hotel nad jeziorem. Dobry standard i spa. 

• 1 month later...
  • 9 months later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...