edek Posted August 16, 2017 Report Posted August 16, 2017 Czy ktoś się wybiera na ten festiwal w dniach 19-20.08. w Wilkowicach koło Leszna ? Quote
Vademecum Posted August 16, 2017 Report Posted August 16, 2017 taki festiwal to mam u siebie na podwórku Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted August 17, 2017 Report Posted August 17, 2017 A przyjrzałeś się tym swoim maszynom czy na pewno? Pozdrawiam! Quote
ali Posted August 17, 2017 Report Posted August 17, 2017 To od jakiego rocznika wstecz można uznać maszynę za staroć?? Quote
DuzyGrzegorz Posted August 17, 2017 Report Posted August 17, 2017 Teoretycznie to 25 lat można się zastanawiać czy maszyna jest zabytkowa. Dla mnie zabytkowa maszyna to taka która co najmniej;ze względów technologicznych nie jest używana, np. snopowiązałka lub młocarnia, ze względu na rodzaj napędu który nie jest obecnie stosowany, a do którego jest przystosowana, np, maszyny i narzędzia konne, ze względu na rozwiązania techniczne które obecnie są inaczej rozwiązane, np. pług do traktora z podnośnikiem zapadkowym, unikatowe ze względu na producenta lub nowatorskość w chwili wyprodukowania.Moim zdaniem nie rocznikiem a walorami technicznymi i technologicznymi należy podejść aby zastanawiać się czy maszyna jest zabytkowa.Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 17, 2017 Report Posted August 17, 2017 kolego też uważam że sam rocznik to zamało a Twoje wyposzczególnienia mają sens. W wielu przypadkach polska wieś działa na maszynach starszych niż 25 lat. maszyny wyprodukowane do roku 92 już mają ponad 25 lat. U mnie większość maszyn to lata 80te i stąd moja myśl.nie chce tu wciągać samochodów bo potraktowali perełki ręcznie składane na równi z produkcją sztamplową. mam na myśli te 25 lat. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 17, 2017 Report Posted August 17, 2017 Oczywiście wiem Kolego że z tymi Twoimi maszynami był żart. I na pewno wielu z nich nie zamieniłbyś na nowe, bo nowe nie zawsze znaczy lepsze. Pozdrawiam. Quote
Jan-ros77 Posted August 23, 2017 Report Posted August 23, 2017 Zgadzam się, mało kto ma nówki maszyny, ja sam swojego staruszka na nic bym nie zamienił, ma przeszło 25 lat, ale troszkę zregenerowany i działa jak ta lala ale z ciekawości bym pojechał, tylko już po fakcie może ktoś wrzuci zdjęcia jak był? Quote
Vademecum Posted September 2, 2017 Report Posted September 2, 2017 25 lat to w kwiecie wieku jak na nasz kraj ja z 3 lata temu sprzedałem markanta z 1974 roku jakby nie siano i żyto to została by u mnie na zawsze. Quote
edek Posted September 3, 2017 Author Report Posted September 3, 2017 Ja też mógłbym skansen otworzyć Quote
DuzyGrzegorz Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 Miałbyś dużą konkurencję. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts