Jump to content

Recommended Posts

Posted

Teoretycznie to 25 lat można się zastanawiać czy maszyna jest zabytkowa. Dla mnie zabytkowa maszyna to taka która co najmniej;

1. ze względów technologicznych nie jest używana, np. snopowiązałka lub młocarnia,
  2. ze względu na rodzaj napędu który nie jest obecnie stosowany, a do którego jest przystosowana, np, maszyny i narzędzia konne,
  3. ze względu na rozwiązania techniczne które obecnie są inaczej rozwiązane, np. pług do traktora z podnośnikiem zapadkowym,
  4. unikatowe ze względu na producenta lub nowatorskość w chwili wyprodukowania.

Moim zdaniem nie rocznikiem a walorami technicznymi i technologicznymi należy podejść aby zastanawiać się czy maszyna jest zabytkowa.

Pozdrawiam!

Posted

kolego też uważam że sam rocznik to zamało a Twoje wyposzczególnienia mają sens.

W wielu przypadkach polska wieś działa na maszynach starszych niż 25 lat. maszyny wyprodukowane do roku 92 już mają ponad 25 lat. U mnie większość maszyn to lata 80te i stąd moja myśl.

nie chce tu wciągać samochodów bo potraktowali perełki ręcznie składane na równi z produkcją sztamplową. mam na myśli te 25 lat.

Posted

Zgadzam się, mało kto ma nówki maszyny, ja sam swojego staruszka na nic bym nie zamienił, ma przeszło 25 lat, ale troszkę zregenerowany i działa jak ta lala :) ale z ciekawości bym pojechał, tylko już po fakcie :) może ktoś wrzuci zdjęcia jak był?

• 2 weeks later...