edek Posted August 20, 2017 Report Posted August 20, 2017 Jaki jest najlepszy środek do zastosowania na muchy w chlewni ? Quote
DuzyGrzegorz Posted August 20, 2017 Report Posted August 20, 2017 Rozumiem że chodzi o środki chemiczne. Wszystkie są dobre lecz wymagają aby ruch powietrza był na tyle mały aby parując były w stanie wytworzyć na tyle duże stężenie aby było toksyczne dla much. Jeżeli jest wentylacja lub przewiew to oczywiście takie stężenie nigdy nie zostanie osiągnięte. W takich warunkach pozostają lepy i inne pułapki. Najpierw rozstrzygnij czy w chlewni są warunki do zastosowania środków chemicznych do zwalczania much. Pozdrawiam! Quote
ZbyszekW8 Posted August 21, 2017 Report Posted August 21, 2017 Ja stosuję taki preparat agita do opryskiwania i się sprawdza, opakowanie 400 g kosztuje jakieś 100-120 zł Quote
Jan-ros77 Posted August 23, 2017 Report Posted August 23, 2017 Ja mam lampę owadobójczą zawieszoną, trochę lepów i się sprawdza, nie trzeba chemii stosować, żeby było skuteczne Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted August 24, 2017 Report Posted August 24, 2017 Czasami stosowanie chemicznych środków jest nieuniknione, ale na początek również polecam zacząć od lepów plus lampy owadobójczej, która w wielu przypadkach zdaje egzamin w stajni lub oborze. Koszt zakupu nie jest wysoki. Quote
edek Posted August 26, 2017 Author Report Posted August 26, 2017 ... ile kosztuje taka lampa owadobójcza ? Quote
DuzyGrzegorz Posted August 27, 2017 Report Posted August 27, 2017 Lampy owadobójcze działają na zasadzie wabienia światłem lub ciepłem. Muchy wabią się ciepłem więc taką lampę należy wybrać. W temperaturze do 12 stopni Celsjusza muchy nie fruwają więc nie są w stanie polecieć do lampy. W temperaturze powyżej ok. 25 stopni Celsjusza nie poszukują ciepła więc do lampy nie polecą. W pomieszczeniach inwentarskich lampy owadobójcze mają konkurentów w postaci zwierząt które wabią muchy swoim ciepłem. Może zamiast zastanawiać się nad ceną najpierw warto najpierw zastanowić się czy w określonych warunkach lampa będzie w ogóle działać? Pozdrawiam! Quote
kunek Posted September 1, 2017 Report Posted September 1, 2017 Pułapka świetlna na owady kosztuje około 200 zł w ciepłych pomieszczeniach faktycznie nie do końca może być skuteczna, ja akurat stosuję pomieszczeniu bez zwierząt i się sprawdza Quote
crazy333 Posted September 4, 2017 Report Posted September 4, 2017 Ja wewnątrz budynku posiadam lepy, natomiast pryskam środkiem Ascyp okna, drzwi i to sprawdza mi się najlepiej. Pryskanie powtarzam co ok 1,5 tygodnia, nalezy pamiętać żeby dokłądnie wypryskać szczeliny okien i drzwi, tam gdzie muchy się przedostają do środka. Quote
Recommended Posts