Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na każdą tonę plonu pszenżyto pobiera 25 kg N, 11 P2O5 i 22 kg K2O. Żeby plon był 5 t/ha to musisz zapewnić 125 kg N 55 kg P2O5 i 110 kg K2O. Na klasach ziemi się nie znam, ale przypuszczam że to kompleks żytni raczej słaby. Nie wiem czy kompleks sorpcyjny jest w stanie przyjąć tyle nawozu. Dałeś Kolego 33 kg N, 60 kg P2O5 i 100 kg K2O. 6 kg N powstanie na wskutek procesów biologicznych, razem 39 kg N.

Azot uzupełnisz pogłównie, ale 10 kg K2O braknie, chyba że zasobność gleby jest wysoka i rośliny pobiorą z gleby.

W pytaniu wskazałeś cel i środki jakie użyłeś. Masz Kolego sporą wiedzę. Gratuluję! Pozdrawiam!

Posted

Ja w obliczeniach celowo nie uwzględniłem składników w które wzbogacana jest gleba w wyniku wietrzenia minerałów, z opadem atmosferycznym oraz strat na które składa się proces denitryfikacji i wymywania z gleby składników pokarmowych. Napisałem tylko o azocie i to nie w w pełnym bilansie. Jeżeli chodzi o potas to na zdecydowanej większości gleb bilans w/wym. czynników jest dodatni. Dla moich gleb to jest średnio ok. +15-18 kg K2O. Pozdrawiam!

• 4 weeks later...
Posted

DuzyGrzegorzu, aż strach pomyśleć co będzie z tych zasiewów skoro codziennie leje deszcz i wymywa nawozy oraz naraża na zgnicie ziarna które leży w mokrej ziemi od 5 dni.

Wielu rolników czeka z zasiewami a sa też którzy jeszcze nie zaorali pól pod oziminy.

Posted

No ja zasialem pszenzyto pszenicę i żyto w czwatek i sobotę wczoraj dolało że woda stoi i jest bagno na polu

A dla ciekawości ,powiem że są tacy co nie pokosili owsu a inni pszenicy

Mnie też martwi taki stan rzeczy, posialem dość solidnie pod korzeń tu aura nie dopisuje .... .

Posted

Nic nie jestem w stanie powiedzieć gdyż nie wiem nic o glebie i resztkach pozostałych po poprzednim plonie.

Tutaj masz tabele dotyczące bilansowania nawożenia - http://iung.pl/dpr/Mat_szkoleniowe/6.pdf

Każdy nawóz jest dobry jeżeli jest zbilansowany.

W materiałach z tego linku jest rysunek beczki. Każda klepka to jeden składnik, a jej wysokość to ilość składnika na jednostkę plonu. Woda obrazuje plon Jeżeli jedna klepka w tej beczce będzie krótka to można w tej beczce zgromadzić wodę tylko do wysokości tej najkrótszej klepki. Dokładnie tak samo jest z plonem. Jeszcze w zestawieniu nie uwzględniono wody której rośliny zużywają od 180 g (kukurydza) do 540 g (owies) w na gram suchej masy plonu głównego i ubocznego razem. Pozdrawiam!

Posted

w moim środowisku również są zadawane tego typu pytania, a to jest źle zadane pytanie. każdy nawóz jest dobry, pomijam tu forme czyli w jakim związku chemicznym jest składnik -jest to bardziej precyzyjne i bardziej dotyczy ogrodnictwa i skoro niektórzy nie ogarniają bilansu to trudno by jeszcze im tłumaczyć forme i jeszcze odczyn ph i przedplon i resztki pożniwne.

Na jedną tone plonu roślina potrzebuje tyle i tyle NPK czyli azotu fosforu potasu w czystym składniku po przeliczeniu z związku.np. K2o czy P2o5. W praktyce jest tak że celujemy w fosfor i potas a Nitrogenium uzupełniamy pogłuwnie.

Posted

Nie ma źle zadanych pytań.

Nawóz ma zapewnić składniki pokarmowe roślinom. Przede wszystkim ma być dostosowany do gleby co do dawki i formy. Nie można przekroczyć dawki która nie zostanie związana przez szeroko podjęty kompleks sorpcyjny więc czasami trzeba uzupełniać w miarę poboru przez rośliny. Dotyczy to zwłaszcza formy anionowej. Azot jest pobierany wyłącznie w formie anionowej więc nie można dać całej dawki jednorazowo bo gleba nie jest w stanie jej związać i aniony zostaną wypłukane poza system korzeniowy, a ponadto spowodują wypłukanie poza system korzeniowy innych anionów np. PO43- czy HPO42-. Pozdrawiam!

Posted

Z tym azotem to trochę bardziej skomplikowana sprawa gdyż z popularnych nawozów forma amidowa i amonowa musi przez mikroorganizmy zostać przetworzona do formy saletrzanej. W tym wypadku to w zasadzie gleba uwalnia azot. Są też nawozy typowo wolno uwalniające azot, ale to nie dla produkcji ze względu na cenę. Pozdrawiam!

• 2 months later...