kolejarz Posted August 23, 2017 Report Posted August 23, 2017 Pszenżyto Meloman, V klasa ziemi po jęczmieniu wysiew 180 kg/ha.Nawożenie, wapno granulowane 400 kg, Tarnogram 400 kg + 50 kg saletry na hektar jesienią dla plonu 5 ton.Czy to jest wystarczająca dawka? DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted August 23, 2017 Report Posted August 23, 2017 Na każdą tonę plonu pszenżyto pobiera 25 kg N, 11 P2O5 i 22 kg K2O. Żeby plon był 5 t/ha to musisz zapewnić 125 kg N 55 kg P2O5 i 110 kg K2O. Na klasach ziemi się nie znam, ale przypuszczam że to kompleks żytni raczej słaby. Nie wiem czy kompleks sorpcyjny jest w stanie przyjąć tyle nawozu. Dałeś Kolego 33 kg N, 60 kg P2O5 i 100 kg K2O. 6 kg N powstanie na wskutek procesów biologicznych, razem 39 kg N.Azot uzupełnisz pogłównie, ale 10 kg K2O braknie, chyba że zasobność gleby jest wysoka i rośliny pobiorą z gleby.W pytaniu wskazałeś cel i środki jakie użyłeś. Masz Kolego sporą wiedzę. Gratuluję! Pozdrawiam! Quote
kolejarz Posted August 23, 2017 Author Report Posted August 23, 2017 Wioną początkiem marca 150 kg soli potasowej a w drugiej połowie 110 kg czystego azotu. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 24, 2017 Report Posted August 24, 2017 Ja w obliczeniach celowo nie uwzględniłem składników w które wzbogacana jest gleba w wyniku wietrzenia minerałów, z opadem atmosferycznym oraz strat na które składa się proces denitryfikacji i wymywania z gleby składników pokarmowych. Napisałem tylko o azocie i to nie w w pełnym bilansie. Jeżeli chodzi o potas to na zdecydowanej większości gleb bilans w/wym. czynników jest dodatni. Dla moich gleb to jest średnio ok. +15-18 kg K2O. Pozdrawiam! Quote
kolejarz Posted September 18, 2017 Author Report Posted September 18, 2017 DuzyGrzegorzu, aż strach pomyśleć co będzie z tych zasiewów skoro codziennie leje deszcz i wymywa nawozy oraz naraża na zgnicie ziarna które leży w mokrej ziemi od 5 dni.Wielu rolników czeka z zasiewami a sa też którzy jeszcze nie zaorali pól pod oziminy. Quote
Vademecum Posted September 18, 2017 Report Posted September 18, 2017 np. ja. ziarno w mokrej ziemi wykiełkuje a nie będzie czekać nie wiadomo na co... Quote
Robert ;-) Posted September 18, 2017 Report Posted September 18, 2017 No ja zasialem pszenzyto pszenicę i żyto w czwatek i sobotę wczoraj dolało że woda stoi i jest bagno na poluA dla ciekawości ,powiem że są tacy co nie pokosili owsu a inni pszenicy Mnie też martwi taki stan rzeczy, posialem dość solidnie pod korzeń tu aura nie dopisuje .... . Quote
prometeusz Posted September 19, 2017 Report Posted September 19, 2017 A co sądzicie o nawozie Dobrofos 7-14-24 pod pszenżyto? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 20, 2017 Report Posted September 20, 2017 Nic nie jestem w stanie powiedzieć gdyż nie wiem nic o glebie i resztkach pozostałych po poprzednim plonie.Tutaj masz tabele dotyczące bilansowania nawożenia - http://iung.pl/dpr/Mat_szkoleniowe/6.pdfKażdy nawóz jest dobry jeżeli jest zbilansowany.W materiałach z tego linku jest rysunek beczki. Każda klepka to jeden składnik, a jej wysokość to ilość składnika na jednostkę plonu. Woda obrazuje plon Jeżeli jedna klepka w tej beczce będzie krótka to można w tej beczce zgromadzić wodę tylko do wysokości tej najkrótszej klepki. Dokładnie tak samo jest z plonem. Jeszcze w zestawieniu nie uwzględniono wody której rośliny zużywają od 180 g (kukurydza) do 540 g (owies) w na gram suchej masy plonu głównego i ubocznego razem. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted September 21, 2017 Report Posted September 21, 2017 w moim środowisku również są zadawane tego typu pytania, a to jest źle zadane pytanie. każdy nawóz jest dobry, pomijam tu forme czyli w jakim związku chemicznym jest składnik -jest to bardziej precyzyjne i bardziej dotyczy ogrodnictwa i skoro niektórzy nie ogarniają bilansu to trudno by jeszcze im tłumaczyć forme i jeszcze odczyn ph i przedplon i resztki pożniwne. Na jedną tone plonu roślina potrzebuje tyle i tyle NPK czyli azotu fosforu potasu w czystym składniku po przeliczeniu z związku.np. K2o czy P2o5. W praktyce jest tak że celujemy w fosfor i potas a Nitrogenium uzupełniamy pogłuwnie. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 21, 2017 Report Posted September 21, 2017 Nie ma źle zadanych pytań.Nawóz ma zapewnić składniki pokarmowe roślinom. Przede wszystkim ma być dostosowany do gleby co do dawki i formy. Nie można przekroczyć dawki która nie zostanie związana przez szeroko podjęty kompleks sorpcyjny więc czasami trzeba uzupełniać w miarę poboru przez rośliny. Dotyczy to zwłaszcza formy anionowej. Azot jest pobierany wyłącznie w formie anionowej więc nie można dać całej dawki jednorazowo bo gleba nie jest w stanie jej związać i aniony zostaną wypłukane poza system korzeniowy, a ponadto spowodują wypłukanie poza system korzeniowy innych anionów np. PO43- czy HPO42-. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted September 21, 2017 Report Posted September 21, 2017 no, są nawozy powoli uwalniające azot. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 21, 2017 Report Posted September 21, 2017 Z tym azotem to trochę bardziej skomplikowana sprawa gdyż z popularnych nawozów forma amidowa i amonowa musi przez mikroorganizmy zostać przetworzona do formy saletrzanej. W tym wypadku to w zasadzie gleba uwalnia azot. Są też nawozy typowo wolno uwalniające azot, ale to nie dla produkcji ze względu na cenę. Pozdrawiam! Quote
Radogost Posted November 21, 2017 Report Posted November 21, 2017 Jeśli stosowaliście nawozy Anvil to sprawdźcie tu https://www.plonyibony.pl/jest możliwość wygrania bonu. Ja się niestety nie łapię ale może ktoś akurat i uda mu się zgarnąć. Quote
Recommended Posts