bartek12 Posted August 27, 2017 Report Posted August 27, 2017 Macie może jakieś pomysły na proste obiady? Żona aktualnie jest na wyjeździe i jestem zmuszony gotować sobie samodzielnie Quote
DuzyGrzegorz Posted August 27, 2017 Report Posted August 27, 2017 Ja smażyłem sobie tzw. grzybka. To w zasadzie omlet ale z większą ilością mąki - czubata łyżka stołowa na jajko. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted August 27, 2017 Report Posted August 27, 2017 Obierz ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie na 3 litry wody płaska łyżka powinna wystarczyć do tego Skwarki ze słoninki i jajko sadzone bez mięsa ale proste Quote
Tofik Posted August 27, 2017 Report Posted August 27, 2017 Jak to tak obiad bez mięsa to nie obiad jakiś kawałek szpeku musi być Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 27, 2017 Report Posted August 27, 2017 No to sos mięso pokrój w kawałki tak 4-4 cm obsmarzyc na patelni na złoty kolor , zagotować wodę 1-1,5 litra zależy ile mięsa, w wodzie sól ,ziele angielskie , liść laurowy, cebula jak masz grzybki suszone , w to włożyć mięso i niech się gotuje na wolnym ogniu , na koniec na odrobinie tłuszczu obsmarzyc mąkę na złoty kolor,pod koniec gotowania odlać trochę sosu do miski i wymieszać z mąką dodac do garnka z reszta sosu , do tego ziemniaki i ogórek konserwowy Quote
pawel7991 Posted August 27, 2017 Report Posted August 27, 2017 Ja kiedy kobiet nie ma w domy żyje dzięki zupkom chińskim i smażonej kaszance, ewentualnie odwiedzam częściej sąsiada Tofik 1 Quote
Tuzon Posted September 1, 2017 Report Posted September 1, 2017 Spaghetti - kup sobie jakiś fix i na pewno wyjdziedania gotowe - w supermarketach pełno jest jakiś pulpetów w słoiku, ewentuanlie jakieś gołabki czy fasolka szparagowawarto jest rówież sobie kupić zapas pierogów w garmażerce i je zamrozićewentualnie jakaś zupa: https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-szpinakowa- na 2 dni. Quote
Mariusz355 Posted November 10, 2017 Report Posted November 10, 2017 Kartofle czyli popularne ziemniaki, okraszone skwareczkami z cebulką do tego przysmażona wątróbka, jajka sadzone lub kiełbasa z patelni. Prosto i porzywnie. Do tego proponuje piwko lub kieliszeczek wedlug uznania Quote
Vademecum Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 po co, żeby ścierą zaliczył.... Quote
Primus49 Posted November 22, 2017 Report Posted November 22, 2017 Z teściową to strach taki że i gotowac można samemu Najprościej to zimniory, dodaj do nich trochę soli a po ugotowaniu masła i mleka. Do tego jajecznica z cebulka i papryką i pomidor lub jakieś ogórki konserwowe. Prosto szybko i smacznie. DuzyGrzegorz 1 Quote
adam1208 Posted November 22, 2017 Report Posted November 22, 2017 Jajecznica z ziemniakami , pomidorem, ogórkiem i jeszcze mlekiem ? Klop do wymiany od razu pewnie po takiej mieszance hehe Robert ;-) 1 Quote
rolniczka_585 Posted November 24, 2017 Report Posted November 24, 2017 Poszukuję sprawdzonego przepisu na sosik grzybowy- śmietanowy. Podpowiedźcie coś fajnego. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 24, 2017 Report Posted November 24, 2017 Z teściową to strach taki że i gotowac można samemu Najprościej to zimniory, dodaj do nich trochę soli a po ugotowaniu masła i mleka. Do tego jajecznica z cebulka i papryką i pomidor lub jakieś ogórki konserwowe. Prosto szybko i smacznie.Młode lata mi przypomniałeś Kolego! Dodaj że danie musi być gorące.Ja w czasach samodzielnej bytności najczęściej jadałem tzw. "grzybka" czyli omlet z większą ilością mąki. Na jedno jajko duża, maksymalnie czubata łyżka mąki rozrobione mlekiem z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia. Pozdrawiam! Quote
ali Posted November 28, 2017 Report Posted November 28, 2017 kiedyś jak się jeżdziło ciężarówką to na szybko makaron w jednym garnku najlepiej rurki czy jakieś muszelki , a w drugim trochę wody, liść laurowy, zielę, mała cebula pokrojona w kawałki zagotować potem mięso mielone lub jakaś konserwa ( rozdrobnić)bo o taką było najłatwiej ,na koniec jakiś sos pomidorowy do tego trochę oleju roślinnego , przyprawiamy pieprz i sól i gotowe. Quote
rolniczka_585 Posted November 28, 2017 Report Posted November 28, 2017 Koledzy nie konserwa a sos grzybowy Może jakieś koleżanki rolniczki się udzielą? Quote
tomcio112 Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 A może krem pieczarkowy / grzybowy? Należy zblendować grzyby dodać wody, przyprawy i zaklepać śmietanką do zup 30%. Nie mam dokładnego przepisu, wykonuję na "oko" żeby konstystencja zupy pozostała Quote
Wyrolowani Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 jak widać po wpisach faceci z głodu nie wymrą i jeszcze jedno znam takich którzy doskonale radzą sobie przy garach i z zawodu nie są bynajmniej kucharzami masz szczęście że nie zostały z tobą dzieci bo o nich nie wspomniałeś to byś miał zgryz singiel zawsze się pożywi chodź by marchewką popijając ją dużą ilością wody Quote
Wyrolowani Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 a jutro niedziela i tradycyjnie rosół z wiejskiej kury opiekane mięso +dodatkiprzepraszam za błędy ortograficzne staram się ich unikać ale się zdarzają pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 ta, marchewkę... co my króliki ? może króle ale bez mięsa niema jedzenia. Quote
Robert ;-) Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 W niedziele rosół a w poniedziałek zupa pomidorowa ;-) Quote
Wyrolowani Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 +ryż kocham ten mix co do marchewki karoten +witaminy Quote
crazy333 Posted January 13, 2018 Report Posted January 13, 2018 Rosół gotujecie tylko z drobiu (kury) czy dodajecie tez mięso innego gatunku drobiu, czy może jakiś kawałek wołowiny?Spotkałem się też z dodawaniem do gotującego się rosołu gołębia Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2018 Report Posted January 13, 2018 Ja z samego drobiu czy to kura czy kaczka ewentualnie jakiś bazant ;-) a babcia kiedyś dokładala wołowego lepszy smak miał rosół, jak ktoś lubi gołębia to czemu nie, ojciec kiedyś gotowal z samych gołębi Quote
Recommended Posts