Jump to content

Recommended Posts

Posted

No to sos

mięso pokrój w kawałki tak 4-4 cm obsmarzyc na patelni na złoty kolor ,

zagotować wodę 1-1,5 litra zależy ile mięsa, w wodzie sól ,ziele angielskie , liść laurowy, cebula jak masz grzybki suszone , w to włożyć mięso i niech się gotuje na wolnym ogniu , na koniec na odrobinie tłuszczu obsmarzyc mąkę na złoty kolor,pod koniec gotowania odlać trochę sosu do miski i wymieszać z mąką dodac do garnka z reszta sosu , do tego ziemniaki i ogórek konserwowy

• 2 months later...
Posted

Kartofle czyli popularne ziemniaki, okraszone skwareczkami z cebulką do tego przysmażona wątróbka, jajka sadzone lub kiełbasa z patelni. Prosto i porzywnie. Do tego proponuje piwko lub kieliszeczek wedlug uznania

• 2 weeks later...
Posted

Z teściową to strach taki że i gotowac można samemu :D Najprościej to zimniory, dodaj do nich trochę soli a po ugotowaniu masła i mleka. Do tego jajecznica z cebulka i papryką i pomidor lub jakieś ogórki konserwowe. Prosto szybko i smacznie.

Posted

Z teściową to strach taki że i gotowac można samemu :D Najprościej to zimniory, dodaj do nich trochę soli a po ugotowaniu masła i mleka. Do tego jajecznica z cebulka i papryką i pomidor lub jakieś ogórki konserwowe. Prosto szybko i smacznie.

Młode lata mi przypomniałeś Kolego! Dodaj że danie musi być gorące.

Ja w czasach samodzielnej bytności najczęściej jadałem tzw. "grzybka" czyli omlet z większą ilością mąki. Na jedno jajko duża, maksymalnie czubata łyżka mąki rozrobione mlekiem z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia. Pozdrawiam!

Posted

kiedyś  jak się jeżdziło  ciężarówką to na szybko makaron w jednym garnku najlepiej rurki czy jakieś muszelki , a w drugim trochę wody, liść laurowy, zielę, mała cebula pokrojona  w kawałki  zagotować potem mięso mielone lub jakaś konserwa  ( rozdrobnić)bo o taką było najłatwiej ,na koniec jakiś sos pomidorowy do tego trochę oleju roślinnego , przyprawiamy pieprz i sól  i gotowe.

Posted

A może krem pieczarkowy / grzybowy? :) Należy zblendować grzyby dodać wody, przyprawy i zaklepać śmietanką do zup 30%. Nie mam dokładnego przepisu, wykonuję na "oko" żeby konstystencja zupy pozostała :)

Posted

jak widać po wpisach faceci z głodu nie wymrą  

i jeszcze jedno znam takich którzy doskonale radzą sobie przy garach i z zawodu nie są bynajmniej kucharzami 

masz szczęście że nie zostały z tobą dzieci bo o nich nie wspomniałeś to byś miał zgryz 

singiel zawsze się pożywi chodź by marchewką popijając ją dużą ilością wody :D

• 1 month later...
Posted

Rosół gotujecie tylko z drobiu (kury) czy dodajecie tez mięso innego gatunku drobiu, czy może jakiś kawałek wołowiny?

Spotkałem się też z dodawaniem do gotującego się rosołu gołębia

Posted
Ja z samego drobiu czy to kura czy kaczka ewentualnie jakiś bazant ;-) a babcia kiedyś dokładala wołowego lepszy smak miał rosół, jak ktoś lubi gołębia to czemu nie, ojciec kiedyś gotowal z samych gołębi