Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie jak ta sprawa wygląda z zakładaniem przyłączy wodociągowych

u nas w tym roku robili wodociąg, za przyłącze do domu gmina kasowała 1800 zł a na działkę ze studzienka 2800

a czytałem w necie że gmina nie ma prawa pobierać opłat za przyłącze

Posted

Art. 15. ustęp 2 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków:

Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci.

Pozdrawiam!

Posted

Może to było w Kleszczowie ... Eksploatacja przyłącza do wodomierza jest realizowana przez właściciela wodociągu. Jeżeli przyłącze trzeba odbudować wtedy na koszt właściciela wodociągu. Odbudować nie oznacza przebudować. Pozdrawiam!

Posted

Vade... jak byś policzył mapki pozwolenia itd to nie wiem czy starczyło by ci 5000 :)

U mnie jak ciągnęli wodociąg to płatne było 1000zl od domu ale to było ponad 10 lat temu bynajmniej dokładnie nie pamiętam :)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

U nas w cenie było jakos 2-3 metry od granicy reszte właściciel musiał sam płacic za podłączenie ścieków. Dużo płacili Ci , którzy mieli dom w głębi działki troche musieli zapłacić, najlepiej CI co mieli dom zaraz przy wjezdzie

• 2 months later...
Posted

DuzyGrzegorz, mój wuj chce podłączyć się do wodociągu odcinek 1km za pieniądze z funduszu sołeckiego. Mówi, że nie zapłaci za wodociąg ani grosza a wójt musi się zgodzić. Teren po którym ma przebiegać wodociąg nie należy do gminy. Było tak, że za linie wodociągu i kanalizacji przebiegających na gruntach gminnych się nie płaciło.