Jump to content

Recommended Posts

Posted
DuzyGrzegorz notariusz kazał mi zerknąć art 2 punkt 6 tej ustawy dla spokoju złożę wniosek do ANR żeby mieć na wszelki wypadek bo niewiadomo co komu do głowy przyjdzie w tym kraju. We wniosku wpisać dział spadku czy i dopisać zniesienie współwłasności dla bezpieczeństwa? O ile tak można :)
Posted

Dział spadku nabyty w drodze ustawy. To postępowanie nie ma nic wspólnego ze zniesieniem współwłasności. Gdybyś w międzyczasie np. zasiedział jakiś kawałek gruntu i ten grunt wszedł do działu to byłby dział spadku i zniesienie współwłasności.

Przepraszam, ale notariusz chyba bierze pod uwagę przypadek że nie jesteś Kolego zstępnym swojego ojca lub dziadka.

Punkt 6 cytowałem. Wskazuje kto jest osobą najbliższą.

Pozdrawiam!

Posted

Jestem rolnikiem, zwykłym chłopem ze wsi. Ogarniętych notariuszy spotkałem w życiu trzech. Jeden nie żyje, drugi na emeryturze, a trzeci ma kancelarię w Krakowie. Spróbuje poszukać coś, ale daj mi trochę czasu. Mogę też zorganizować opinię prawną, ale to potrwa z miesiąc. Pozdrawiam!

Posted
Serdecznie dziękuję za chęć pomocy jestem zobowiązany. Jest trochę czasu więc chętnie skorzystam z Twojej pomocy. ANR ma miesiąc na udzielenie odpowiedzi a jeszcze muszę skompletować dokumenty z gminy i że starostwa aby dołączyć do wniosku. Nasze prawo to jakiś Matrix a znaczna część prawników zachowuje się jak kosmici. Co najlepsze ANR Lublin powiedział mi co innego inż ANR Warszawa tłumacząc że u nich jest tak a co się dzieje w Warszawie ich nie interesuje bo mają swoje przepisy a tam już inny okręg - masakra przecież ustawa jest jedną a nie kilka dla poszczególnych okręgów.
Posted

Na podstawie pierwszego opisu przypadku ciężko jest Panu doradzić rozwiązanie. Pierwsza istotna kwestia jest taka cz Pana wujek odziedziczył 1/2 spadku po Pana tacie, czy już wcześniej był współwłaścicielem nieruchomości. Dopiero ta informacja pozwoli wskazać jakie kroki należy podjąć.

Posted

Wujek stał się współwłaścicielem w 1992r tak jak mój tata, otrzymali to w formie darowizny od swojej siostry. Ja to odziedziczyłem w formie spadku w 2010 po tacie.

Posted

Również uzyskanie zgody Prezesa KOWR na nabycie przez Pana nieruchomości rolnej nie będzie możliwe, ponieważ może ją uzyskać osoba nie będąca rolnikiem, która zamierza utworzyć gospodarstwo rodzinne.

Posted
Rozmawiałem z radcą prawnym w ANR przesłała mi wniosek powiedziała jakie dokumenty muszę dołączyć do wniosku i że nie będzie z tym problemu jedynie muszę czekać do 30 dni bo taki termin mają na odpowiedź. Zniesienie współwłasności i dział spadku jest to popularne i praktykowane. Prawa do 1/2 gospodarstwa nabyłem w 2010 więc skoro Pan twierdzi że nic nie mogę z tym zrobić to jakie jest wyjście z tej sytuacji?
Posted

Proszę mi powiedzieć jeszcze jedną rzecz czy ten udział 1/2, który nie jest Pana jest tylko Pana wujka czy też jego żony?? Zgoda Prezesa KOWR powoduje obowiązek prowadzenia gospodarstwa przez 10 lat od nabycia nieruchomości rolnej, a Pan przecież chce sprzedać od razu ziemię. 

Posted

Przez to pojawia się problem, ponieważ nie jest Pan dla małżonki wujka osobą bliską w znaczeniu ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego. Dla wujka już za to tak. Istotne jest to o tyle, że jeżeli nabywcą jest osoba bliska zbywcy nie stosuje się ograniczeń wynikających z ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego. W Pana sytuacji wszystkie te ograniczenia będą miały zastosowanie

Posted
To jakie wyjście Pan widzi. Mamy coś wspólnego i chcemy to podzielić polubownie żeby nikt od nikogo nie był zależny. Tak na to patrząc to mam coś i w sumie jakbym niemiła :)
Posted

Zniesienie współwłasności mogłoby doprowadzić, że Pan będzie właścicielem gruntów ornych, a Pana wujek oraz jego małżonka nieruchomości zabudowanej. Na to jednak potrzebuje Pan zgody Prezesa KOWR. Jednak przez 10 lat nie może Pan zbyć tej działki tak jak pisałem już wcześniej. Jest to absurdalna wiem, ale takie są przepisy ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego.  

Posted
Faktycznie to jest absurdalne i chore. A ciekawe jakbym chciał po zniesiesieniu współwłasności ofiarować tę ziemię państwu :) też musiałbym czekać 10 lat
Posted

Zniesienie współwłasności mogłoby doprowadzić, że Pan będzie właścicielem gruntów ornych, a Pana wujek oraz jego małżonka nieruchomości zabudowanej. Na to jednak potrzebuje Pan zgody Prezesa KOWR. Jednak przez 10 lat nie może Pan zbyć tej działki tak jak pisałem już wcześniej. Jest to absurdalna wiem, ale takie są przepisy ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego.  

Chciałem zwrócić uwagę, że w świetle ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego Kolega jest właścicielem a nie współwłaścicielem, a sprawa dotyczy wyłącznie działu spadku, a nie zniesienia współwłasności. Pozdrawiam!

Posted

DużyGrzegorz w sumie na chwilę jestem współwłaścicielem bo posiadam 1/2 do całości tj ziemia rolna 1,43 h działka xxx oraz domu na działce 37ar działka yyy. 

Dziś radca prawny z ANR Warszawa udzieliła mi takiej odpowiedzi 

,,będzie miał Pan obowiązki wynikające z art. 2b ustawy ( Dz.U z 2016 poz 2052) czyli 10 lat zakazu zbywania obowiązek prowadzenia gospodarstwa rolnego i zakaz wydzierżawiania przez lat 10 ''

Posted

Chciałem zwrócić uwagę, że w świetle ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego Kolega jest właścicielem a nie współwłaścicielem, a sprawa dotyczy wyłącznie działu spadku, a nie zniesienia współwłasności. Pozdrawiam!

Nie ma Pan racji. Gebels wskazał, że wujek oraz jego żona posiadają udział w wymiarze 1/2 w prawie własności dwóch działek, który uzyskali w drodze darowizny od siostry. Gebels uzyskał pozostały udział 1/2 w prawie własności w drodze dziedziczenia po swoim tacie - będąc jedynym spadkobiercą. Nie można zatem przeprowadzić działu spadku.

Jedyną formą wyjścia ze współwłasności byłoby zniesienie współwłasności. Jak wskazywałem jednak wcześniej, co potwierdził również radca prawny ANR, zgoda Prezesa KOWR, będzie prowadziło do tego, że gebels nie będzie mógł sprzedać nieruchomości przez 10 lat. 

Posted
To już niech panowie prowadzą dyskusję dla mnie to czarna magia jak to że wuj jest dla mnie osobą bliską a ja dla wuja już nie :) DuzyGrzegorz jakiś art lub ustawa chętnie powołam się w ANR ciekawe co odpowiedzą
Posted
Tak mi zasugerował notariusz ja w tej kwestii jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę. Dlatego chcę zaczerpnąć tu wiedzy. Sedno jest takie że chcę sprzedać tę ziemię w dowolnej chwili i nie ciągnąć ze sobą wujostwa do składania podpisów a tak muszę konsultowac z nimi terminy czy im pasuje itd bo co do tego komu i za ile mi się nie mieszają bo między sobą podział mamy