Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zastanawiam się nad hodowlą gęsi, dokładnie nie wiem jaka ilość ale tak od 100szt. w jednym wsadzie.

Mam na myśli zakup młodych gąsek i tucz aż do wagi ubojowej.

Podpowiecie coś na ten temat ? Odnośnie żywienia, warunków zoohigienicznych itp.

Pozdrawiam ;)

Posted

Żywienie - pasza treściwa - 20 kg na sztukę, owies - 10 kg na sztukę, pastwisko ok. 1 ar na sztukę. Wbrew powszechnej opinii do 6 tygodnia muszą mieć ciepło i sucho. Kiedyś przed przejściem na owies dawało się marchew. Potem znacznie szybciej się tuczyły. Gęsi nigdy nie chowałem. Pozdrawiam!

Posted

Faktycznie ilość dość mała ale na początek , żeby zapoznać się z hodowlą i uprawą gęsi może być :) Od czegoś w końcu trzeba zacząć, potem można powiększać powoli hodowlę. 

Miałem kiedyś gęsi, również w mniejszej ilości (do własnych potrzeb), zauważyłem, że strasznie się dziobią i znajomy poradził mi, aby je czymś zająć, mam na myśli podawanie tzw "zielonki". Najlepiej załatwić sobie jakieś odpady np liście kapusty, czy jakieś przerośnięte ogórki. Mają wtedy zajęcie i nawzajem nie dziobią się. U mnie ta zasada się sprawdziła. 

• 1 month later...
Posted

Ogrodzić większy teren z trawą (obsiać można też czymś najpierw) około 40 arów i będzie dobrze. Gęsi się rozejdą i nie będą gryzły a można im tez podawać gałęzie z wierzby miękkie i inne tego typu rzeczy kukurydze całe itp.będą mieć zajęcie, pokarm dodatkowy (witaminy naturalne, minerały) i nie będą się gryzły. Opłacalność jest spora jak masz zbyt bo jak idziesz w ciemno to nie polecam, za duże ryzyko. Ciekawostka taka, że ja kiedyś obsiałem teren kukurydzą i potem grodziłem to gęsią jadły kolby same i pasły się na tym świetnie.

• 4 weeks later...
Posted

Początki są zdecydowanie najtrudniejsze jeżeli chodzi o hodowlę zwierząt bez względu na to czy są to gęsi czy kury. Podstawowa kwestia: jesteś w stanie zapewnić im optymalną powierzchnie jeżeli chodzi o sam wybieg? 100 sztuk na początek to niezły start, ale nie zarobisz na tym kokosów.

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

100 sztuk może się opłacać ale raczej do użytku własnego lub dorobienia w gospodarstwie, dodatkowego przychodu. Jeżeli będziesz natomiast bazował tylko na 100 sztukach gęsi to raczej się z tego nie utrzymasz.

Posted

Ktoś tutaj dobrze podpowiedział, że warto nawiązać współpracę z restauracją. U nas w okolicy jest knajpa, która słynie typowo z gęsiny. Gęś w jabłkach ich specjał i myślę że wiele takich knajp w Polsce. Jeśli chciałbyś zarobić więcej myślę że 5000 to jest minimum dla opłacalności. 

Posted

Witam, prowadzimy kontraktacje gęsi na sezon 2018. Udzielamy wsparcia w cyklu hodowlanym,udzielamy wsparcia finansowego kredytujemy pisklęta .Kontakt 697999774 lub artur_telega@o2.pl

Pozdrawiam