edek Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 Zastanawiam się nad hodowlą gęsi, dokładnie nie wiem jaka ilość ale tak od 100szt. w jednym wsadzie.Mam na myśli zakup młodych gąsek i tucz aż do wagi ubojowej.Podpowiecie coś na ten temat ? Odnośnie żywienia, warunków zoohigienicznych itp. Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 kolego, 100 sztuk to ilość znikoma w temacie. Rozeznaj najpierw rynek czy będziesz miał komu to sprzedać. podobno od wielu lat to dobry kierunek ale w gre wchodzą tysiące i wielokrotność tego. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 Żywienie - pasza treściwa - 20 kg na sztukę, owies - 10 kg na sztukę, pastwisko ok. 1 ar na sztukę. Wbrew powszechnej opinii do 6 tygodnia muszą mieć ciepło i sucho. Kiedyś przed przejściem na owies dawało się marchew. Potem znacznie szybciej się tuczyły. Gęsi nigdy nie chowałem. Pozdrawiam! Quote
crazy333 Posted September 4, 2017 Report Posted September 4, 2017 Faktycznie ilość dość mała ale na początek , żeby zapoznać się z hodowlą i uprawą gęsi może być Od czegoś w końcu trzeba zacząć, potem można powiększać powoli hodowlę. Miałem kiedyś gęsi, również w mniejszej ilości (do własnych potrzeb), zauważyłem, że strasznie się dziobią i znajomy poradził mi, aby je czymś zająć, mam na myśli podawanie tzw "zielonki". Najlepiej załatwić sobie jakieś odpady np liście kapusty, czy jakieś przerośnięte ogórki. Mają wtedy zajęcie i nawzajem nie dziobią się. U mnie ta zasada się sprawdziła. Robert ;-) and DuzyGrzegorz 2 Quote
Mariusz355 Posted October 26, 2017 Report Posted October 26, 2017 Ogrodzić większy teren z trawą (obsiać można też czymś najpierw) około 40 arów i będzie dobrze. Gęsi się rozejdą i nie będą gryzły a można im tez podawać gałęzie z wierzby miękkie i inne tego typu rzeczy kukurydze całe itp.będą mieć zajęcie, pokarm dodatkowy (witaminy naturalne, minerały) i nie będą się gryzły. Opłacalność jest spora jak masz zbyt bo jak idziesz w ciemno to nie polecam, za duże ryzyko. Ciekawostka taka, że ja kiedyś obsiałem teren kukurydzą i potem grodziłem to gęsią jadły kolby same i pasły się na tym świetnie. Quote
Vademecum Posted November 1, 2017 Report Posted November 1, 2017 dobre, podoba mi się , nie cza suszyć 2 lata temu zawiozłem gościowi 2 tony kuku 5 worków kazał mi wysypać po wybiegu na który później wpóścił gęsi. piękne wielkie gęsi miał. Quote
Radogost Posted November 24, 2017 Report Posted November 24, 2017 Miałem kiedyś gęsi ale dla siebie i miejscowi kupowali tak do 50 sztuk. Na początku trzeba zapewnić lepsze warunki ale potem to już wiata i ogrodzony dobrze teren. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Początki są zdecydowanie najtrudniejsze jeżeli chodzi o hodowlę zwierząt bez względu na to czy są to gęsi czy kury. Podstawowa kwestia: jesteś w stanie zapewnić im optymalną powierzchnie jeżeli chodzi o sam wybieg? 100 sztuk na początek to niezły start, ale nie zarobisz na tym kokosów. Quote
gielda-Rolna.com Posted January 17, 2018 Report Posted January 17, 2018 Przy takiej ilości chyba nie chodzi o kokosy. Moim zdaniem przy takiej ilości bardziej chodzi o zdobycie doświadczenia, a zbytu radzę poszukać w pobliskich restauracjach. Pewnie będą zainteresowani drobiem z ekologicznej hodowli Quote
karo123 Posted February 12, 2018 Report Posted February 12, 2018 Hodowla gęsi , ale tylko w większej ilości jest opłacalna moim zdaniem. Tak to się nie opłaca. Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 100 sztuk może się opłacać ale raczej do użytku własnego lub dorobienia w gospodarstwie, dodatkowego przychodu. Jeżeli będziesz natomiast bazował tylko na 100 sztukach gęsi to raczej się z tego nie utrzymasz. Quote
rolniczka_585 Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Ktoś tutaj dobrze podpowiedział, że warto nawiązać współpracę z restauracją. U nas w okolicy jest knajpa, która słynie typowo z gęsiny. Gęś w jabłkach ich specjał i myślę że wiele takich knajp w Polsce. Jeśli chciałbyś zarobić więcej myślę że 5000 to jest minimum dla opłacalności. Quote
Gesi Posted February 19, 2018 Report Posted February 19, 2018 Witam, prowadzimy kontraktacje gęsi na sezon 2018. Udzielamy wsparcia w cyklu hodowlanym,udzielamy wsparcia finansowego kredytujemy pisklęta .Kontakt 697999774 lub artur_telega@o2.plPozdrawiam Quote
Recommended Posts