Kaja Posted September 5, 2017 Report Posted September 5, 2017 Czy ktoś uprawia topinambur? Czy jest to opłacalne? Jeśli tak to przy jakim areale? Jakie ma wymagania? Jak go sadzić/zbierać ? (pytam jako amator) Quote
Vademecum Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 nie zawracaj sobie głowy. chyba że masz zbyt i ustaloną cene. raczej dla amatorów ogródków na potrzeby swoich zwierząt i dzików Quote
crazy333 Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 Często gospodarze sadzą sobie w przydomowych ogródkach topinambur do palenia w piecach Niekoniecznie trzeba od razu na zarobek sadzić. Quote
Vademecum Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 ale było pytanie o opłacalność Quote
Kaja Posted September 6, 2017 Author Report Posted September 6, 2017 czyli nie ma chętnych? czytałam, ze to taki intratny biznes. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 http://www.rolnik-forum.pl/topic/1798-topinambur-szansa-na-biznes-czy-strata-czasu-i-pieni%C4%99dzy/Zawiera inulinę z której robi się leki dla cukrzyków. Kiedyś kupował "Herbapol", ale teraz nie wiem o skupie. Zawiera też krzemionkę więc dawniej panie jeżeli chciały mieć piękne włosy i paznokcie wprowadzały topinambur do diety. Generalnie chyba roślina z potencjałem lecz zapomniana przez hodowlę. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts