berserker Posted September 7, 2017 Posted September 7, 2017 Chciałbym spróbować wziąć prasę na dofinanswanie i musi być nowa. Pracowałaby z MTZ 820 - 200 bel rocznie głównie sianokiszonka. Która lepsza Metal Fach Z 562 walcowa czy włoska Mascar Corsa? Tak żeby dobrze zbijała bele. Ktoś może miał do czynienia z mascarem ? Cenowo droższa od MF o 15 tyś. Inne nowe zagraniczne strasznie drogie. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 7, 2017 Posted September 7, 2017 Nie miałem do czynienia z tymi prasami, ale przy prasach walcowych warto zwrócić uwagę aby posiadała oddzielne walce prowadzące i oddzielne zgniatające. Bardzo ładnie pracują. Jest to raczej wyższa półka cenowa. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted September 7, 2017 Posted September 7, 2017 Metal fach walcowa dobra do kiszonki lepiej zbije bele niż łańcuchowa albo pasówka ,potrzebuje więcej mocy.mascar to nowsza wersja i nazwa Carraro, firma włoska ja mam łańcuchowa carraro do słomy i siana dobra ale do kiszonki trzeba uwagi aby nie porwać prasy i wolno jechać aby dobić żeby bela była ładnaCiągałem ją 52konnym ciągnikiem nie było problemu ale z 80 konnym to już można ją uszkodzić jak się przesadzi.... . Quote
berserker Posted September 8, 2017 Author Posted September 8, 2017 Tzn. MF potrzebuje więcej niż 80 KM? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 8, 2017 Posted September 8, 2017 Potrzebuje traktora ok. 50 - 60 kM w zależności od rozłożenia maksymalnego momentu obrotowego w stosunku do obrotów.Żeby uszkodzić zbyt trzeba trochę się postarać. Kiedyś obowiązywała norma że każda maszyna miała sprzęgło przeciążeniowe. Teraz obowiązuje norma że odpowiednie sprzęgło przeciążeniowe jest montowane na WOM traktora. Jeżeli dojdzie do uszkodzenia a nie było sprzęgła przeciążeniowego to przecież nie jest to wina konstrukcji maszyny a użytkownika. Nawet w przypadku dobrania mocy traktora w przypadku zablokowania prasy energia zgromadzona w kole zamachowym silnika traktora uszkodzi prasę. Pozdrawiam! Quote
berserker Posted September 8, 2017 Author Posted September 8, 2017 Czyli Belarus 820 da radę w samej walcowej metal facha bez rotora i noży ? Siatki też nie chcę na taką ilość bel. Czy te prasy metal facha nie psują się ? Wytrzyma ta prasa na max. 200 - 300 bel rocznie ? Quote
Robert ;-) Posted September 8, 2017 Posted September 8, 2017 Sąsiad ma metal facha robi nią może z 10 lat ma siatkę , nie narzeka na nią , poza tym że słoma jak sucha bele stają w komorze ale to przypadłość wszystkich walcowych, a moim skomnym zdaniem bierz siatkę może siatka droższa ale szybciej owiniesz, i jedziesz dalej ,w nowej pewnie tak drogo nie dołożysz na siatkę ja jak kupowałem prasę, miała być na max 100 kulek ,a teraz robie prawie 400 rocznie a, w tym roku ponad 700 Może nowe prasy są lepsze , moja ma ponad 25 lat przeżyła swoje z 60tka nie było problemu a w mtz 80 to już zaczęły się kłopoty , mam sprzęgło przeciążeniowe w prasie , ale i tak miałem kłopoty z prasą w tym sezonie , jak masz pod butem to coś zawsze przedobrzysz:-( Quote
Recommended Posts