Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam 35 kur. Na początku sierpnia kury na tydzien przestały prawie nieść jajka było po 2-3 teraz po miesiacu tez od kilku dni mam nie wiecej niż 5 szt. Wcześniej w lecie nie miałem takich spadków częstych jak sie nie niosły to najwyżej w zimie. Karmie je cały czas tak samo. Czy to jest wina z mojej strony czy może brakuje im jakiś witamin? Kury mam mlode z wiosny wiec wydaje mi się że powinny się nieść.

Posted

Jaką masz rasę kur i czy przypadkiem się nie pierzą? Jak nie doświetlasz to przy skracającym się dniu nieśność spada. Zacznij sztucznie przedłużać dzień świetlny o ile się nie pierzą. Jeżeli się pierzą to utrzymaj aktualną długość dnia przez dwa - trzy tygodnie i zacznij zwiększać do 14-16 godzin w zależności od rasy. Pozdrawiam!

Posted

Kury kupowałem 10 tygodniowe to na pewno są to młode. Karmie je zawsze taką samą mieszanką kupnej paszy dla niosek i mieszam z śrutą pszeniczną i parowane ziemniaki z otrębami. Gniazd mają wystarczającą ilość ale wogóle prawie w nich nie siedzą. Musze im chyba jakieś witaminy dokupić bo zwiększyłem ilość paszy ale się nie poprawiło.

• 2 weeks later...
Posted

Nie ziemniaki lecz źle zbilansowana dawka pokarmowa. Ziemniaki mają mało białka więc znaczny ich udział nie pozwala na prawidłowe zbilansowanie dawki. Latem kury potrzebują nawet 17% białka w dawce do woli. Zimą potrzebują więcej energii bytowej więc udział białka należy obniżyć do 16% a nawet 15%. Do tej dawki należy zapewnić odpowiednią ilość światła, nie mniej niż 14 h. Pozdrawiam!.

Posted
teź jeśli nie chcą siedzieć w gniazdach to pytanie dlaczego? a jak niosły to w gniazdach czy gdzie bądź ? też gniazda powinny być zacienione znaczy nie oświetlone. kura w jakiś sposób chce się ukryć z jajem.