Hazzis Posted September 8, 2017 Report Posted September 8, 2017 Mam 35 kur. Na początku sierpnia kury na tydzien przestały prawie nieść jajka było po 2-3 teraz po miesiacu tez od kilku dni mam nie wiecej niż 5 szt. Wcześniej w lecie nie miałem takich spadków częstych jak sie nie niosły to najwyżej w zimie. Karmie je cały czas tak samo. Czy to jest wina z mojej strony czy może brakuje im jakiś witamin? Kury mam mlode z wiosny wiec wydaje mi się że powinny się nieść. Quote
Robert ;-) Posted September 8, 2017 Report Posted September 8, 2017 Jaką mają paszę ? Te kurki czym je karmisz? jak młode to powinny się dłużej nieść bez przerwy Quote
rolniczka_585 Posted September 11, 2017 Report Posted September 11, 2017 właśnie podstawowe czym karmisz. Może brakuje im witamin, moze trzeba zwiekszyc ilość paszy dla niosek. Quote
kunek Posted September 11, 2017 Report Posted September 11, 2017 inne czynniki też mogą wpłynąć na nieśność , upewnij się , że masz wystarczającą ilość gniazd, na taką ilość powinno być z 10 gniazd Quote
DuzyGrzegorz Posted September 11, 2017 Report Posted September 11, 2017 Jaką masz rasę kur i czy przypadkiem się nie pierzą? Jak nie doświetlasz to przy skracającym się dniu nieśność spada. Zacznij sztucznie przedłużać dzień świetlny o ile się nie pierzą. Jeżeli się pierzą to utrzymaj aktualną długość dnia przez dwa - trzy tygodnie i zacznij zwiększać do 14-16 godzin w zależności od rasy. Pozdrawiam! Quote
sandzia111 Posted September 12, 2017 Report Posted September 12, 2017 A może zakupiłeś niby młode kury nioseki (pełno ich w ogłoszeniach), a tak na prawdę są to już wyniesione kury ?? Z pewnego źródła one śą? Quote
Hazzis Posted September 12, 2017 Author Report Posted September 12, 2017 Kury kupowałem 10 tygodniowe to na pewno są to młode. Karmie je zawsze taką samą mieszanką kupnej paszy dla niosek i mieszam z śrutą pszeniczną i parowane ziemniaki z otrębami. Gniazd mają wystarczającą ilość ale wogóle prawie w nich nie siedzą. Musze im chyba jakieś witaminy dokupić bo zwiększyłem ilość paszy ale się nie poprawiło. Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2017 Report Posted September 12, 2017 Odstaw albo ogranicz ziemniaki, kury jak się zapasą też się gorzej niosą Quote
rolniczka_585 Posted September 26, 2017 Report Posted September 26, 2017 Duży Robert ma rację, podstawowy błąd to ziemniaki. Ogranicz je do minimum - okazyjnie. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 26, 2017 Report Posted September 26, 2017 Nie ziemniaki lecz źle zbilansowana dawka pokarmowa. Ziemniaki mają mało białka więc znaczny ich udział nie pozwala na prawidłowe zbilansowanie dawki. Latem kury potrzebują nawet 17% białka w dawce do woli. Zimą potrzebują więcej energii bytowej więc udział białka należy obniżyć do 16% a nawet 15%. Do tej dawki należy zapewnić odpowiednią ilość światła, nie mniej niż 14 h. Pozdrawiam!. Quote
henryk Posted September 26, 2017 Report Posted September 26, 2017 u mnie dokładnie to samo,35 kur ,4-5 jaj dziennie,porażka,ale co roku tak mam 2 miesiące przerwy później nieśność wzrośnie-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted September 26, 2017 Report Posted September 26, 2017 teź jeśli nie chcą siedzieć w gniazdach to pytanie dlaczego? a jak niosły to w gniazdach czy gdzie bądź ? też gniazda powinny być zacienione znaczy nie oświetlone. kura w jakiś sposób chce się ukryć z jajem. Quote
crazy333 Posted September 27, 2017 Report Posted September 27, 2017 Podobno gniazda oświetlane od wewnątrz zachęcają nioski do wchodzenia i znoszenia jaj, czy słyszał ktoś o takim sposobie zwiększenia nieśności? Quote
Recommended Posts