Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

będąc na tegorocznych targach agroshow zauważyłem kilka stoisk oferujących plastikowe zbiorniki na paliwo wraz z dystrybutorem. Chciałbym uzyskać wasze opinie na ich temat, bo zastanawiam się nad zakupem takiego zestawu.  Mam jednak obawy co do ich trwałości. Początkowo myślałem nad postawieniem zwykłego zbiornika  z nierdzewki, ale po tych targach pojawiła się nowa alternatywa. 

Posted

czyli około 1500 l paliwa kosztuje zbiornik.

patrzyłem i są z niemiec 800 i 1000 lit z niemiec ocynk w cenie 1500 zł. jakby ktoś był zainteresowany to na olx widziałem 2 zgrabne z ręczną pompą. druvi z elektryczną.

Posted
u ha, ha ha , kurcze pytałem i na targach i u dystrybutora takich zbiorników i z rolnikami rozmawiałem to każdy twierdzi że tylko dwupłaszczowe. Wielokrotnie zastanawiałem się po co mają w swojej ofercie dystrybutorzy takie zbiorniki jednopłaszczowe i nowe , bo jakby używane to byłoby oczywiste. Oferują nowe jednopłaszczowe a niewolno ich urzytkować ? Czy to znowu zamach na kieszeń klijenta ?
Posted

Zawsze się znajdzie taki co wymieni. Reklama dźwignią handlu. Między reklamą a nakłonieniem do niekorzystnego rozporządzenia mieniem granica jest cieniutka. Fakt że przepisy dla tych co wożą paliwo nie są jasne i może się pojawić interpretacja że nie mogą z cysterny wlać do jednopłaszczowego.

Oczywiście z tym rokiem 1066 to trochę przesadziłem, choć przepisy rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów z 30 czerwca 2010 r. są dla rolników właściwie martwe. To ostatnia zmiana przepisów dla rolników  w tym zakresie jaką znam. Pozdrawiam!

Posted

Wiadomo, takie ilości posiada w okresie największego zbytu, szczególnie żniwa, żeby nie tracić na ciągłe jeżdżenie na stację paliw i tankowanie maszyn. A trzymanie w karnistrach po 15-20l też jest uciążliwe

Posted

Pomysłowość nie zna granic ;) 

A co do samego zbiornika tak jak piszecie jest to strasznie pokręcone. Dowiadywałem się w różnych źródłach i informację były podzielone... Oby było tak jak DuzyGrzegorz pisze bo bardziej podchodzi mi jednopłaszczowy 

Posted

Krążą jakieś informacje że dowożącemu paliwo nie wolno wlać do innego zbiornika niż dwupłaszczowy. Nie mają one żadnego potwierdzenia w przepisach. Może być taki dowożący co nie zna przepisów ale zna plotki. Pozdrawiam!

• 2 years later...
Posted

Odświeżając temat, olej napędowy można magazynować tylko w zbiornikach dwupłaszczowych i to od 2010 r nie tak jak niektórzy mówią od 2017 r. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r.), które „Dopuszcza przechowywanie paliw płynnych klasy III, na potrzeby własne użytkownika, w zbiorniku naziemnym dwu płaszczowym o pojemności do 5 m3”.