notpil Posted October 2, 2017 Report Posted October 2, 2017 Witajcie,będąc na tegorocznych targach agroshow zauważyłem kilka stoisk oferujących plastikowe zbiorniki na paliwo wraz z dystrybutorem. Chciałbym uzyskać wasze opinie na ich temat, bo zastanawiam się nad zakupem takiego zestawu. Mam jednak obawy co do ich trwałości. Początkowo myślałem nad postawieniem zwykłego zbiornika z nierdzewki, ale po tych targach pojawiła się nowa alternatywa. Quote
Vademecum Posted October 2, 2017 Report Posted October 2, 2017 tylko dwu płaszczowe. nawet gdzieś słyszałem że w pl nie wolno przecbowywać paliwa w jednopłaszczowym Quote
Robert ;-) Posted October 2, 2017 Report Posted October 2, 2017 Dokładnie od nowego roku zbiorniki muszą być dwupłaszczowe a taki kosztuje coś koło 6tysi Quote
Vademecum Posted October 2, 2017 Report Posted October 2, 2017 czyli około 1500 l paliwa kosztuje zbiornik. patrzyłem i są z niemiec 800 i 1000 lit z niemiec ocynk w cenie 1500 zł. jakby ktoś był zainteresowany to na olx widziałem 2 zgrabne z ręczną pompą. druvi z elektryczną. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 2, 2017 Report Posted October 2, 2017 Nie popadajcie w propagandę. Te przepisy nie zmieniły się od 1 stycznia 2017 roku ale nawet od 1066 roku. To o czym piszecie Koledzy dotyczy działalności gospodarczej. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted October 2, 2017 Report Posted October 2, 2017 u ha, ha ha , kurcze pytałem i na targach i u dystrybutora takich zbiorników i z rolnikami rozmawiałem to każdy twierdzi że tylko dwupłaszczowe. Wielokrotnie zastanawiałem się po co mają w swojej ofercie dystrybutorzy takie zbiorniki jednopłaszczowe i nowe , bo jakby używane to byłoby oczywiste. Oferują nowe jednopłaszczowe a niewolno ich urzytkować ? Czy to znowu zamach na kieszeń klijenta ? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 2, 2017 Report Posted October 2, 2017 Zawsze się znajdzie taki co wymieni. Reklama dźwignią handlu. Między reklamą a nakłonieniem do niekorzystnego rozporządzenia mieniem granica jest cieniutka. Fakt że przepisy dla tych co wożą paliwo nie są jasne i może się pojawić interpretacja że nie mogą z cysterny wlać do jednopłaszczowego.Oczywiście z tym rokiem 1066 to trochę przesadziłem, choć przepisy rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów z 30 czerwca 2010 r. są dla rolników właściwie martwe. To ostatnia zmiana przepisów dla rolników w tym zakresie jaką znam. Pozdrawiam! Quote
czesiek888 Posted October 3, 2017 Report Posted October 3, 2017 Szczerze, to znam ludzi którzy na poddaszu budynku gospodarczego maja postawiony zbiornik tysiączke, i grawitacyjnie wlewają do maszyn Wiadomo, nie może o tym widzieć za dużo ludzi bo po co... Quote
Vademecum Posted October 3, 2017 Report Posted October 3, 2017 no, to niezłe miejsce. podziwiam za pomysłowość której nikomu nie polecam. mimo wszystko ON paruje, pomijam zagrożenia , ale go ubywa. Rozważniej trzymać w krzakach. Quote
czesiek888 Posted October 4, 2017 Report Posted October 4, 2017 Wiadomo, takie ilości posiada w okresie największego zbytu, szczególnie żniwa, żeby nie tracić na ciągłe jeżdżenie na stację paliw i tankowanie maszyn. A trzymanie w karnistrach po 15-20l też jest uciążliwe Quote
notpil Posted October 9, 2017 Author Report Posted October 9, 2017 Pomysłowość nie zna granic A co do samego zbiornika tak jak piszecie jest to strasznie pokręcone. Dowiadywałem się w różnych źródłach i informację były podzielone... Oby było tak jak DuzyGrzegorz pisze bo bardziej podchodzi mi jednopłaszczowy Quote
DuzyGrzegorz Posted October 9, 2017 Report Posted October 9, 2017 Krążą jakieś informacje że dowożącemu paliwo nie wolno wlać do innego zbiornika niż dwupłaszczowy. Nie mają one żadnego potwierdzenia w przepisach. Może być taki dowożący co nie zna przepisów ale zna plotki. Pozdrawiam! Quote
TECHOR Posted July 21, 2020 Report Posted July 21, 2020 Odświeżając temat, olej napędowy można magazynować tylko w zbiornikach dwupłaszczowych i to od 2010 r nie tak jak niektórzy mówią od 2017 r. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r.), które „Dopuszcza przechowywanie paliw płynnych klasy III, na potrzeby własne użytkownika, w zbiorniku naziemnym dwu płaszczowym o pojemności do 5 m3”. Quote
Recommended Posts