Tuzon Posted October 3, 2017 Report Posted October 3, 2017 Widzieliście jak masło poszybowało w górę? Mówię o maśle sprzedawanym w sklepach. Pamiętam jeszcze jak kilka miesięcy temu kupowałem normalnie kostkę po 3,5 zł a teraz za mniej niż 6 zł to trudno dostać. Taniej jest robić własne, niż kupować w sklepie. Quote
Vademecum Posted October 3, 2017 Report Posted October 3, 2017 Panie jest zapotrzebowanie na export. nie pamiętam do jakiego kraju. Quote
Vademecum Posted October 3, 2017 Report Posted October 3, 2017 ale jak masło 2xtyle podrożało to i rolnik 2x drożej mleko sprzedaje Quote
rolniczka_585 Posted October 5, 2017 Report Posted October 5, 2017 Chińczykom nasze masło posmakowało i bardziej się opłaca im sprzedać. U nas w tej chwili masło 6,50 za 200 g i widzę że na półkach coraz więcej masła fińskiego. Uwaga na słynne masło z domkiem z Koła- ostatnio zaskoczyła mnie cena bo było poniżej 6 zł więc wzięłam, czytam w domu etykiete a odtłuścili je o 10% i zamiast 82% było 72%. Trzeba czytać etykiety Quote
Vademecum Posted October 5, 2017 Report Posted October 5, 2017 ja ostatnio zacząłem czytać etykiety i aż włos sie jeży co jemy. a szczególnie za granicą w angli na szybko robiłem zakupy, masło , chleb, wędlina, ser. i nic w tym dziwnego, języka nie znam ale życie mnie wcześniej nauczyło że -bater i buter- to masło. chwwile sie zawachałem bo w niemczech masło ponad 2 euro , a w angli 1.9 funta wydawało sie taniem ale pośpiech...Też wtopiłem na garmażerce.... w panierce ale surowe no to szybki pomysł.... w Dover czeka sie około godziny na prom i sie usmarzy..... cała prawda wyszła jak masełko sie nie stopiło chlebek z ziemniaczkami, a smarzonko na wodzie czyli gotowanie , a garnek w koszty Spoko, rosyjski znam i w amsterdamie przydał się, choć po 30 latach musiałem sie zastanawiać ( 8 lat mnie komuniści uczyli ) Wcale na zachodzie w sklepach nie jest tak drogo jak sie mówi, oczywiście są wyroby bardzo drogie ale te w przyzwoitych cenach też są. Pyszne masło trafiłem w czechach, ołomuckie. Quote
andrzejwolski Posted October 13, 2017 Report Posted October 13, 2017 Pewno, że gawarit Chociaz przyznaje, też mnie to zbilo z tropu. Quote
Robert ;-) Posted October 19, 2017 Report Posted October 19, 2017 Nie długo się okaże że bardziej opłacało się będzie kupić krowę ,niż masło a tak poza nawiasem dziś słyszałem w radio że są kradzieże masła w sklepach , to już daje do myślenia . Quote
Vademecum Posted October 19, 2017 Report Posted October 19, 2017 a rolnik nic nie dostał podwyżki bo podobno niema co robić z mlekiem w proszku. Chiny podobno coś biorą proszku z którego robią ser. Quote
crazy333 Posted October 20, 2017 Report Posted October 20, 2017 No własnie a mleko stoi z cena a maslo drogie, sery i inne również stoją z ceną (chociaż u mnie ser żółty podrożał trochę), niestety wynagrodzenia wzrosły to i ceny towarów rosną... Quote
Tuzon Posted October 25, 2017 Author Report Posted October 25, 2017 Wydaje mi się, że może to mieć też związek z inflacją. Jednak programy socjalne jak 500+ dosypały sporo grosza do gospodarki. A tam gdzie czegoś dużo, to traci to na wartości. Tak też jest z pieniądzem. Rząd powinien robić to bardziej roztropnie. Quote
Vademecum Posted October 26, 2017 Report Posted October 26, 2017 no, niech jeszcze euro wprowadzą to więcej straci ten najmniejszy Quote
Recommended Posts