Jump to content

Recommended Posts

Posted
polacy są zabiedni na ekologie, ekologia nas rzuca w ubóstwo. Zamiast 500 + powinni budować elektrownie ekologiczne. W naszym kraju idzie armagedon podwyżek, co niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy - życie będzie droższe jak na zachodzie a zarobki przez 2 albo nawet 4
  • 4 weeks later...
Posted

Jaki piec gazowy doradzicie do budynku mieszkalnego o pow. 200m2 (piętrówka-będzie ocieplana). Chodzi o piec również na ciepłą wodę.

• 4 months later...
  • 1 month later...
  • 2 years later...
Posted

20 lat temu kupiłem około 4 ha lasu, sąsiedzi sie podśmiewali, że urwisko , przepaść i nic to nie warte. Dziś nie wiem co to drożejący opał, wszystko w tej samej cenie.

Teraz jak wozisz i widzą to pewnie inne miny mają. Teraz mowy nie ma by kawałek nabyć. W całym lubelskim chyba 10 ha by się uzbierało z tego co w ogłoszeniach.

Posted
i pewnie ceny zaporowe, za 1.15 ha lasu dałem 5 koła, wystarczyło spadkobiercom na 3 dni baletów i 3 dni dochodzenia do siebie po nich. 6 dni wyjętych z życia dla 3 braci za las z którego można maĺy domek opalić w zimie
Posted

i pewnie ceny zaporowe, za 1.15 ha lasu dałem 5 koła, wystarczyło spadkobiercom na 3 dni baletów i 3 dni dochodzenia do siebie po nich. 6 dni wyjętych z życia dla 3 braci za las z którego można maĺy domek opalić w zimie

Ano, zaporowe rekordzista śpiewa 60 tys. za ha.

Posted

to jeszcze do przeżycia, tylko czy drzewa są czy wyszabrowane.

Lepsza inwestycja w las niż panele i całą tą posraną ekologie.

Garstka ludzi na planecie będzie eko, a jeden przywódca popapraniec spali gaz bo niema czym dziury w ziemi zatkać.

Posted

Kolego Vademecum, proszę o wyjaśnienie dlaczego ciepły styropian nie nagrzewa. Mam w garażu w wiadrze wodę, płyty styropianowe oraz bloki z gazobetonu zwane pustakami. W styropianie i w pustaku nawierciłem otwory wielkości szklanki. Siadając na styropian odczuwam, że jest ciepły a pustak i woda są bardzo zimne. Napełniłem szklanki wodą z wiadra i włożyłem w otwory pustaka i styropianu dokładnie je nakrywając tym samym materiałem. Szczelnie zabezpieczone szklanki z wodą nie zmieniły temperatury po 14 godzinach. Fakt czy wrażenie, że styropian jest lepszym materiałem izolacyjnym od pustaka skoro zawsze jest ciepły? Ściany domów zbudowane z  pełnej cegły ceramicznej  gr. 40 cm i ściany z gazobetonu o grubości 24 cm + 15 cm styropian  mają te same wady i zalety. A więc przy tych samych kubaturach domu  zużycie węgla w sezonie grzewczym jest takie same. Po dociepleniu swoich domostw u większości  zużycie opału jest bez zmian. Dlaczego mówi się o ekologii i o oszczędnościach w zużyciu opału instalując piece z podajnikami...Natomiast  żywności pakowana w styropiany jest szkodliwa ?

• 3 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

Obserwuję z uwagą i wypiekami na twarzy tą ciekawą dyskusję – kocham zagłębiać się w te techniczne detale razem z Wami! Jeżeli ktoś z Was poszukuje miejsca, w którym będzie mógł pozyskać płytowe wymienniki ciepła, to polecam zajrzeć do sklepu, w jakim pracuję. Wyszukacie nas pod adresem https://www.sanit360.pl/kategoria-produktu/wymienniki-plytowe-ciepla-woda-woda-glikol/wymienniki-plytowe-1/ , gdzie w ofercie są różne wymienniki, dostosowane do rozmaitych potrzeb oraz rozmiarów basenów. Zapraszam do przeglądania naszej oferty jak i również dzielenia się swoimi spostrzeżeniami! Liczę, że znajdziecie coś, co spełni Wasze potrzeby.

• 1 year later...