Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na piec nie warto szczędzić, kwota 3 tys jest zbyt zaniżona. Jeśli chcesz kupić dobry piec, bo przecież to inwestycja na lata, najlepiej doradzić się w punktach sprzedaży typowo z piecami. Nie warto kupować tanich "marketówek" wogóle nie nadają się do użytku. Pamiętaj też o grubości blachy, ja mam blache 6 mm i uważam że ta grubość jest jak najbardziej odpowiednia. 

Posted

Piszą, że wymienniki mają z blachy 6 milimetrowej. Kupiłem piec ekologiczny ale też dymi a samym wiatrem nie chce grzać. Niektórzy zaopatrują się w kruszonki do płyt laminowanych, wiórowych, starych butów, gum by póżniej to spalać w kotłach ekologicznych.

Posted

Na marketówki nawet nie ma co tracić czasu. Najlepiej pojeździć po kilku okolicznych producentach i dobrać coś pod siebie. Ja miesiąc temu zmieniałem u siebie 15 letni piec, który jeszcze ledwo ledwo, ale dawał radę.  Jednak zapobiegawczo wymieniłem go przed zimą. Stary teraz będę montować w garażu - może trochę jeszcze pociągnie 

• 4 weeks later...
Posted

powierzchnia  mieszkalna z użytkowym poddaszem 125 m2,ocieplony dokładnie stropy od piwnicy,stropy górne, ściany zewn., okna  5-komorowe ,dach 15 cm waty deski papa i dachówka,ogrzewam gazem ziemnym,temp.w domu 22stopnie,napisałem szczerze-pozdrawiam,oczywiście jak przyjdzie mróz to zapłacę 600-700zł,ale suma sumarum rocznie wydaję 4000zł.

Posted

gaz najlepszy i licząc swoją robote najtańszy, jest jedno ale. budynek musi być ocieplony.

Ja dwa sezony temu zmieniałem. piec robiony i naprawde dobry. zamówiłem większy pod kontem własnego lasu. Niestety powiat krakowski wszedł w strefę eko. dla miasta krakowa. i będzie podgórkę ze spalaniem czegokolwiek. Natomiast miesiąc temu PGNIG zawarło indywidualne umowy z mieszkańcami na budowę gazociągu. za rok ma być gaz. niewierzę.

• 2 weeks later...
Posted

Witam, czy kupując węgiel po 830 zł będzie miał mniej wody w sobie od węgla po 730 zł? Wielu użytkowników pieców CO narzeka na duże ilości smoły i wody w piecu przy opalaniu tańszym węglem. Jeszcze kilka lat temu nie było takiego gnoju w piecach jak teraz. Dawniej domy były ogrzewane miałem z dodatkiem wody lub brunatnym węglem a nawet mokrym drewnem i w piecach było sucho.

Posted

Z węglem to zależy na jaką kopalnie trafisz, najlepiej kup po worku każdego i spróbuj. Ja miałem ten sam problem, ale już trzecią zime pale węglem z jednego składu i jak na razie się nie zawiodłem..

Posted

ceny węgla są raczej podyktowane jego kalorycznością,a smoła i kondensat to właściwie złe spalanie w kotle (  najczęściej przewymiarowanym)) , opał się kisi i tyle. Przy takim paleniu po kilku latach kotły są do wywalenia co niesie za sobą nie małe koszty , a i komin też pewnie do wymiany. 

Posted

ceny węgla są raczej podyktowane jego kalorycznością,a smoła i kondensat to właściwie złe spalanie w kotle (  najczęściej przewymiarowanym)) , opał się kisi i tyle. Przy takim paleniu po kilku latach kotły są do wywalenia co niesie za sobą nie małe koszty , a i komin też pewnie do wymiany. 

masz rację ,jak u mojego syna piec zgnił od dołu i  hydraulik go musiał z konieczności zmniejszyć(po prostu odcięli dół i dno wspawali 20cm wyżej)to już 20 lat jest dobrze i piec suchy,a przedtem po 3 latach zgnił,ale jak niektórym się mówi że za duży piec mają to patrzą na ciebie z pode łba,a sprzedawca zawsze kit wciska bo czym większy to drożej sprzeda-pozdrawiam.

Posted

Czemu ma służyć wykładanie szamotem w piecu CO? To jakaś bzdura do niczego nie służąca tylko pomniejsza komorę zasypową. Sprawdzone jest, że na dużym ruszcie oraz komorze ta sama ilość węgla wyda więcej ciepła niż w mniejszej. Większa przestrzeń więcej powietrza większa temperatura oraz czysty piec.   

Jedni chwalą piec jak dym wchodzi górą na wymiennik ciepła a inni  dołem nad rusztem poprzez  wymiennik do komina.

Są zwolennicy pieców górno spalających i  dolno spalających.

Natomiast są tacy co kładą drewno na ruszt, później węgiel do pełna i podpalają palnikiem. Inni najpierw sypią węgiel a dopiero od góry drewno i podpalają.

Posted

Czemu ma służyć wykładanie szamotem w piecu CO? To jakaś bzdura do niczego nie służąca tylko pomniejsza komorę zasypową. Sprawdzone jest, że na dużym ruszcie oraz komorze ta sama ilość węgla wyda więcej ciepła niż w mniejszej. Większa przestrzeń więcej powietrza większa temperatura oraz czysty piec.  

Owszem duży może więcej ,ale

pomyślałeś dlaczego kocioł ocieka smołą , kondensatem ,a ludziska palą na 40stopni ,  Komorę zabudowuję się w przewymiarowanych kotłach po to by palić na wyższej temp. jakiej mocy kotła potrzebuje twój dom przy obecnych temperaturach na zewnątrz.Jestem zwolennikiem palenia węgla od góry

na plus czyściutki piec wewnątrz, dużo mniej opału idzie

na minus  ponowne ładowanie kotła po wypaleniu

Posted

Ścianki pieca muszą mieć temperaturę wyższą niż punkt rosy spalin. Punkt rosy spalin zależy od zawartości pary wodnej w spalinach, a zawartość pary wodnej w spalinach zależy od paliwa i jego jakości.

Spalanie retortowe o którym pisze Kolega powyżej jest najbardziej efektywne. Dym z rozpalających się kolejnych warstw rozpalanego materiału przechodzi przez żar i jest spalany podnosząc sprawność spalania i czystość spalin.

Zgadzam też się z Kolegą co do zmniejszenia paleniska. Jego moc zależy od powierzchni i wydajności opałowej paliwa. Lepiej jest zmniejszyć powierzchnię paleniska niż ograniczać przepływ powietrza, co powoduje częściowe spalanie. Pozdrawiam!

Posted

Tym ciągnikiem nic nie zrobisz. Dodatek szamotu bez odpowiedniej ilości węgla i temperatury wody ponad 60oC nie ogrzeje domu. Kto utrzymując dobry cug w piecu ten nie ma problemów smołowych i sadzy.

Posted
olejarz

Bywalec

Napisano 11 październik 2017 - 18:44

Piszą, że wymienniki mają z blachy 6 milimetrowej. Kupiłem piec ekologiczny ale też dymi a samym wiatrem nie chce grzać. Niektórzy zaopatrują się w kruszonki do płyt laminowanych, wiórowych, starych butów, gum by póżniej to spalać w kotłach ekologicznych.

Kolejarz, nie wiem w jakim kierunku dążysz z swoimi teoriami. Kupiłeś piec ekologiczny i kopci, chyba nie wiesz na czym polega ekologia  w kotłach objętych normą 4  i 5 .Było napisać jak mocny chcesz kocioł ile mkw  ma ogrzewać, jaki budynek itd.  na pewno byś uzyskał poradę ,i cieszył się ekonomicznym i ekologicznym paleniem.