kolejarz Posted October 3, 2017 Report Posted October 3, 2017 Witam, jaki piec do ogrzewania domu do 3 tyś zł. moc 20 kw na węgiel i drewno aby mieścił się w klasie niskich emisji spalin i można by go używać przez kilkanaście lat ? Quote
crazy333 Posted October 11, 2017 Report Posted October 11, 2017 Na piec nie warto szczędzić, kwota 3 tys jest zbyt zaniżona. Jeśli chcesz kupić dobry piec, bo przecież to inwestycja na lata, najlepiej doradzić się w punktach sprzedaży typowo z piecami. Nie warto kupować tanich "marketówek" wogóle nie nadają się do użytku. Pamiętaj też o grubości blachy, ja mam blache 6 mm i uważam że ta grubość jest jak najbardziej odpowiednia. Quote
kolejarz Posted October 11, 2017 Author Report Posted October 11, 2017 Piszą, że wymienniki mają z blachy 6 milimetrowej. Kupiłem piec ekologiczny ale też dymi a samym wiatrem nie chce grzać. Niektórzy zaopatrują się w kruszonki do płyt laminowanych, wiórowych, starych butów, gum by póżniej to spalać w kotłach ekologicznych. Quote
crazy333 Posted October 12, 2017 Report Posted October 12, 2017 I jaką kwotę ostatecznie przeznaczyłeś? Rozumiem że kupiłeś zasypowy? Quote
notpil Posted October 13, 2017 Report Posted October 13, 2017 Na marketówki nawet nie ma co tracić czasu. Najlepiej pojeździć po kilku okolicznych producentach i dobrać coś pod siebie. Ja miesiąc temu zmieniałem u siebie 15 letni piec, który jeszcze ledwo ledwo, ale dawał radę. Jednak zapobiegawczo wymieniłem go przed zimą. Stary teraz będę montować w garażu - może trochę jeszcze pociągnie Quote
czesiek888 Posted October 13, 2017 Report Posted October 13, 2017 Możesz podzielić się info jaki piec kupiłeś? Na ekogroszek czy węgiel (zasypowy)? i ile dałeś w swoich rejonach Quote
crazy333 Posted November 8, 2017 Report Posted November 8, 2017 Ja zakupiłem 25 kw, na ekogroszek, ze stałym rusztem, blacha 6 mm, energoszczedna pompka i sterownik, 6000 zł. Rejon łódzki. Quote
rolniczka_585 Posted November 8, 2017 Report Posted November 8, 2017 U Was też tak groszek poszedł w górę? Miesiąc temu 850 wczoraj 920. U Was też tak drogo? Quote
Robert ;-) Posted November 8, 2017 Report Posted November 8, 2017 Toć normalne że bliżej zimy to i ceny idą w górę , żeby taniej kupić trzeba w lato, w opał się zaopatrzyć Quote
henryk Posted November 8, 2017 Report Posted November 8, 2017 gaz nie zdrożał,za ostatni miesiąc grzanie ,gotowanie i 2 łazienki zapl.200zł,bez roboty-pozdrawiam Quote
crazy333 Posted November 10, 2017 Report Posted November 10, 2017 200 zł? Jaką masz powierzchnię domu? U nas gaz za samo ogrzewanie wody i jedna kuchenka gazowa rachunek też 200 zł (za dwa miesiące). Z ogrzewaniem domu pewnie wyszłoby o wiele drożej... Quote
henryk Posted November 11, 2017 Report Posted November 11, 2017 powierzchnia mieszkalna z użytkowym poddaszem 125 m2,ocieplony dokładnie stropy od piwnicy,stropy górne, ściany zewn., okna 5-komorowe ,dach 15 cm waty deski papa i dachówka,ogrzewam gazem ziemnym,temp.w domu 22stopnie,napisałem szczerze-pozdrawiam,oczywiście jak przyjdzie mróz to zapłacę 600-700zł,ale suma sumarum rocznie wydaję 4000zł. Quote
Vademecum Posted November 13, 2017 Report Posted November 13, 2017 gaz najlepszy i licząc swoją robote najtańszy, jest jedno ale. budynek musi być ocieplony.Ja dwa sezony temu zmieniałem. piec robiony i naprawde dobry. zamówiłem większy pod kontem własnego lasu. Niestety powiat krakowski wszedł w strefę eko. dla miasta krakowa. i będzie podgórkę ze spalaniem czegokolwiek. Natomiast miesiąc temu PGNIG zawarło indywidualne umowy z mieszkańcami na budowę gazociągu. za rok ma być gaz. niewierzę. henryk 1 Quote
kolejarz Posted November 27, 2017 Author Report Posted November 27, 2017 Witam, czy kupując węgiel po 830 zł będzie miał mniej wody w sobie od węgla po 730 zł? Wielu użytkowników pieców CO narzeka na duże ilości smoły i wody w piecu przy opalaniu tańszym węglem. Jeszcze kilka lat temu nie było takiego gnoju w piecach jak teraz. Dawniej domy były ogrzewane miałem z dodatkiem wody lub brunatnym węglem a nawet mokrym drewnem i w piecach było sucho. Quote
adam1208 Posted November 27, 2017 Report Posted November 27, 2017 Z węglem to zależy na jaką kopalnie trafisz, najlepiej kup po worku każdego i spróbuj. Ja miałem ten sam problem, ale już trzecią zime pale węglem z jednego składu i jak na razie się nie zawiodłem.. Quote
crazy333 Posted November 28, 2017 Report Posted November 28, 2017 Hmmm raczej po worku ciężko to ocenić, przynajmniej po jednym całym koszu żeby z każdego rodzaju jak już i zobaczysz w koszu jak się wypala, im mniej popiołu tym lepiej Quote
ali Posted November 28, 2017 Report Posted November 28, 2017 ceny węgla są raczej podyktowane jego kalorycznością,a smoła i kondensat to właściwie złe spalanie w kotle ( najczęściej przewymiarowanym)) , opał się kisi i tyle. Przy takim paleniu po kilku latach kotły są do wywalenia co niesie za sobą nie małe koszty , a i komin też pewnie do wymiany. henryk 1 Quote
henryk Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 ceny węgla są raczej podyktowane jego kalorycznością,a smoła i kondensat to właściwie złe spalanie w kotle ( najczęściej przewymiarowanym)) , opał się kisi i tyle. Przy takim paleniu po kilku latach kotły są do wywalenia co niesie za sobą nie małe koszty , a i komin też pewnie do wymiany. masz rację ,jak u mojego syna piec zgnił od dołu i hydraulik go musiał z konieczności zmniejszyć(po prostu odcięli dół i dno wspawali 20cm wyżej)to już 20 lat jest dobrze i piec suchy,a przedtem po 3 latach zgnił,ale jak niektórym się mówi że za duży piec mają to patrzą na ciebie z pode łba,a sprzedawca zawsze kit wciska bo czym większy to drożej sprzeda-pozdrawiam. Quote
ali Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 mój 14kw ogrzewa prawie 170mkw już 36rok i ma się dobrze a przewymiarowany kocioł wystarczy zabudować szamotem- pozdr. Quote
kolejarz Posted December 2, 2017 Author Report Posted December 2, 2017 Czemu ma służyć wykładanie szamotem w piecu CO? To jakaś bzdura do niczego nie służąca tylko pomniejsza komorę zasypową. Sprawdzone jest, że na dużym ruszcie oraz komorze ta sama ilość węgla wyda więcej ciepła niż w mniejszej. Większa przestrzeń więcej powietrza większa temperatura oraz czysty piec. Jedni chwalą piec jak dym wchodzi górą na wymiennik ciepła a inni dołem nad rusztem poprzez wymiennik do komina.Są zwolennicy pieców górno spalających i dolno spalających.Natomiast są tacy co kładą drewno na ruszt, później węgiel do pełna i podpalają palnikiem. Inni najpierw sypią węgiel a dopiero od góry drewno i podpalają. Quote
ali Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 Czemu ma służyć wykładanie szamotem w piecu CO? To jakaś bzdura do niczego nie służąca tylko pomniejsza komorę zasypową. Sprawdzone jest, że na dużym ruszcie oraz komorze ta sama ilość węgla wyda więcej ciepła niż w mniejszej. Większa przestrzeń więcej powietrza większa temperatura oraz czysty piec. Owszem duży może więcej ,alepomyślałeś dlaczego kocioł ocieka smołą , kondensatem ,a ludziska palą na 40stopni , Komorę zabudowuję się w przewymiarowanych kotłach po to by palić na wyższej temp. jakiej mocy kotła potrzebuje twój dom przy obecnych temperaturach na zewnątrz.Jestem zwolennikiem palenia węgla od góryna plus czyściutki piec wewnątrz, dużo mniej opału idziena minus ponowne ładowanie kotła po wypaleniu Quote
DuzyGrzegorz Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 Ścianki pieca muszą mieć temperaturę wyższą niż punkt rosy spalin. Punkt rosy spalin zależy od zawartości pary wodnej w spalinach, a zawartość pary wodnej w spalinach zależy od paliwa i jego jakości.Spalanie retortowe o którym pisze Kolega powyżej jest najbardziej efektywne. Dym z rozpalających się kolejnych warstw rozpalanego materiału przechodzi przez żar i jest spalany podnosząc sprawność spalania i czystość spalin.Zgadzam też się z Kolegą co do zmniejszenia paleniska. Jego moc zależy od powierzchni i wydajności opałowej paliwa. Lepiej jest zmniejszyć powierzchnię paleniska niż ograniczać przepływ powietrza, co powoduje częściowe spalanie. Pozdrawiam! Quote
kolejarz Posted December 3, 2017 Author Report Posted December 3, 2017 Tym ciągnikiem nic nie zrobisz. Dodatek szamotu bez odpowiedniej ilości węgla i temperatury wody ponad 60oC nie ogrzeje domu. Kto utrzymując dobry cug w piecu ten nie ma problemów smołowych i sadzy. Quote
ali Posted December 3, 2017 Report Posted December 3, 2017 olejarzBywalechttp://www.rolnik-forum.pl/public/style_images/rolnik/profile/default_large.pngUżytkownikhttp://www.rolnik-forum.pl/public/style_images/rolnik/bullet_black.pnghttp://www.rolnik-forum.pl/public/style_images/rolnik/bullet_black.pnghttp://www.rolnik-forum.pl/public/style_images/rolnik/bullet_black.png171 postówNapisano 11 październik 2017 - 18:44Piszą, że wymienniki mają z blachy 6 milimetrowej. Kupiłem piec ekologiczny ale też dymi a samym wiatrem nie chce grzać. Niektórzy zaopatrują się w kruszonki do płyt laminowanych, wiórowych, starych butów, gum by póżniej to spalać w kotłach ekologicznych.http://www.rolnik-forum.pl/public/style_images/rolnik/rep_up.png http://www.rolnik-forum.pl/public/style_images/rolnik/rep_down.png 0OdpowiedzCytuj Kolejarz, nie wiem w jakim kierunku dążysz z swoimi teoriami. Kupiłeś piec ekologiczny i kopci, chyba nie wiesz na czym polega ekologia w kotłach objętych normą 4 i 5 .Było napisać jak mocny chcesz kocioł ile mkw ma ogrzewać, jaki budynek itd. na pewno byś uzyskał poradę ,i cieszył się ekonomicznym i ekologicznym paleniem. Quote
Recommended Posts