Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kolego  ali,  kocioł który spala 25 kg węgla w ciągu 24 godzin i w tym czasie wypuszcza kominem niewidoczny dymek można go uznać za ekologiczny?

W tym samym kotle i czasie spajając 50 kg węgla ekogroszku SKARBEK, już jest sporo dymu nad kominem. Gdy użyjesz 75 kg węgla na dobę jest chmura dymu. Ogrzać dom 170m2 do temperatury 24 stopni całodobowo bez dymu, to zwykła bzdura.

Posted

Spokojnie panowie. Jedni twierdzą że Homer był ślepy, a drudzy że go w ogóle ne było. A prawda leży po środku.

Tak jest i tutaj. Może zastanówmy się jak ma się moc kotła do ilości spalonego węgla. Jeżeli węgiel ma 26 MJ/kg to znaczy że 1 kg węgla daje moc ciągłą przez 24 h ok. 0,3 kW. Kocioł 24 kW to 80 kg węgla na dobę. Przemyślcie Koledzy te wartości.

Moc kotła która jest potrzebna łatwo wyliczyć.

Zawsze przy rozpalaniu powstaje dym który składa się z niespalonego paliwa (węgla). Jeżeli spalanie jest retortowe, czyli dym z rozpalającego się węgla przechodzi przez już palący się węgiel to dym się spala i o nie ma. Pisał o tym Kolega ali. Pozdrawiam!

Posted

Warto również postawić na porządny dach. Mój poprzedni był nieszczelny, zawsze coś przeciekało no i na poddaszu było bardzo zimno. Ale wymieniłem dach i postawiłem na lepszej jakości dachówki ahi roofing  więc teraz mam spokój

• 1 year later...
Posted

Kto oszczędza na węglu poprzez opatulanie domostw bryłami styropianu siedzi w smrodzie  z zawrotami głowy, cukrzycą i nadciśnieniem. Przykład jednego znajomego który opatulił swój dom wełnami i styropianami. W kuchni i pierwszym pokoju smród od gotowania, smażenia potraw jest nie do wywietrzenia. Okna otwiera w zimie a latem cały czas są otwarte przez co się źle czuje. W sypialni cuchnie przepoconymi gaciami a i tak ma uchylone okno bo by wykorkował. Żonę ma chorą na nadciśnienie, w jej pokoju grzejnik ma zakręcony. Nowoczesne budownictwo dobre jest tam gdzie nic się nie gotuje i nie śpi się.Pozdrawiam

• 10 months later...
Posted

mój 14kw ogrzewa prawie 170mkw już 36rok i ma się dobrze a przewymiarowany kocioł wystarczy zabudować szamotem- pozdr.

W piecach dolne wymienniki ciepła projektowano w ostry kąt i tam powstawały osady i rdza która żarła stal. Ci co mają piece z zaokrąglonym płaszczem wodnym, te piece długo są sprawne.

Posted

A co myślicie o koksie? Zainteresował mnie przy okazji zamawiania węgla na stronie http://www.kinvestments.pl/oferta/sprzedaz-koksu i tak myślę, czy by go nie przetestować. Macie z nim jakieś doświadczenia? Jak się go pali? 

W czasach kiedy nie było dmuchaw do pieców, koks można było kupić wszędzie. Dziś koks opałowy  paliwo bez dymu i ekologiczne nie jest wszędzie do sprzedaży w wolnym rynku. Kto by się więc czepiał pieców węglowych gdyby wszyscy palili koksem? Gdyby wrócić do pieców z dużą ilością wody i grubymi rurami to być może i dobre by było  w dodatku z nadmuchem. Dzisiejsze piece delikatne mało wody, cienkie rurki i grzejniki szybko by się wyeksploatowały.

Posted

Ja mam gaz, ale słyszałem ostatnio, ale nie wiem ile w tym prawdy, a ile  bajki, że jest jakiś system nowatorski odzyskujący ciepło z urządzeń elektrycznych jak np. lodówka i roprowadzający je po domu kanałami. Ale głowy za to nie dam.  Gaz jest drogi źródłem ciepła. Bardzo drogim. Na dziś. 

Posted

drogim, ale nie najdroższym. Z lodówki niema problemu odprowadzić ciepła jako ogrzewanie ,ale tego ciepła będzie śmiesznie mało, a koszty instalacji..... W większych gosp. z chłodzenia mleka uzyskuje się gorącą wode i tego ciepła jest już nie mało, znowu koszt instalacji.... Tak na oko z kilku dziesiątek krów ogrzałby mały dom , uduj 2 - 3 razy dziennie było by ciepła sporo i płynnie.

Wszystko na zasadzie pompy ciepła , ciepło z ziemi , znowu koszty instalacji odpychają.

Posted

Wczoraj przyglądaĺem się specyfikacji napędu Robin Hooda ( TT -Line ) jeden z promów morskich tej firmy. Dawno go nie widziałem. Jak w Piotrusiu Panu wspawali kadłub wydłużając go i polepszając parametry spalonego paliwa na tone ładunku którego nadal napędza diesel Tak w tym pierwszym zastosowano Silnik Mana napędzany CNG - nie tylko węgiel przechodzi do historii.

Tankuje 500 000 m3 gazu CNG silnik ma ponad 5 metrów wysokości 8×2 cylindry.

Posted

Kolego Vademecum, proszę o wyjaśnienie dlaczego ciepły styropian nie nagrzewa. Mam w garażu w wiadrze wodę, płyty styropianowe oraz bloki z gazobetonu zwane pustakami. W styropianie i w pustaku nawierciłem otwory wielkości szklanki. Siadając na styropian odczuwam, że jest ciepły a pustak i woda są bardzo zimne. Napełniłem szklanki wodą z wiadra i włożyłem w otwory pustaka i styropianu dokładnie je nakrywając tym samym materiałem. Szczelnie zabezpieczone szklanki z wodą nie zmieniły temperatury po 14 godzinach. Fakt czy wrażenie, że styropian jest lepszym materiałem izolacyjnym od pustaka skoro zawsze jest ciepły? Ściany domów zbudowane z  pełnej cegły ceramicznej  gr. 40 cm i ściany z gazobetonu o grubości 24 cm + 15 cm styropian  mają te same wady i zalety. A więc przy tych samych kubaturach domu  zużycie węgla w sezonie grzewczym jest takie same. Po dociepleniu swoich domostw u większości  zużycie opału jest bez zmian. Dlaczego mówi się o ekologii i o oszczędnościach w zużyciu opału instalując piece z podajnikami...Natomiast  żywności pakowana w styropiany jest szkodliwa ?

Posted
nie bardzo wiem o co ci kolego chodzi, bo żaden izolator nie nagrzewa sam z siebie, także styropian.Co do piecy to nie chodzi o podajniki dla ekologiczności tylko o to jakie spaliny z tego pieca się wydostają, to spaliny w porównaniu z kopciuchem są ekologiczne a steropian dla żywności i ekologi ma wielorakie zagrożenia, od produkcji po utylizacje, a sama żywność wchodzi w reakcje ze steropianem, nawet jak ktoś powie że niema dowodów to powinniśmy być ostrożni na to jak pakujemy i w co żywność - ze steropianu możemy zrezygnować , ale np. z używania paliw płynnych już nie.
Posted

piec z podajnikiem ma być ekologiczny , a niekoniecznie ekonomiczny ,  po za tym jest wygodny w użytkowaniu , co  do kopciucha to nawet w nich da  się palić ekologicznie i ekonomicznie , ale i sporo roboty przy nich

Posted

Panowie trochę obstrukcji nie zawadzi. Tematem jest, po co piece tzw. ekologiczne wprowadzające ludzi na koszty, skoro przy ogrzewaniu domu spalają więcej węgla niż zwykłe zasypowe. Koszt zamiast się zmniejszyć to wzrasta i to znacznie. Więcej spali węgla groszku więcej wypuści dymu bo dymi non stop. Piece zasypowe które są rozpalane od góry też mało dymią a może i mniej od podajnikowych. Z pieca nowej generacji też można puścić kopciucha i to takiego, że by się nikt nie spodziewał. Spalają buty, gumowce a nawet opony... Jeśli ktoś ma wątpliwości co do większego spalania węgla przy budynkach termoizolowanych  z nowoczesnymi kotłami niech sprawdzi  specyfikacje zamówień przez urzędy gmin dla szkół, są prawie identyczne jak przed.

Posted

kolego, mowa o ekologi , nie ekonomi. Kocioł z podajnikiem ma na celu kontrole spalania i temperature spalania a co za tym idzie jakość spalin, ich toksyczność - nie chodzi o kolor czy ilość dymu tylko o to co w tym dymie jest. A to że taki piec może być nawet 10 razy droższy od kopciucha i że więcej spali i droższego paliwa - to już nie ekologia.

Ja mojego pieca nie zamierzam wymieniać na ekologiczny- nie stać mnie na gupote - opał we woreczkach po 20 - 25 kg...

Posted

Witam, jaki piec do ogrzewania domu do 3 tyś zł. moc 20 kw na węgiel i drewno aby mieścił się w klasie niskich emisji spalin i można by go używać przez kilkanaście lat ?

Dwa lata temu kupiłem piec na ekogroszek z dodatkowym rusztem (na drewno) za 7300PLN

Podłączenie kosztowało mnie 2tys. z kawałkiem a do ogrzania mam 290m2 i ciepło jest non stop, dodatkowo ciepła woda.