Vademecum Posted December 15, 2019 Report Posted December 15, 2019 polacy są zabiedni na ekologie, ekologia nas rzuca w ubóstwo. Zamiast 500 + powinni budować elektrownie ekologiczne. W naszym kraju idzie armagedon podwyżek, co niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy - życie będzie droższe jak na zachodzie a zarobki przez 2 albo nawet 4 Quote
jk220 Posted January 9, 2020 Report Posted January 9, 2020 Jaki piec gazowy doradzicie do budynku mieszkalnego o pow. 200m2 (piętrówka-będzie ocieplana). Chodzi o piec również na ciepłą wodę. Quote
konrad995 Posted May 28, 2020 Report Posted May 28, 2020 jaka firma ma najkorzystniejsze produkty ? Quote
Sołtys Michał Posted June 3, 2020 Report Posted June 3, 2020 Przy żródłach geotermalnych niestety trzeba wiercić głęboko. Quote
Robert7979 Posted July 11, 2020 Report Posted July 11, 2020 Przy żródłach geotermalnych niestety trzeba wiercić głęboko. Zainstaluj pompę ciepła typu powietrze woda która nie potrzebuje odwiertów a wydajność ma na niewiele mniejszym poziomie Quote
czesiek888 Posted September 27, 2022 Report Posted September 27, 2022 KOledzy i koleżanki jak u was ceny opału się plasują? Quote
Vademecum Posted September 27, 2022 Report Posted September 27, 2022 20 lat temu kupiłem około 4 ha lasu, sąsiedzi sie podśmiewali, że urwisko , przepaść i nic to nie warte. Dziś nie wiem co to drożejący opał, wszystko w tej samej cenie. Quote
czesiek888 Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 Zazwyczaj tak jest kolego jak się ktoś wyśmiewa nie ma pojęcia Oni zapewne sprzedali by za bezcen bo po co Quote
Vademecum Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 oddawali ziemie za emeryture, a teraz mówią, że to ich ojczyzna - ojcowizna. Teraz nadal będzie ojcowizną tylko, że mojego dziecka Quote
JoTeS Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 20 lat temu kupiłem około 4 ha lasu, sąsiedzi sie podśmiewali, że urwisko , przepaść i nic to nie warte. Dziś nie wiem co to drożejący opał, wszystko w tej samej cenie.Teraz jak wozisz i widzą to pewnie inne miny mają. Teraz mowy nie ma by kawałek nabyć. W całym lubelskim chyba 10 ha by się uzbierało z tego co w ogłoszeniach. Quote
Vademecum Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 i pewnie ceny zaporowe, za 1.15 ha lasu dałem 5 koła, wystarczyło spadkobiercom na 3 dni baletów i 3 dni dochodzenia do siebie po nich. 6 dni wyjętych z życia dla 3 braci za las z którego można maĺy domek opalić w zimie Quote
JoTeS Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 i pewnie ceny zaporowe, za 1.15 ha lasu dałem 5 koła, wystarczyło spadkobiercom na 3 dni baletów i 3 dni dochodzenia do siebie po nich. 6 dni wyjętych z życia dla 3 braci za las z którego można maĺy domek opalić w zimieAno, zaporowe rekordzista śpiewa 60 tys. za ha. Quote
Vademecum Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 to jeszcze do przeżycia, tylko czy drzewa są czy wyszabrowane.Lepsza inwestycja w las niż panele i całą tą posraną ekologie.Garstka ludzi na planecie będzie eko, a jeden przywódca popapraniec spali gaz bo niema czym dziury w ziemi zatkać. Quote
JoTeS Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 Z panelami gmina umywa ręce, usterki nie objęte gwarancją z uwagi na nieodpowiednią obsługę sprzętu. Quote
Vademecum Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 a co tam do obsługi ? jak jedynym obsługantem jest słońce Quote
henryk Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 Kolego Vademecum, proszę o wyjaśnienie dlaczego ciepły styropian nie nagrzewa. Mam w garażu w wiadrze wodę, płyty styropianowe oraz bloki z gazobetonu zwane pustakami. W styropianie i w pustaku nawierciłem otwory wielkości szklanki. Siadając na styropian odczuwam, że jest ciepły a pustak i woda są bardzo zimne. Napełniłem szklanki wodą z wiadra i włożyłem w otwory pustaka i styropianu dokładnie je nakrywając tym samym materiałem. Szczelnie zabezpieczone szklanki z wodą nie zmieniły temperatury po 14 godzinach. Fakt czy wrażenie, że styropian jest lepszym materiałem izolacyjnym od pustaka skoro zawsze jest ciepły? Ściany domów zbudowane z pełnej cegły ceramicznej gr. 40 cm i ściany z gazobetonu o grubości 24 cm + 15 cm styropian mają te same wady i zalety. A więc przy tych samych kubaturach domu zużycie węgla w sezonie grzewczym jest takie same. Po dociepleniu swoich domostw u większości zużycie opału jest bez zmian. Dlaczego mówi się o ekologii i o oszczędnościach w zużyciu opału instalując piece z podajnikami...Natomiast żywności pakowana w styropiany jest szkodliwa ? Quote
henryk Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 Styropian nigdy nie jest ciepły,siadając na nim czujesz swoje ciepło,bo styropian jest dobrym izolatorem i wtedy czujesz ze grzeje,nic bardziej mylnego . DuzyGrzegorz 1 Quote
Hurt Klima Sosnowiec Posted October 19, 2022 Report Posted October 19, 2022 Zainstaluj pompę ciepła typu powietrze woda która nie potrzebuje odwiertów a wydajność ma na niewiele mniejszym poziomieRównież polecam pompę ciepła. Chętnie pomogę w doborze. Proszę o kontakt na adres biuro@hurtklima.com Quote
Kleis Posted January 20, 2024 Report Posted January 20, 2024 Obserwuję z uwagą i wypiekami na twarzy tą ciekawą dyskusję – kocham zagłębiać się w te techniczne detale razem z Wami! Jeżeli ktoś z Was poszukuje miejsca, w którym będzie mógł pozyskać płytowe wymienniki ciepła, to polecam zajrzeć do sklepu, w jakim pracuję. Wyszukacie nas pod adresem https://www.sanit360.pl/kategoria-produktu/wymienniki-plytowe-ciepla-woda-woda-glikol/wymienniki-plytowe-1/ , gdzie w ofercie są różne wymienniki, dostosowane do rozmaitych potrzeb oraz rozmiarów basenów. Zapraszam do przeglądania naszej oferty jak i również dzielenia się swoimi spostrzeżeniami! Liczę, że znajdziecie coś, co spełni Wasze potrzeby. Quote
Recommended Posts