rpd8 Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 Witam chciałbym założyc produkcje pakusty kiszonej.mam 1 stajnie którą chce przerobić na hale i do tego 3 hektary pola.kapuste lepiej sadzić czy kupowąc na giełdzie??wymagania sanepidu są bardzo duże??Jeśli to sie nie uda to pakowanie grochów itd.co lepiej sie połaca kupować groch mak itd. i pakowąc czy kapusta kiszona?? Quote
indyk Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 No wiesz, jak masz ziemie dobrej klasy to nie ma problemu zeby uprawiac kapustę, aczkolwiek wymaga to troche wiedzy. Są lata że opłaca się kupowac ale raz na kilka lat cena jest dla rolnika taka super że zwraca się za pozostałe lata bez zysku z nawiązką. Wydaje mi sie że kiszenie jest prostrze niż uprawa, ale do kiszenia to bardziej silosów potrzebujesz a nie hali. Rozważ te zakup już gotowej kiszonej kapusty i procjowanie. Quote
rpd8 Posted March 21, 2012 Author Report Posted March 21, 2012 a gdzie mogę tanio kupić fasole grochy itd Quote
Koper Posted March 22, 2012 Report Posted March 22, 2012 Tani tzn. chcesz kupić strączkowe po normalnych cenach. Czyli idziesz do producenta - rolnika który uprawia albo w centrali nasiennej. Nikt Ci nie sprzeda tanio tylko za tyle za ile kosztuje na otwartym rynku. Quote
rpd8 Posted March 22, 2012 Author Report Posted March 22, 2012 no kolego powiem ci tak np w krakowie fasola kosztuje 3.50 na giełdzie a rozmawiałem z pewnym panem z jednego z zagłębi Fasoli i powiedział mi ze u nich jest po 2.60-2.80.więc jest róznica Quote
bogo118 Posted May 20, 2012 Report Posted May 20, 2012 witam poszukuje odbiorcow fasoli na 2012 rok jesli bylby ktos zainteresowany prosze o kontakt.. bogo118@wp.pl obecna cena jasia oklo 2.80 Quote
Recommended Posts