twardy Posted October 8, 2017 Report Posted October 8, 2017 Witam wszystkich którzy są chętni udzielić rady,mam pytanie jaki olej nie za drogi a w miarę dobry polecacie zalać do skrzyni w C-360 ,oczywiście hydrauliczno-przekładniowy i ile muszę mieć tego oleju 30L starczy ,jaki polecacie -z góry dziękuję. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 8, 2017 Report Posted October 8, 2017 Rekomendowanych, a zwłaszcza zalecanych do C-360 nie znajdziesz. Orlen poleca następujące oleje do skrzyni C-385:PLATINUM AGRO STOU 10W-40PLATINUM MULTI STOU 10W-40ORLEN OIL AGRO STOU 10W-40Zakładam że do C-360 potrzebny jest taki sam olej jak do C-385. Wejdź na jakieś strony typu "dobierz olej" i zobacz jaki olej jest zalecany (zalecany czyli uzgodniony z producentem) albo rekomendowany (rekomendowany czyli bez uzgodnienia z producentem) do podobnego pod względem wymagań oleju. Pozdrawiam! Robert ;-) and twardy 2 Quote
izydor6280 Posted October 8, 2017 Report Posted October 8, 2017 80w90 gl 4 w zupełności wystarczy, jeśli masz ładowacz i używasz ciągnika zimą to możesz pokusić się o gl5 75/90 normalnie zaleca się 27l, w górzysty teren 32l Quote
DuzyGrzegorz Posted October 8, 2017 Report Posted October 8, 2017 Kolego Twardy, poczytaj ten temat - http://www.rolnik-forum.pl/topic/8599-jakim-olejem-polecacie-zala%C4%87-skrzynie-w-c-360/Zwróć Kolego uwagę na efekt stosowania prawidłowego oleju który opisuje w poście #23 Kolega który stosował oba oleje. Pompa hydrauliczna przy niskich temperaturach pracuje praktycznie na sucho, Ważna jest także elastyczność oleju, zwłaszcza używanego w traktorach.Pozdrawiam! Quote
trobson Posted January 22, 2019 Report Posted January 22, 2019 WitamSpróbuję odświeżyć wątek Przejrzałem obydwa wątki. Wygląda na to, że na przestrzeni czasu Orlen zmienił zalecenia z 10w-30 na 10w-40.Zastanawiam się czy coś się zmieniło w parametrach tych olejów czy też uznano, że lepszy będzie 10w-40(Lotos do starszej generacji zaleca 10w30;) Jako laik zastanawiam się która z rekomendacji może być lepsza do wysłużonego sprzętu (zarówno do silnika jak i do skrzyni i hydrauliki).10w40 Orlenu, czy 10w30 Lotosu (a może 10w40 lotosu - który jest na drugim miejscu w rekomendacji Lotosu) (lotos jest trochę tańszy - przynajmniej u mnie) Pozdrawiam Quote
henryk Posted January 22, 2019 Report Posted January 22, 2019 teraz mnie zaskoczyliście,ja od 20 lat mam zalany hipol15,i do dziś działa,nie wiem czy nie zmienić,pozdrawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 22, 2019 Report Posted January 22, 2019 Orlen nie zmienił zaleceń do c-360 i co więcej nie poleca żadnego oleju. Z prostej przyczyny. Ursus nie wspiera modelu C-360. Praktycznie identyczne ciągniki produkował Zetor i nadal wspiera te modle poprzez między innymi udostępnianie specyfikacji oleju. Ostatnia specyfikacja Ursusa dla modelu c-360 zakładała że do temperatury otoczenia 30 Stopni Celsjusza był dopuszczalny olej o klasie lepkości 30, a powyżej tej temperatury o klasie lepkości 40. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts