DuzyGrzegorz Posted October 9, 2017 Report Posted October 9, 2017 Zgłosił się do mnie rolnik który w tym roku kupił prasę URSUS za ponad 80 tys. zł. Prasą wykonał ok. 50 bel. Prasa od połowy września jest w naprawie a serwis żąda od niego 20 tys. zł za naprawę. Serwis uznał że wykonywał zbyt ciężkie bele i to było przyczyną prawie całkowitego zniszczenia prasy. Rolnik twierdzi że łańcuchy które pierwotnie miały 1,5 m wyciągnęły się do 1,7 m. Pręty są wykonane z tak miękkiego materiału że pospadały z nich łożyska. Napinacz wyrwał się wraz z kawałem blachy.Ma może ktoś prasę firmy URSUS? Jak się ona spisuje i jak wyglądają kontakty z serwisem? Czy ktoś miał kontakty z serwisem Ursusa w związku z innym sprzętem? Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted October 10, 2017 Report Posted October 10, 2017 uważam że firma powinna odkupić taką maszyne za 100 % wartości. może kontakt z ursusem ?Jak można przeciążyć maszyne i mieć takie uszkodzenia ? Być może powinien to oglądnąć specjalista rzeczoznawca ? a nawet jak przeciążył rolnik to i tak firma odpowiada za sprzęgło przeciążeniowe. Taką sprawe powinno się nagłośnić by przeszczec innych.Przeszczegam wszystkich przed zakupem maszyn ursusa !!! Na trasie spotkałem gościa który pracował w unii grudziądz i poopowiadał co sie działo...elementy z gwarancji szefostwo kazało odmalować i montować do nowych maszyn.Rolnicy ! niema polskich maszyn ! to atrapy... DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted October 10, 2017 Author Report Posted October 10, 2017 Musi pójść do sądu, wpłacić wpisowe i stanąć na przeciw tabunowi prawników Ursusa. Jak nie da im rady to pokryje ich niebagatelne honoraria.Jakość tej prasy jest znacznie poniżej "chińszczyzny". Jest to egzemplarz powystawowy i być może masz Kolego Vademecum rację że to atrapa sprzedana przez dilera jako egzemplarz pełnosprawny za wiedzą i zgodą Ursusa. Wystąpiłem na podstawie art. 63 Konstytucji ze skargą. Jeżeli to atrapa to złożę zawiadomienie do organów ścigania o oszustwo. Dzięki Kolego Vademecum za podpowiedź. Zobaczę co zdziałamy. Pozdrawiam! mora 1 Quote
Robert ;-) Posted October 10, 2017 Report Posted October 10, 2017 I weź tu człowieku wspomagaj Polski przemysł ?Szkoda mi tego człowieka , wydał mnóstwo kasy a sprzedano mu badziew. ...niby nowa prasa ursus to stara warfarma , ale widać macie racje że to wydmuszka mora 1 Quote
Vademecum Posted October 11, 2017 Report Posted October 11, 2017 też mi szkoda tego człowieka, tyle kasy...Kolego D G życze sukcesu i licze na szybkie pozytywne zakończenie.Wiadomo, najbardziej broni sie winny i nieżadko wygrywa. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 11, 2017 Author Report Posted October 11, 2017 Normalnie jest to postępowanie cywilne. Strony są równe. Z jednej strony tabun prawników, z drugiej rolnik. Sędzia też prawnik. Ciężar dowodów spoczywa na stronach. Rolnik bez szans bo nawet ta nieszczęsna prasa teraz jest w posiadaniu Ursusa. Przedstawią wyliczenia, obliczenia wytrzymałościowe, certyfikaty stali itd. Jak rolnik udowodni że stal która została użyta to inna niż ta z certyfikatem? Przedstawi swoje obliczenia że te Ursusa są błędne czy oparte na błędnych założeniach. Trzeba przedstawić dowody a nie przypuszczenia.Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted October 11, 2017 Report Posted October 11, 2017 wiadomo, banda. Możemy przekonywać rolników że dzisiejsza firma ursus to banda ludzi która za bezcen kupiła nazwe-marke. zorganizowana banda.Powinni odkupić tą prase i przeprosić. też pomijając uszkodzenia, skoro do takich doszło to odpowiadają za sprzęgło przeciążeniowe które nie powinno przenieść takich sił.... Quote
Robert ;-) Posted October 11, 2017 Report Posted October 11, 2017 U mnie jest sprzęgło w zeszłym roku robiąc c355 kilka razy zaskrzeczalo , a w tym roku z mtz etem ani razu a łańcuchy podciągalem wiele zależy od obsługi takiej prasy, one nie mają za wielkiego przerobu a więc można łatwo przesadzić, no jeszcze jakość materiałów w polskich prasach to kwestia mocno dyskusyjna, Quote
DuzyGrzegorz Posted October 11, 2017 Author Report Posted October 11, 2017 Rolnik będzie musiał zwrócić dotację, ponad 90 tys. zł z odsetkami jeżeli nie będzie miał tej prasy. Jeżeli nie zapłaci za naprawę 20 tys. to mu prasy nie zwrócą, a pod koniec października ostateczny termin rozliczenia. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted October 11, 2017 Report Posted October 11, 2017 No to ma przechlapane po całości , na prawdę nie ciekawie Quote
DuzyGrzegorz Posted October 11, 2017 Author Report Posted October 11, 2017 Przy tej sprawie przestrzegę przed jeszcze jedną rzeczą. Rolnik podpisał umowę wstępną na bodajże 67 tys. zł, w jednym egzemplarzu który zabrał sprzedający. Jak doszło do transakcji na umowie pojawił się dopisek "netto".Żadne kopie czy coś tam! Dwa jednobrzmiące egzemplarze, po jednym dla każdej z umawiających się stron! Zawsze spisać własnym piórem!Jakby to jeszcze potwierdził świadek byłoby super!Pozdrawiam! mora 1 Quote
Robert ;-) Posted October 11, 2017 Report Posted October 11, 2017 No to zatwili chłopa bez mydła ?, trochę z jego winy z tą umową, ale może nie wiedział abo nie pomyślał. Quote
Vademecum Posted October 12, 2017 Report Posted October 12, 2017 nieznajomość prawa szkodzi. ale trudno w dzisiejszych czasach prowadzić jakikolwiek biznes bez prawnika. XXI wiek, masz coś to sie pilnuj bo cie oskubią.... Quote
DuzyGrzegorz Posted October 12, 2017 Author Report Posted October 12, 2017 To nie ma nic wspólnego ze znajomością prawa Kolego Vademecum. To jest raczej znajomość bezprawia. Gy byś Kolego napisał napisał że "nieznajomość bezprawia szkodzi" to bym się z Twoją diagnozą zgodził.Czy potrzebny jest prawnik do prowadzenia biznesu? Moim zdaniem nie jest niezbędny. Ja bym raczej postawił tezę że trudno w dzisiejszych czasach prowadzić jakikolwiek biznes bez doradcy w sprawie bezprawia. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts