Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry wszystkim! 
Jestem rolnikiem i zajmuję się uprawą warzyw i owoców ekologicznych. 

Na forum wpadłem szukać nowych rozwiązań, ponieważ do większości dochodzę sam. 
Miłego dnia i pozdrawiam wszystkich serdecznie 

Posted

Witaj Jarosław. Co dla Ciebie znaczy słowo "ekologiczne" bo trochę się rozjechały te pojęcia. Nie sypiesz nawozów? Ostatnio widziałam w lidlu ekologiczne jabłka i cytryny, wszystkie równiutkie bez skazy. Ciekawe czym dla nich są ekologiczne  :D 

Posted

Dla mnie rolnictwo ekologiczne kojarzy mi się ze stosowaniem naturalnych środków ochrony roślin. Bez stosowania pestycydów, fungicydów i herbicydów, stosowanie obornika z własnej hodowli zwierząt. Brak stosowania maszyn, które zanieczyszczają środowisko poprzez emisję spalin. Hodowla zwierząt na ściółce, gdzie powstaje obornik. Żywienie zwierząt hodowlanych bez użycia antybiotyków, pasza pochodząca wyłącznie z własnego gospodarstwa. W zasadzie można powiedzieć że takie gospodarstwo powinno być samowystarczalne,ale niestety nie w tych czasach... może to być jedynie przydomowy ogródek oraz hodowla zwierząt na własne potrzeby ewentualnie na sprzedaż w małych ilościach.

Marketowe owoce i warzywa na pewno nie są eko, moje warzywa bez zastosowania jakichkolwiek nawozów mają nieporównywalne wielkości oraz kształty, z tymi marketowymi. Więc to niemożliwe żeby takie ilości wyrosły bez stosowania żadnych środków chemicznych, no i użycia ogromnych maszyn.