Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam , pisze w sprawie zadłużonego gospodarstwa .
Sprawa wygląda następująco. Gospodarstwo należy do Taty i również mamy, tata od jakiś 15 lat nie opłaca ubezpieczenia ''Krusu'' również ma zadłużenie za nie płacone alimenty. Chcę objąć to gospodarstwo jak ta sprawa wygląda gdzie po kroku trzeba się udać ?
Proszę o jaką kolwiek pomoc.

Posted

Zadłużenie w KRUS trzeba spłacić lub zawrzeć jakąś ugodę. To tzw. hipoteka ustawowa i jeżeli przejmiesz gospodarstwo to KRUS może z tej nieruchomości dochodzić roszczeń. Alimenty zaległe nie potrafię powiedzieć bo informacje które podałeś są zbyt skąpe. Pozdrawiam!

Posted

istotne jest to co w hipotece, generalnie wierzyciel domagając sie spłaty alimentów zasądzonych ma prawo skożystać z usług komornika a ten w przypadku braku spłaty swoimi działaniami poprzez sąd robi wpis do hipoteki informujący o zadłużeniu. i wtedy amen..

Krus musi być spłacony bo przekazujący musi legitymować się czystym kontem w krus. można sie dogadywać, układać z krusem. rozkładać na raty.

natomiast jeśli hipoteka jest nieobciążona to można zmienić właściciela, jeśli jest obciążona to jest tam dokładny wpis o co chodzi. ewentualnie odnośniki. Jeśli alimenty to masz negocjacje z wierzycielem. np. wierzyciel może zrezygnować z roszczeń i wtedy wierzyciel z komornikiem działają by wykreślić taki wpis.

to tak w wielkim uproszczeniu. możesz na to potrzebować około 6 msc.

Posted

Jak dla mnie  może warto najpierw przejśc się do krusu zobaczyć co Ci powiedzą. Potem kolejno możesz zgłosić się do prawnika i podpytać, może przygotuje Ci lub podpowie o czym warto pamiętać lub na co zwrócić uwagę. 

Miałem podobną sytuację z PZU (troche inne okoliczności, ale chodzi o sam dług). PZU rozłożyło to na raty, czyli poszli na ugodę, podpisaliśmy stosowne dokumenty i już. Wcale nie oczekiwali spłaty od razu całej kwoty długu. Wcześniej udałem się do prawnika, który wszystko mi jasno wytłumaczył.

Posted

Akurat KRUS to najmniejszy problem. Ja bym się raczej zastanowił czy darowanie gospodarstwa nie wyczerpuje dyspozycji zawartej w art. 209 Kk. Nie płacenie alimentów to przestępstwo Jeżeli osoba uprawniona złoży wniosek, a samo nie płacenie ma charakter uporczywy. Pozbycie się majątku może być uznane za uporczywość.

Zastanowiłbym się też czy samo przepisanie nie wyczerpuje znamion przestępstwa z art. 300 Kk. Przepisanie gospodarstwa może być odczytane jako udaremnienie lub uszczuplenie zaspokojenia wierzyciela.

Teraz co z obdarowanym, co grozi. Warto abyś zwrócił uwagę na tzw. skargę pauliańską. Zgodnie z art. 528 K.c. jeżeli wskutek czynności prawnej dokonanej przez dłużnika z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową bezpłatnie, wierzyciel może żądać uznania czynności za bezskuteczną, chociażby osoba ta nie wiedziała i nawet przy zachowaniu należytej staranności nie mogła się dowiedzieć, że dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli. Zerknij też na poprzedni artykuł tego kodeksu.

Koledzy udzielający rad zdaje się mylą hipotekę ustawową ze zwykłą.

Pozdrawiam!

Posted

Najważniejsze informacje jakie musi Pan podać to: czy prowadzone jest jakieś postępowanie egzekucyjne w związku z długami alimentacyjnymi? Czy w księdze wieczystej jest wpisane ostrzeżenie o takie egzekucji? czy jest ona zajęta przez komornika? Alimenty są świadczeniami okresowymi i przedawniają się po trzech latach. Może się okazać, że część roszczeń jest już przedawniona

Jeżeli chodzi o zaległości w KRUS istotne jest czy są zabezpieczone hipoteką?

Jak już było wspomniane przez poprzedników, istnieje duże ryzyko przekazania Panu gospodarstwa, ponieważ wówczas pokrzywdzeni mogą zostać wierzyciele, tj. KRUS oraz uprawniony do alimentów. Pana tata może narazić się na odpowiedzialność karną. Prawo cywilne w przypadku skargi pauliańskiej, w sytuacji przekazania pod tytułem darmym i osobie najbliższej przewiduje domniemania dla Pana niekorzystne. Ale to wszystko wymagałoby dłuższego wyjaśnienia.