Z tymi łożyskami to przypomniał mi się jeszcze jeden przypadek miałem kiedyś kombajn volvo1150 i w nim napinacz pasa młocarni jest na sprężynie więc gdy łożysko padło to pas dalej działał poprawnie bo sprężyna ciągle go naciągała i obroty wcale nie spadły tylko przez przypadek zauważyłem że łożyska już nie ma a ściana do połowy przecieła oś młocarni , może więc jednak przydała by się kontrola
Komputer do kombajnu - burza mózgów
Napisano 11 listopad 2017 - 15:21
Kupię rozsiewacz do wapna o ładowności 5 ton i więcej
Napisano 11 listopad 2017 - 18:56
trochę banalne, ale niejeden kombajnista urwał rurę wysypową , więc może i to warto zabezpieczyć
Napisano 12 listopad 2017 - 01:22
Wcale nie banalne! Rury jakoś nie urwałem, (może dlatego że nie kosiłem) ale już postanowiłem że będzie czujnik zamknięcia skrzynki narzędziowej. Zastanawiam się nad warunkami sygnalizacji rozłożenia rury. Jakieś pomysły? Może jak pasy w samochodzie? Lampka na postoju i dodatkowo sygnał dźwiękowy po ruszeniu? A może coś w rodzaju czujnika parkowania na rurze sygnalizujący zbliżanie się do przeszkody?
Raczej systemu gaśniczego robił nie będę bo moim zadaniem jest stworzenie zabezpieczenia przed takimi sytuacjami. Moje wysiłki idą w kierunku aby system gaśniczy nie był potrzebny, a sytuacje które mogą doprowadzić do pożaru były wcześniej wykryte i zakwalifikowane jako krytyczne uniemożliwiające dalszą pracę.
Samopoziomowania raczej robił nie będę bo wymaga ingerencji w konstrukcję choć zamierzam mierzyć przechył podłużny i poprzeczny kombajnu oraz poprzeczny hedera. Co do wykrywania przeszkód, np. kamieni, to nie mam pomysłu na tani czujnik. Pozdrawiam!
Napisano 12 listopad 2017 - 06:48
Napisano 12 listopad 2017 - 08:44
Ja akurat rozmawiałem prawdopodobnie z innymi ludźmi którym zapalił się kombajn. Z czterech takich przypadków trzy zostały ugaszone. We wszystkich przypadkach gdy ugaszono kombajn ktoś ostrzegł kombajnistę że się pali. W przypadku spalenia całego kombajnu kombajnista był sam w polu. Spalił się MF507. Rozpadło się łożysko prawej półosi w zwolnicy. "Rolę łożyska" przejął bęben hamulcowy wraz z szczękami. Te łożyska na półosiach mam zamiar monitorować. mój sceptycyzm do systemu gaśniczego wynika z tego, że moim zdaniem sygnalizację że coś może spowodować pożar powinienem dostać zanim powstanie. W jednym przypadku BIZON zapalił się w czasie zjazdu z pola prawdopodobnie od tłumika. Ogarnięty gość jechał osobówką i zajechał drogę kombajniście. Razem ugasili gaśnicą z osobówki bo w kombajnie nie miał gaśnicy. Pozdrawiam!
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kombajn, komputer, budowa komputera pokładowego
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych