pakulson Posted October 20, 2017 Report Posted October 20, 2017 Czołem!Mam około 40 sztuk kur starych (3 letnie), 150 sztuk messy ok. 40 tygodniowej i 200 sztuk rossy w 16-20 tyg, powoli zaczynają się nieść.W maju, gdy te 150 zaczęło się nieść, miałem łącznie z nimi i ze starymi kurami po 100 jaj dziennie. Całkiem fajnie. Ale od jakiegoś miesiąca jest to 30-40 jaj. Jaj od młodych nie wliczam, bo jest ich mało i są obecnie bardzo małe. Interesuje mnie dlaczego te 150 sztuk messy znosi teraz tak mało jaj? Niosły się jakieś 5 miesięcy, więc to chyba mało żeby już robić przerwę? Miałem niedawno problem z mykoplazmą, ale ją zaleczyłem, więc ogólnie to raczej nie wina tej choroby. Poza tym kury wyglądają bardzo dobrze, biegają całe dnie po wybiegu, a zaledwie garstka siedzi w gniazdach... Mają wybieg hektarowy, sporo zielonki, a poza tym ciągły dostęp do paszy własnej, tj przede wszystkim pszenica, kukurydza, soja, koncentrat, kreda i jakieś tam małe dodatki w postaci grochu, owsa, siemienia, wszystko razem lekko zmielone, wodę dostają z witaminami. Doświetlam im kurnik do 20. Więc obecnie jak na 200 kur po 40 jaj to niefajnie... zwłaszcza że od cholery żrą Myślałem, że sytuacja się unormuje w przeciągu 2-3 tyg, ale w zasadzie nie ulega to poprawie. Rozumiem, że mogło zrobić się chłodniej, jesień przyszła, inny klimat, ale ile to będzie trwało? Macie jakieś pomysły co się dzieje? Quote
Vademecum Posted November 1, 2017 Report Posted November 1, 2017 na wiosne wróci do normy. robi sie wszystko by nie przestały się nieś ale jak już przestaną to robi się wszystko by zaczęłły jak najszybciej. jeszcze to troche potrwa. natura.. Quote
chopzmazur Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 U mnie kury już przestają nieść tyle ile było wcześniej, a u mojego sąsiada z kolei na odwrót. Dziwne. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 U mnie była przerwa , teraz zaczynają się nieść ;-) i bardzo dobrze bo swojskie jajka to bajka ;-);-) nie to co ze sklepu ... Quote
adam1208 Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 I u mnie był przestój, ale wróciło wszystko do normy. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 To chyba ostatnio jakaś plaga bo u mnie był ponad 2 tygodniowy zastój w niesieniu, teraz znowu wszystko wróciło do normy jakby ręką odjął. Nie wiem skąd mogło się to brać i co ma wpływ na taką sytuację. Quote
Radogost Posted December 11, 2017 Report Posted December 11, 2017 Nadmiar wapnia hamuje niesienie się kur. Po drugie ciepło i światło. U mnie są promienniki podczerwieni w kurniku i dzień mają przedłużony. Wystarczy zamontować kilka ledów ciepłej barwy i powinno wrócić do normy. Quote
crazy333 Posted December 14, 2017 Report Posted December 14, 2017 Ja mam ledy w kurniku i niestety nie poprawiło to nieśności kur ;/ TO jest po prostu natura, nie mogą cały czas non stop nieść, mam nadzieje że po nowym roku po niedługim czasie wszystko wróci do normy. Niedługo święta a nie ma jajek boli jak mam kupować, a cena niestety bardzo wysoka.. Za wiejskie jaja życzą sobie już 1,30 zł za sztukę (( Quote
rolniczka_585 Posted December 14, 2017 Report Posted December 14, 2017 taka natura kur. A ceny w tym roku to już kosmos. Oczywiście znaleźli się tacy którzy podstawiają jajka z fermy i sprzedają jako wiejski za 15 zł Robert ;-) 1 Quote
Robert ;-) Posted December 14, 2017 Report Posted December 14, 2017 Sorki rolnicza ale jakoś mi się paluchem nacislono to fakt jajka drogie, można przedłużać dzień kurom , lepszą paszę dawać a kura i tak musi odpocząć Quote
kunek Posted December 14, 2017 Report Posted December 14, 2017 moje też już prawie nie niosą, a tu święta za pasem trzeba będzie w sklepie kupować Quote
Recommended Posts