Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czołem!

Mam około 40 sztuk kur starych (3 letnie), 150 sztuk messy ok. 40 tygodniowej i 200 sztuk rossy w 16-20 tyg, powoli zaczynają się nieść.

W maju, gdy te 150 zaczęło się nieść, miałem łącznie z nimi i ze starymi kurami po 100 jaj dziennie. Całkiem fajnie. Ale od jakiegoś miesiąca jest to 30-40 jaj. Jaj od młodych nie wliczam, bo jest ich mało i są obecnie bardzo małe. 

Interesuje mnie dlaczego te 150 sztuk messy znosi teraz tak mało jaj? Niosły się jakieś 5 miesięcy, więc to chyba mało żeby już robić przerwę? 

Miałem niedawno problem z mykoplazmą, ale ją zaleczyłem, więc ogólnie to raczej nie wina tej choroby. Poza tym kury wyglądają bardzo dobrze, biegają całe dnie po wybiegu, a zaledwie garstka siedzi w gniazdach... Mają wybieg hektarowy, sporo zielonki, a poza tym ciągły dostęp do paszy własnej, tj przede wszystkim pszenica, kukurydza, soja, koncentrat, kreda i jakieś tam małe dodatki w postaci grochu, owsa, siemienia, wszystko razem lekko zmielone, wodę dostają z witaminami. Doświetlam im kurnik do 20. Więc obecnie jak na 200 kur po 40 jaj to niefajnie...  :-/  zwłaszcza że od cholery żrą  :D

Myślałem, że sytuacja się unormuje w przeciągu 2-3 tyg, ale w zasadzie nie ulega to poprawie. Rozumiem, że mogło zrobić się chłodniej, jesień przyszła, inny klimat, ale ile to będzie trwało? Macie jakieś pomysły co się dzieje?

• 2 weeks later...
Posted
na wiosne wróci do normy. robi sie wszystko by nie przestały się nieś ale jak już przestaną to robi się wszystko by zaczęłły jak najszybciej. jeszcze to troche potrwa. natura..
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Nadmiar wapnia hamuje niesienie się kur. Po drugie ciepło i światło. U mnie są promienniki podczerwieni w kurniku i dzień mają przedłużony. Wystarczy zamontować kilka ledów ciepłej barwy i powinno wrócić do normy. 

Posted

Ja mam ledy w kurniku i niestety nie poprawiło to nieśności kur ;/ TO jest po prostu natura, nie mogą cały czas non stop nieść, mam nadzieje że po nowym roku po niedługim czasie wszystko wróci do normy. Niedługo święta a nie ma jajek boli jak mam kupować, a cena niestety bardzo wysoka.. Za wiejskie jaja życzą sobie już 1,30 zł za sztukę :(((