Adams Posted December 29, 2011 Report Posted December 29, 2011 Witam!Mam około 50 kur i kurczaków.Chodzą na wolności.Ale mam kłopot z lisem. Przez pare mieśięcy potrafi 50% paro miesięcznych kurczaków załatwić.Najprawdopodobniej jest ich więcej i mieszkają w pobliskich lasach.Najgorzej jest latem kiedy zboża są duże.Macie jakąś recepte na lisa?Piszczie.Pozdrawiam! Quote
rolnik1500 Posted December 29, 2011 Report Posted December 29, 2011 Do dyspozycji tak naprawde masz pułapkę na lisy, albo najlepiej ogrodzenie elektryczne na lisa.Poczytaj tutaj:http://www.chapron.pl/poradnik/54-pastuch-odpedzajacy-lisy.html Ja mam zrobione ogrodzenie, wystarczy że pastuch elektryczny jest włączony a lisy trzymają się od ogrodzenia na kilka metrów. Widać to po śladach na śniegu. Quote
Adams Posted December 29, 2011 Author Report Posted December 29, 2011 Ciekawe jak z utrzymaniem.I jakie koszty? Quote
rolnik1500 Posted December 29, 2011 Report Posted December 29, 2011 Pastuch bierze mało proądu tyle co nic. Sam się dziwiłem ale rzeczywiścei ma tylko 8 Wat poboru prądu. Jak nikt tego nie pozrywa to nic się z tym nie dzieje. Trzeba tylko pilnoważ żeby lini pastucha nie przerosła trawa a ni chwasty , Trzeba z dwa razy roku prysnąć randapem. Quote
Adams Posted December 30, 2011 Author Report Posted December 30, 2011 Kiedyś chodowałem konie w pastuchu więc wiem na czym to polega. Quote
Adams Posted December 30, 2011 Author Report Posted December 30, 2011 Nie do końca mi o to chodziło bo wtedy musiałbym kury w ogrodzeniu trzymać.Jeżeli ogrodze duży obszar np.dużą część podwórka.To będe musiał zrobić jakieś wjazdy na jakąś ewentualność.Chodziło mi bardziej o odstraszenie lisa.Ale wielkie dzięki dla rolnik1500:cool: Mam nadzieje że i rolnik1500 i inni znają recepte na odstraszenie lisa:D Quote
Trzyszcz24 Posted December 31, 2011 Report Posted December 31, 2011 Podobny problem i porady na forum przyrodniczym:forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=4441&highlight=lis+podkopa%B3 Ten pomysł z radiem wydaję się prosty i skuteczny. Quote
Adams Posted January 7, 2012 Author Report Posted January 7, 2012 Dzięki jest kilka ,,recept'' na tego intruza.Napewno je rozważe:) Quote
DuzyGrzegorz Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 Kiedyś chodowałem konie w pastuchu więc wiem na czym to polega. Pastuch na konie nie nadaje się na lisy. Na konie pastuch ma max do 0,5 J a na lisy powinien mieć co najmniej 3 razy więcej. Na dzikie zwierzęta pastuchy mają nawet ponad 5 J. Ja mam samoróbkę z cewki zapłonowej. Nie wiem jak lis ale pies po kopnięciu skiełczy dosyć długo i więcej nie zbliża się do druta. Koty wyczuwają kiedy jest wyłączony. Quote
Szubakkk Posted September 29, 2012 Report Posted September 29, 2012 Ja mam dom niedaleko lasu (odgrodzony), i jak zobaczę że, jest dziura pod płotem to po prostu, biorę cienki drut i robię tak zwany wnyk. jest też drugi sposób kupuje truciznę i faszeruję w kurę. A lis zaniesie tom kurę małym one, zjedzą i kaput ;PP Quote
pauli85 Posted October 1, 2012 Report Posted October 1, 2012 Ja polecam zamontować ogrodzenie elektryczne. Na pewno na lisy potrzebne jest dużo silniejsze niż na konie, które są bardzo wrażliwe na ból. Montuje się raz i problem z głowy jeśli jest odpowiednio wykonane:) A pułapkę trzeba umieścić w dobrym miejscu, zastanawiać się później co zrobić z lisem, gdzie najlepiej wywieźć itp. I za każdym razem trzeba coś z pułapką robić od początku. Quote
Jan-ros77 Posted October 1, 2012 Report Posted October 1, 2012 polecam pastucha. z pułapką nie chciało mi się bawic, poza tym wolałem miec pewnosc ze lis nie bedzie porywał zwierzat (w moim przypadku bażantów). aktualnie mam 3J i sprawdza się Quote
DuzyGrzegorz Posted October 1, 2012 Report Posted October 1, 2012 Pamiętajcie o tabliczkach ostrzegawczych do pastucha na nieogrodzonym terenie. Kosztuje grosze a jak ktoś wlezie i go popieści a jeszcze nie daj Boże .... kłopoty będą mniejsze. 3 J to chyba bardzo dobra wartość na lisa. Jeżeli ktoś ma konie to trzeba uniemożliwić im dostęp. W mojej okolicy jest bardzo dużo lisów. Kiedyś ich prawie nie było. Quote
jacob Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 A propo pastucha elektrycznego - zamiast puszczania tradycyjnych linii z plecionki czy drutu, bardzo skutecznym rozwiązaniem jest założenie siatki elektrycznej - siatka taka ma bardzo małe oczka ok. 10 x 15 cm, do tego dodajmy ok 1 metr wysokości i mamy barierę nie do przejścia. Oczywiście musimy mieć też silny elektryzator - 3 J idealny byłby na lisa. Na całej powierzchni siatki mamy wplecione druciki ze stali nierdzewnej, dzięki czemu prąd płynie w każdym miejscu, a lis czy kuna nie ma jak pokonać takiego pastucha. Bo nie wiem ale wydaje mi się, że kuny ani lisy nie skaczą wzwyż na wysokość 1 m ? Quote
Jan-ros77 Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 dokładnie na konie trzeba uważać,bo zbyt silny impuls moze im zrobic krzywde, moj sasiad tak mial. dla koni to nawet o,5J może byc. ludzie jak to ludzie, mlodzi to nawet dla zabawy sprawdzaja sie, ale tabliczka zgodnie z normami musi byc. Jacob a taka siatka to mocna jest? jak ja podłaczasz? tak samo jak przewodniki? Quote
jacob Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 Tak, normalnie podłączasz elektryzator do siatki - zapomniałem dodać, że stoi ona na słupkach plastikowych, także izolacja jest zapewniona. Całość jest fabrycznie połączona ze sobą. Najlepiej jak wrzucę fotkę: Quote
Jan-ros77 Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 A jaka jest wysokość takiej siatki i wielkość oczek? Tylko tak się zastanawiam czy lis albo kuna nie zrobiłby podkopu pod nią, czy jeszcze czymś mozna ja zabezpieczyc? Quote
jacob Posted October 5, 2012 Report Posted October 5, 2012 Są różne wysokości najwyższe mają metr z kawałkiem. Co do podkopu to nie martwiłbym się o to. Jak mamy dobrego i mocnego pastucha to zwierzęta wyczuwają pole elektromagnetyczne to raz. Dwa jak raz się dotkną to zapamiętają impuls jaki sprawił im ból i będą trzymać się z daleka. Quote
Jan-ros77 Posted October 5, 2012 Report Posted October 5, 2012 A sam korzystałes z takiej siatki albo ktos znajomy? Jest skuteczniejsza niz pastuch? Drogie sa? A jak z tymi oczkami? nie beda za duze? Na dole trzeba by chyba bylo czyms zabezpieczyc? Quote
pauli85 Posted October 10, 2012 Report Posted October 10, 2012 Są różne wysokości takich siatek, w zależności od potrzeb, od 60cm do powyżej 100cm. One są na dole bardziej zagęszczone, są takie o oczkach na dole ok.6cm więc raczej przez taki otwór lis czy kuna się nie przedostanie bez dotykania siatki:) Quote
DuzyGrzegorz Posted October 10, 2012 Report Posted October 10, 2012 A czy ta siatka może być równocześnie ogrodzeniem dla kur? Bo z tego co zauważyłem kury z pastucha niewiele sobie robią. Quote
pauli85 Posted October 11, 2012 Report Posted October 11, 2012 Ja myślę, że może być też na kury, chociaż nie spotkałam się nigdy:) na dole zazwyczaj są mniejsze oczka, więc kura się nie powinna wydostać. już taka o wysokości ok.60cm nadaje się do gęsi czy kaczek. tylko zastanawiam się czy kura nie wydostanie się góra, bo jednak może się wzbić na pewną wysokość ale może taka o wysokości ponad 100cm byłaby trudniejsza do pokonania górą Quote
DuzyGrzegorz Posted October 11, 2012 Report Posted October 11, 2012 Leghorn sforsuje nawet 3 metrowy płot, ale karmazyny, najczęściej hodowane w przydomowym chowie nie sforsują metrowego płota. Dzięki za info. Właśnie patrzę przez okno na moje 10 arów orzechów laskowych i widzę inny rudy problem. W zeszłym roku orzechów nawet nie spróbowałem jak smakują. W tym pewnie też nie. Quote
Jan-ros77 Posted October 11, 2012 Report Posted October 11, 2012 nigdy nie pomyslałem,zeby na kury zastosować pastucha, zawsze siatka dawała radę.A jakiej mocy miełaes elektryzator, moze zbyt mały impuls?z wiewiorkami jest problem, nie wiadomo jak sie pozbyc jej... Quote
Recommended Posts