Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam około 50 kur i kurczaków.Chodzą na wolności.Ale mam kłopot z lisem. Przez pare mieśięcy potrafi 50% paro miesięcznych kurczaków załatwić.Najprawdopodobniej jest ich więcej i mieszkają w pobliskich lasach.Najgorzej jest latem kiedy zboża są duże.

Macie jakąś recepte na lisa?

Piszczie.

Pozdrawiam!

Posted
Pastuch bierze mało proądu tyle co nic. Sam się dziwiłem ale rzeczywiścei ma tylko 8 Wat poboru prądu. Jak nikt tego nie pozrywa to nic się z tym nie dzieje. Trzeba tylko pilnoważ żeby lini pastucha nie przerosła trawa a ni chwasty , Trzeba z dwa razy roku prysnąć randapem.
Posted

Nie do końca mi o to chodziło bo wtedy musiałbym kury w ogrodzeniu trzymać.Jeżeli ogrodze duży obszar np.dużą część podwórka.To będe musiał zrobić jakieś wjazdy na jakąś ewentualność.

Chodziło mi bardziej o odstraszenie lisa.

Ale wielkie dzięki dla rolnik1500:cool:

Mam nadzieje że i rolnik1500 i inni znają recepte na odstraszenie lisa:D

• 8 months later...
Posted

Kiedyś chodowałem konie w pastuchu więc wiem na czym to polega.

Pastuch na konie nie nadaje się na lisy. Na konie pastuch ma max do 0,5 J a na lisy powinien mieć co najmniej 3 razy więcej. Na dzikie zwierzęta pastuchy mają nawet ponad 5 J. Ja mam samoróbkę z cewki zapłonowej. Nie wiem jak lis ale pies po kopnięciu skiełczy dosyć długo i więcej nie zbliża się do druta. Koty wyczuwają kiedy jest wyłączony.

Posted
Ja mam dom niedaleko lasu (odgrodzony), i jak zobaczę że, jest dziura pod płotem to po prostu, biorę cienki drut i robię tak zwany wnyk. jest też drugi sposób kupuje truciznę i faszeruję w kurę. A lis zaniesie tom kurę małym one, zjedzą i kaput ;PP
Posted
Ja polecam zamontować ogrodzenie elektryczne. Na pewno na lisy potrzebne jest dużo silniejsze niż na konie, które są bardzo wrażliwe na ból. Montuje się raz i problem z głowy jeśli jest odpowiednio wykonane:) A pułapkę trzeba umieścić w dobrym miejscu, zastanawiać się później co zrobić z lisem, gdzie najlepiej wywieźć itp. I za każdym razem trzeba coś z pułapką robić od początku.
Posted
Pamiętajcie o tabliczkach ostrzegawczych do pastucha na nieogrodzonym terenie. Kosztuje grosze a jak ktoś wlezie i go popieści a jeszcze nie daj Boże .... kłopoty będą mniejsze. 3 J to chyba bardzo dobra wartość na lisa. Jeżeli ktoś ma konie to trzeba uniemożliwić im dostęp. W mojej okolicy jest bardzo dużo lisów. Kiedyś ich prawie nie było.
Posted
A propo pastucha elektrycznego - zamiast puszczania tradycyjnych linii z plecionki czy drutu, bardzo skutecznym rozwiązaniem jest założenie siatki elektrycznej - siatka taka ma bardzo małe oczka ok. 10 x 15 cm, do tego dodajmy ok 1 metr wysokości i mamy barierę nie do przejścia. Oczywiście musimy mieć też silny elektryzator - 3 J idealny byłby na lisa. Na całej powierzchni siatki mamy wplecione druciki ze stali nierdzewnej, dzięki czemu prąd płynie w każdym miejscu, a lis czy kuna nie ma jak pokonać takiego pastucha. Bo nie wiem ale wydaje mi się, że kuny ani lisy nie skaczą wzwyż na wysokość 1 m ?
Posted

dokładnie na konie trzeba uważać,bo zbyt silny impuls moze im zrobic krzywde, moj sasiad tak mial. dla koni to nawet o,5J może byc. ludzie jak to ludzie, mlodzi to nawet dla zabawy sprawdzaja sie, ale tabliczka zgodnie z normami musi byc.

Jacob a taka siatka to mocna jest? jak ja podłaczasz? tak samo jak przewodniki?

Posted

Tak, normalnie podłączasz elektryzator do siatki - zapomniałem dodać, że stoi ona na słupkach plastikowych, także izolacja jest zapewniona. Całość jest fabrycznie połączona ze sobą. Najlepiej jak wrzucę fotkę:

Posted
Są różne wysokości najwyższe mają metr z kawałkiem. Co do podkopu to nie martwiłbym się o to. Jak mamy dobrego i mocnego pastucha to zwierzęta wyczuwają pole elektromagnetyczne to raz. Dwa jak raz się dotkną to zapamiętają impuls jaki sprawił im ból i będą trzymać się z daleka.
Posted
Są różne wysokości takich siatek, w zależności od potrzeb, od 60cm do powyżej 100cm. One są na dole bardziej zagęszczone, są takie o oczkach na dole ok.6cm więc raczej przez taki otwór lis czy kuna się nie przedostanie bez dotykania siatki:)
Posted
Ja myślę, że może być też na kury, chociaż nie spotkałam się nigdy:) na dole zazwyczaj są mniejsze oczka, więc kura się nie powinna wydostać. już taka o wysokości ok.60cm nadaje się do gęsi czy kaczek. tylko zastanawiam się czy kura nie wydostanie się góra, bo jednak może się wzbić na pewną wysokość;) ale może taka o wysokości ponad 100cm byłaby trudniejsza do pokonania górą:)
Posted
Leghorn sforsuje nawet 3 metrowy płot, ale karmazyny, najczęściej hodowane w przydomowym chowie nie sforsują metrowego płota. Dzięki za info. Właśnie patrzę przez okno na moje 10 arów orzechów laskowych i widzę inny rudy problem. W zeszłym roku orzechów nawet nie spróbowałem jak smakują. W tym pewnie też nie.
Posted

nigdy nie pomyslałem,zeby na kury zastosować pastucha, zawsze siatka dawała radę.

A jakiej mocy miełaes elektryzator, moze zbyt mały impuls?

z wiewiorkami jest problem, nie wiadomo jak sie pozbyc jej...