Jump to content

Recommended Posts

Posted
Nie chodzi mi o pastucha na kury lecz aby siatka spełniała jednocześnie rolę ogrodzenia na kury i zabezpieczyła przed lisem. Pod podmurówką się podkopał, a przez zwykły drut pastucha x5 kury się przeciskają, a poza ogrodzeniem pastucha rudy ma ich na widelcu.
Posted
Mi się wydaje że lisek nie kalkuluje,sam mam wolierkę z kolorowymi bażantami z tyłu za stodołą. Lis na chama podchodzi do ogrodzenia, on prądu nie rozumie i nie wie że trzeba przeskoczyć i podkopać. Jak się dotknie i go walnie prąd to spieprza gdzie pieprz rośnie. Tylko pastuch musi być mocny żeby go sieknęło raz a porządnie.
Posted
Właśnie, zauważyłem że pod pastuchem nigdy nie robi podkopu, a pod siatką nawet z podmurówką podkopuje się. Muszę dla kur ogrodzić kawałek terenu przy gospodarstwie. Miałem zamiar siatką, a prze nią pastuch. Ale teraz zastanawiam się czy ta siatka o której pisze jacob nie spełni obydwu funkcji. Byłoby chyba taniej.
Posted
No siatka elektryczna jest bardzo skuteczna moim zdaniem. Lis pod dobrym pastuchem nie zrobi podkopu, bo wyczuje pole elektromagnetyczne. Widziałem na własne oczy ślady lisów na śniegu w odległości ok. 2-3 metrów od linii ogrodzenia elektrycznego. Bliżej rudzielce nie podchodziły ;)
  • 4 weeks later...
Posted

jacob dobrze mówi , mój wujek też ogrodził taką siatką i lis nie podchodzi.

Również hoduje kury mam ich 20 sztuk młodych i 5 sztuk starych , lis podebrał mi 10 sztuk młodych ale kiedy kosiłem trawę na pokos u sąsiada w ruinach stodoły kręcą się 3 duże lisy i 4 młode.

Następnego dnia kupiłem w ogrodniczym płyn na szczury i polałem mięso.

Po paru dniach wróciłem zobaczyć czy mięso zostało zjedzone i został zjedzone gdy wracałem zobaczyłem coś rudego leżącego na polu podjechałem bliżej z ciekawości i w tym miejscu leżał młody lis i od tamtej pory nic już żadnej kury mi nie ruszyło ;)

PS Przy kurach pomagają mi 3 psy (2 bernardyny i mieszaniec). Mieszaniec zabił już 4 lisy.

Myślę że pomogłem :cool:

• 9 months later...
Posted
Witam ,planuje zakupienie siatki elektrycznej ze względu na wszechobecne w mojej okolicy lisy .Muszę chronić swoje kaczki .Chciałam na dużej przydomowej łące ze stawem stworzyć im z tej siadki zagrodę .wiem ,że aby bronić je przed lisem powinnam zamontować elektryzator o energii impulsu miądze 3-5 Jula. I tu pytanie czy jeżeli nie zastosuję żadnych innych zabezpieczeń od strony drobiu czy ptaki nie zrobią sobie krzywdy przy pierwszym konytakcie z pastuchem ?