Lillas Posted November 1, 2017 Report Posted November 1, 2017 Witam wszystkim. Parę dni temu dowiedziałem się ze dostane od dziadka jego male gospodarstwo, a mianowicie 5ha pola IV klasy ziemi. Dziadek jak to dziadkowie maja siał tam żyto owies dla 2 krów i nic z tego nie miał, ja natomiast chcę tą ziemie jakoś tak zagospodarować zeby mieć z tego jakiś dochód, rozmawiałem z paroma rolnikami i oni radzili mi zagłębić się w ziemniaki, maszyny które mam to ursus c360 3p, pług 3 skibowy, sadzarka, opryskiwacz, brony itp. z kombajnem tez nie byłoby problemów, bo teść mieszka niedaleko i ma taki kombajn to na sezon lub dwa mógłbym go pozyczyc juz z nim o tym rozmawiałem. no i teraz pytanie kieruje do was, czy to ma wgl sens? zagłębiać się w ziemniaki? jak tak to jakie? przemysłowe czy jadalne na sklepiki lub do jakiś restauracji, dodam ze przemysłowe bardziej by mi odpowiadały bo nie mam zadnego garazu zeby to gdzieś przechowywać, a zeby to posortować to tez potrzeba ludzi. W skrócie, pchać się w to czy nie? jak tak to jakie ziemniaki wybrać? z góry dziękuje za odpowiedzi. pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted November 1, 2017 Report Posted November 1, 2017 A masz rynek zbytu? Kupuje ktoś ziemniaki przemysłowe w pobliżu bo dalej to cały zysk pójdzie na transport? Ziemniaki na polu posadzisz nie częściej niż co 3 lub 4 lata w zależności czy siejesz roślinę montwikobójczą. Ziemniaki jadalne w ostatnich latach w cenie poniżej godności. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 najpierw znajdź zbyt i ustal cene, potem sobie policz ile zarobisz albo stracisz. Quote
chopzmazur Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 Zrób rozeznanie, co Ci będzie najłatwiej sprzedać? A może jakieś owoce/warzywa będą lepiej pasować i będzie je łatwiej, a i lepiej sprzedać? Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 Jak jest jakieś większe miasto a tam rynek, sprzedaż jadalne jak i jadalne , u nas jest kilka osób co sadzą po kilka ha, jeden 8ha przemysłowych i kilka ha jadalnych , warzywa też pójdą, ważne aby blisko był zbyt bo inaczej transport zje twój zysk ,jak pisał Duży Grzegorz Quote
Radogost Posted November 21, 2017 Report Posted November 21, 2017 Ja też myślałem na początku ale tak jak mówią inni porozglądałem się za rynkami zbytu i blisko mam skup owoców miękkich oraz giełdę rolniczą. Zainwestowałem więc w warzywa i maliny. Myślałem też o truskawkach ale chyba za dużo roboty. Jednak to był dobry kurs bo, że tak określę schodzi wszystko praktycznie na pniu. Myślę o chłodni profesjonalnej jeszcze. Quote
Primus49 Posted November 22, 2017 Report Posted November 22, 2017 Bez zbytu nie ma sensu i tak z tego jakiś duży zysk nie będzie patrząc na ceny ziemniaków. Quote
Recommended Posts