Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chcę nasadzić rząd malin na 7 arach obok sadu dla siebie na soki. Pole jest jałowe miałem na nim przez 2 lata lucernę. w jakich odstępach mam sadzić? Ziemię nawozić teraz czy na wiosnę i czym. Obornika się pozbyłem pod ziemniaki to dopiero mógłbym na wiosnę a sadzonki będę miał jutro.

Posted

Po lucernie nie musisz stosować obornika. Maliny bardzo płytko się korzenią i w związku z tym nie lubią świeżego obornika. Możesz dać potas i fosfor teraz, a azot na wiosnę. Przyjrzyj się pH gleby bo lucerna pod tym względem ma nieco inne wymagania. Pozdrawiam!

Posted

7 arów malin to dużo jak tylko na swoje potrzeby, przemyśl czy będziesz miał czas to wszystko zerwać

kilka lat temu posadziłem 10 krzaków w odstępach ok 1,5 m ale się rozsiały, co roku przerzedzam

teraz maliny zajmują 5x5 m i taka ilość mi wystarcza

Posted

Kolega nie chciał na handel tylko dla siebie na przetwory, jak wspomniał. Także cena skupu nie gra tu roli :) Ale to 7 arów to chyba przesada, nie chcę obrażać, ale ile chcesz tych soków robić? Ja posiadam w ogrodzie posadzone maliny na powierzchni 10 x 10 (w przybliżeniu, czyli jest to 7 razy mniej niż ty zamierzasz). SOków narobi żona dla trzech synów z dziećmi, reszta rodziny również dostaje, a o zerwaniu wszystkiego samemu to też się rodzi problem bo czasu nie ma dlatego rodzinka jest zwoływana i jeszcze pełno owoców świeżych do spożycia ;)

Posted

Zasadziłem wczoraj wyszło mi ok 240 sadzonek w 1 rzedzię na 80 metrach,wystarczyło mi na jakieś 4 ary  nie dawałem na razie żadnego nawozu myślę dać pod kultywator bo zasadziłem na środku pola tak żebym zmieścił się obok traktorem. Ziemia jest sypka dużo próchnicy. Zostało mi z siewu trochę polifoski 5 czy nadawała by się? Dać teraz czy na wiosnę. 

• 2 weeks later...
Posted

Na 7 arach nawet można mieć dobrą kwotę. Ja mam niecałe 20 i nieźle w tym roku wyszedłem. Miało być to tylko dla siebie i rodziny dalszej ale wyszło, że dzieciaki na tym sobie zarabiają kieszonkowe.

• 2 months later...
Posted

Jeśli chodzi o dzieciaki to polecam sobie to posadzić w ogrodzie https://www.podkarpackiesady.pl/pl/p/Malinojezyna-TAYBERRY/751

Jedne z lepszych owocków jakie mam w ogrodzie. Tylko niestety, ale zimą trzeba przykrywać. Wystarczy belę słomy rozwinąć i położyć na krzaku. Wiosną służy ona za nawóz i chwasty nie rosną. Poza tym łatwo się ją rozmnaża. Aha, i trzeba ją prowadzić na podporach.