kolejarz Posted November 12, 2017 Report Posted November 12, 2017 Czy jest coś takiego jak opłata za kominy które nie są czyszczone? Mam jeden komin dymny do CO opalane paliwem stałym. Kominiarz prawdopodobnie wpada wymiatać komin gdy dom jest zamknięty,(tak twierdzi) nie uzgadnia daty wymiatania komina tylko wpada raz w roku i żąda zapłaty za okres 1 roku z możliwością wykonania usługi tego dnia. Obserwując pracę kominiarza w innej miejscowości zauważyłem, że usługi dokonuje i pobiera opłaty co 3-4 zabudowanie gospodarstwa rolnego. Może ktoś wyjaśni dlaczego część rolników nie przyjmuje usług kominiarskich, sami czyszczą komin bez opłat i wszystko prawnie pasuje? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 12, 2017 Report Posted November 12, 2017 Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r.w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów:...§ 34. 1. W obiektach lub ich częściach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych w okresach ich użytkowania:1) od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych — co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej;2) od palenisk opalanych paliwem stałym niewymienionych w pkt 1 — co najmniej raz na 3 miesiące;3) od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym niewymienionych w pkt 1 — co najmniej raz na 6 miesięcy.2. W obiektach lub ich częściach, o których mowa w ust. 1, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.3. Czynności, o których mowa w ust. 1 i 2, wykonują osoby posiadające kwalifikacje kominiarskie.4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się przy usuwaniu zanieczyszczeń z przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych budynków mieszkalnych jednorodzinnych oraz obiektów budowlanych budownictwa zagrodowego i letniskowego. Nie od każdego można coś wyłudzić. Podatna na takie działanie jest co 3-4 osoba. Pytałeś Kolego jak usuwa te sadze i inne zanieczyszczenia z komina? Protokoły z czyszczenia które Ci wręcza kominiarz oczywiście pieczołowicie przechowujesz. Pozdrawiam! Quote
kolejarz Posted November 12, 2017 Author Report Posted November 12, 2017 Kolego, nie chodzi mi o imperatywy rozporządzenia ale o wykonywanie usług których nie ma a opłat żąda? Quote
Vademecum Posted November 12, 2017 Report Posted November 12, 2017 ja kominiarza wysłałem na strych i zabrałem drabine. Po jakimś czasie obiecał że więcej nie przyjdzie i od, a będzie 20 lat nikogo nie było. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 12, 2017 Report Posted November 12, 2017 Kolego, nie chodzi mi o imperatywy rozporządzenia ale o wykonywanie usług których nie ma a opłat żąda?Przepraszam za mój post Kolego jeżeli poczułeś się obrażony. Pytałeś Kolego czy ktoś Ci wyjaśni dlaczego część rolników nie przyjmuje usług kominiarskich, sami czyszczą komin bez opłat i wszystko prawnie pasuje. Pisząc post byłem przekonany że ten przepis wyjaśni dlaczego część rolników nie przyjmuje usług kominiarskich, sami czyszczą komin bez opłat i wszystko prawnie pasuje. Przepraszam, ale inie potrafię wykazać że coś prawnie pasuje nie wskazując przepisu prawa który daną sytuację prawną konsumuje. Pisząc mój post byłem także przekonany że wyjaśnia czy jest coś takiego jak opłata za kominy które nie są czyszczone. Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 13, 2017 Report Posted November 13, 2017 no, kolego kolejarz teraz zakumasz a jak nie to powiedz kominiarzowi żeby dał se całuska w cztery litery jak umi. a nie kase. Kiedyś czytałem gdzieś z przypadku ogłoszenie rekrutujące na jakieś kursy rolnicze i między innymi jednym z wymogów było : wymagana umiejętność czytania ze zrozumieniem. Quote
crazy333 Posted November 14, 2017 Report Posted November 14, 2017 U mnie kominiarz przychodzi, kwitek wystawi oczywiście za opłatą, a na dach nie wejdzie bo mówi że drabinę mam nie atestowaną, a sam nie będzie woził drabiny... więc sam zakupiłem czystke do komina z odważnikiem, powiesiłem na łańcuchu z nierdzewki sam wchodzę (mam drabinę na stałe przymocowaną do ściany mieszkania) i bez problemu sam sobie wyczyszczę henryk 1 Quote
Vademecum Posted November 14, 2017 Report Posted November 14, 2017 ale jak będziesz chciał kwitek to zabulisz. i niemasz drabiny to nie wyczyści. Quote
crazy333 Posted November 15, 2017 Report Posted November 15, 2017 Według mnie powinien sam być zaopatrzony w taką drabinę skoro pełni takie usługi, czyli w powinien w pełni zrealizować usługę, bez znaczenia czy ktoś posiada czy nie posiada drabiny, a na dodatek z atestem , bo kto posiada takową na gospodarstwie? Quote
henryk Posted November 16, 2017 Report Posted November 16, 2017 koledzy czy zauważyliście że w temacie,,czym ogrzewacie swoje domy'' zginęło kilka postów,sam pisałem ostatnio 2 posty i wielu kolegów a widzę ostatni z października od vademecum,a może to tylko u mnie zniknęło,pozdrawiam Quote
kolejarz Posted November 19, 2017 Author Report Posted November 19, 2017 Widocznie henryk za dużo pisze i nie na temat. Czy to jest powodem uzyskania lepszego tytułu uczestnika? Quote
Vademecum Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 zauważyłem że znikają posty, ale myślałem że to moje sugestie. Quote
Robert ;-) Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 Wiecie jest to ciekawe bo to nie moja sprawka a adminów ani Kuby nie było od dawna na forum , szkoda że nie ma komu tego zgłosić jest to dziwne i niepokojące , kiedyś były przypadki podszywania się pod moderatorów , myślę że to jakiś haker. henryk 1 Quote
henryk Posted November 30, 2017 Report Posted November 30, 2017 Widocznie henryk za dużo pisze i nie na temat. Czy to jest powodem uzyskania lepszego tytułu uczestnika?mam nadzieję że żartujesz,wystarczy czytać moje posty i będziesz wiedział czy na temat,pozdrawiam Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Drabina powinna być moim zdaniem bezpieczna, sam atest ma drugorzędne znaczenie, u mnie było tak, ze kominiarz najpierw przyjechał i zobaczył jak wejść i czy drabina starczy, dopiero na drugi dzień przyjechał już z odpowiednim sprzętem i po problemie. Ale to trzeba też chcieć Quote
Recommended Posts