krzysztof86 Posted November 18, 2017 Report Posted November 18, 2017 Jaki pług obrotowy do c385 wybrać najlepiej żeby był np.3+ bo w przyszłości będę kupował większy i mocniejszy około 160 km. I jaki obrotowy do c4011? ??????? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 18, 2017 Report Posted November 18, 2017 Nie wiem czy warto kupować pług do traktora. Może lepiej kupić pług do orki? A tu żeby wyrazić własny pogląd musiałbym wiedzieć jakie masz gleby i jakie orki wykonujesz. Pozdrawiam! Quote
DuzyGrzegorz Posted November 18, 2017 Report Posted November 18, 2017 Napisz co to za gleba, jaka struktura, głęboka czy płytka, co uprawiasz, czy łatwa w uprawie itp. O klasach gleby nie mam pojęcia. Pozdrawiam! Quote
krzysztof86 Posted November 18, 2017 Author Report Posted November 18, 2017 Trochę gliniane trochę piaszczyste i żwirowe są moje pola Quote
DuzyGrzegorz Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 Orka to z punktu widzenia uprawowego odwrócenie gleby, czyli wierzchnia warstwa o zniszczonej strukturze jest zrzucona na dno bruzdy gdzie będzie mogła odzyskać strukturę, a strukturalna warstwa z dna jest wydobywana na wierzch. Raczej Twoje gleby nie są skłonne do utrzymywania i szybkiej odbudowy struktury więc musi być to pług dokładnie odwracający i mało kruszący. Wybieraj pług o stosunkowo niskiej prędkości pracy i odkładnicy kulturalnej lub półśrubowej. Pługi dostosowane do niskiej prędkości mają odpowiednio sprofilowaną odkładnicę. Poznasz taki pług że odkładnica nie jest "stojąca", ale i nie za bardzo leży. Jest to tzw. wybieg pługa. Linia łącząca czubek pługa ze szczytem odkładnicy dla Twoich gleb powinna tworzyć kąt z podłożem ok. 50o. Szerokość korpusu dla Twojej gleby nie powinna przekraczać 1,1 - 1,2 głębokości orki zimowej jeżeli nie posiadasz oddzielnego pługa do orki siewnej i do 1,3 jeżeli taki posiadasz. Odkładnica powinna być dość długa.Każda firma produkuje wiele rodzajów pługów więc musisz dobrać dla siebie. Teraz dopiero można dobrać wielkość pługa do posiadanego traktora. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 na co ci dwa pługi do dwóch ciągników. jednego dobrego nie kupisz. za dobry pług 20 letni musisz dać tyle co za ten traktor. poszukaj tu na forum tematu z pługami, orką bo tam jest to opisane . Temat jest bardzo obszerny. Quote
krzysztof86 Posted November 19, 2017 Author Report Posted November 19, 2017 Chciałbym dwa pługi bo mam też małe kawałki pola. Quote
Vademecum Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 tylko, że małym pługiem nie doorasz do miedzy. idealnie jest jak płg orze tyle co szerokość ciągnika.Obrotówki są ciężkie a ursus ma słabą hydraulike. ja mam 1614 i zagonówke od dt 6 korpusuw.poszukaj po takich markach jak kuhn albo lemken. tylko nie napalaj się na pług za tysiąc , dwa. szukaj na ramie 102 - 120 mm bo to jeszcze ursus podniesie bez problemów.Ja na małych kawałkach cofam a mam takie po 12 - 30 arów. Quote
Robert ;-) Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 2 obrotowa do ursusa 4011 kosztuje ponad 4tysie, a 3+1 używka kuhn ponad 10tysi więc jaki tu sens kupować dwa pługi , no chyba że ma się nadmiar gotówki, u nas mało jest obrotowych więcej mają na resorze czy zrywalne zagonowe , a większość orze UG a pola różnej wielkości od kilku arów do kilkudziesięciu ha. Quote
krzysztof86 Posted November 19, 2017 Author Report Posted November 19, 2017 Wszy strony ok. Ja jak bym miał ciągnik mocniejszy niż mam to kupił bym maszynę do uprawy bez orkowej lub strip tih. Quote
krzysztof86 Posted November 19, 2017 Author Report Posted November 19, 2017 A pługi kverneland? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 Raczej drugi pług to do innego rodzaju orki. Co do szerokości to przyjmij że na Twojej glebie pług będzie stawiał opór 40 kN na każdy m2 przekroju. Przyjmij że traktor pod względem przyczepności jest w stanie ciągnąć pług o oporze 14,9 kN. Przy takim oporze pługa silnik traktora jest w stanie zapewnić prędkość 6,7 km/h. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 i co ? jechał byś bezorkowo z roku na rok ? uprawa bez orkowa to alternatywa i nie na wszystkie ziemie. na dodatek glifosat przed uprawą jest konieczny bo chwasty by cię zjadły. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 19, 2017 Report Posted November 19, 2017 Uprawa bezorkowa nie jest alternatywą dla uprawy orkowej. Alternatywą dla uprawy orkowej jest ugorowanie, Kiedy w miejsce radła pojawiła się socha, a w jej miejsce się pług można było odejść od ugorowania. Pozdrawiam! Quote
izydor6280 Posted November 20, 2017 Report Posted November 20, 2017 On 11/19/2017 at 5:13 PM, Vademecum said: i co ? jechał byś bezorkowo z roku na rok ? uprawa bez orkowa to alternatywa i nie na wszystkie ziemie. na dodatek glifosat przed uprawą jest konieczny bo chwasty by cię zjadły. bzdura z tym glifosatem, presja chwastów wcale nie jest większauprawa bezorkowa ma wady i zalety, jednak myślę że jest o wiele lepsza niż przewalanie ziemi pługiem, gdzie niszczymy mikroorganizmy i strukturę gleby co do tematu, do 385 szukaj czegoś lekkiego, choć nawet z takim pługiem może mieć problem ze stabilnością i udźwigiem Quote
DuzyGrzegorz Posted November 20, 2017 Report Posted November 20, 2017 Orka niszczy strukturę gleby ... A ja tyle lat żyłem w "błędnym" przeświadczeniu że orka to jedyna uprawka poprawiająca strukturę gleby. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 20, 2017 Report Posted November 20, 2017 w drugim roku uprawy bezorkowej widać spadek plonu i presję chwastów. Moje doświadczenie. jak chcesz budowac procesy glebotwórcze bez przykrywania resztek pożniwnych ? Powiesz pewnie, najlepiej spalic słome dkwalić nawozu, podrapać i posiać. Quote
leszek83 Posted December 12, 2017 Report Posted December 12, 2017 Jeśli szukasz części do pługu to polecam ci stronę, na którą całkiem niedawno trafiłem. Mają tutaj także części do ciągników, kombajnów itp. z resztą zobacz sobie sam. może coś ci się przyda. http://sklep-rolnicze.eu Quote
krzysztof86 Posted December 14, 2017 Author Report Posted December 14, 2017 Fakjne są te pługi ale chciałbym posiadać jakąś obrotówke ponieważ mam kilka pól przekraczające 3 h i są dość szerokie i wkurza mnie jak mam około 3 bruzdy na polu Quote
Recommended Posts