Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hodowla kur niosek w starej stodole

Kury nioski jaja hodowla

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Daniipeee

Daniipeee

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 22 listopad 2017 - 21:35

Witam, jestem nowy na forum więc Cześć wszystkim :), wracając do sedna sprawy, Chciał bym zacząć hodować kury nioski ok.1000 szt. Do dyspozycji mam stara stodole która można przerobić na kurnik wymiary ok 12mx25m. Do dyspozycji mam 1ha łąki granicząca ze stodoła na wybieg i 5ha na zasianie. Chciał bym dowiedzieć się coś na temat hodowli , opłacalności, wymaganiami, pozwoleniami, i czy warto, na koniec dodam tylko ze nie mam doświadczenia w rolnictwie. Lecz mam zapał i chęci. Proszę o wyrozumiałość

pozdrawiam DM
  • 0

#2 kunek

kunek

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 23 listopad 2017 - 08:38

Najlepiej wykorzystać maksymalnie powierzchnię, w takim budynku możesz trzymać 1500-1800 szt. kur niosek,

jeżeli będzie to jedyne źródło dochodu to trochę mało

• 0

#3 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 23 listopad 2017 - 09:18

Kunek ma racja taka ilość na przeżycie to mało, ale przecież możesz iść do pracy czy zająć się czymś innych a hodowlę kur niosek w takiej ilości traktować jako dodatkowe źródło dochodu :)

W miarę rozwijania hodowli warto zainwestować głównie w automatyczny system pojenia, co ułatwi nam pracę i zaoszczędzi dużo czasu :)

• 0

#4 Daniipeee

Daniipeee

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 23 listopad 2017 - 12:45

Mam takie pytanie przy takiej ilości ile można zarobić? @kunek @crazy333 ?
  • 0

#5 Radogost

Radogost

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 25 postów

Napisano 24 listopad 2017 - 11:33

Zależy od rynku zbytu jaki masz w okolicy. Przejdź się najpierw po wszystkich potencjalnych odbiorcach popytaj o ceny, zapytaj też na jakich jajkach im bardziej zależy bo może się okazać, że jajka od kur z wolnego wybiegu karmione głównie własną paszą są w lepszej cenie. Sprawdź też konkurencję w okolicy. Zresztą jak potencjalni odbiorcy odprawią Cię z kwitkiem to już będziesz wiedział, że się nie opłaca. Jak ktoś znajomy lub ciotka ma jakiś sklepik spożywczy czy stragan w mieście pobliskim to się dogadaj i wtedy masz rynek zbytu jak marzenie. 

• 0

#6 kunek

kunek

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 25 listopad 2017 - 12:18

Mam takie pytanie przy takiej ilości ile można zarobić? @kunek @crazy333 ?

najwięcej zależy od cen jajek, teraz cena jest dobra ale w każdej chwili może spaść

ile można zarobić to nie powiem, bo mam kilka kur na swoje potrzeby

• 0

#7 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 27 listopad 2017 - 09:49

Raz można zarobić raz nie, wszystko zależy od sytuacji, ale kto nie ryzykuje ten nie wie. Ale tak jak mówili poprzednicy- wykorzystaj maksymalnie powierzchnie. 

• 0

#8 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 28 listopad 2017 - 09:07

NIestety ja też nie jestem w stanie określić ile trzeba mieć kur żeby mieć na miesiąc pewną sumę pieniędzy. TO zależy jakie pogody, ile jaj znoszą, ile pożywienia możesz mieć we własnym zakresie, typu jakieś przerośnięte warzywa (ogórki, cukinie, dynie), czy dajesz im zielonkę, koniczynkę, ile paszy także jak widzisz najpierw rozpocznij od jakiejś małej ilości zobaczysz jak to wszystko wygląda i jaki zysk możesz z tego mieć. Dodkładnie tak jak kunek pisze raz cena wysoka, raz są klienci raz nie (cena w sklepach niższa więc kupują tam). 

• 0

#9 Hazzis

Hazzis

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 30 listopad 2017 - 18:21

Ja mam 35 kur w lecie znosiły ok 20 jaj dziennie teraz tak średnio po 12 licząc po 12 tj 360 w miesiącu w lecie sprzedawałem po 50 gr teraz 60 w góre. 360x 60gr = 216 zł zbożą mi idzie ok 100kg na miesiąc karmie tylko swoją paszą pszenica u nas po 60 zł była to w zimie zostaje mi ze 150 zł z miesiąca w lecie 600 szt po 50 gr tj 300zł - pszenica 240. Niby to nie jest zarobek ale lubię kury i przy nich chodzi a mam za to obornik pod ziemniak jajka i i rosół też dobry. Za rok myślę zapełnić cały kurnik 80 sztukami. 

• 0

#10 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 30 listopad 2017 - 19:30

Ja mam 35 kur w lecie znosiły ok 20 jaj dziennie teraz tak średnio po 12 licząc po 12 tj 360 w miesiącu w lecie sprzedawałem po 50 gr teraz 60 w góre. 360x 60gr = 216 zł zbożą mi idzie ok 100kg na miesiąc karmie tylko swoją paszą pszenica u nas po 60 zł była to w zimie zostaje mi ze 150 zł z miesiąca w lecie 600 szt po 50 gr tj 300zł - pszenica 240. Niby to nie jest zarobek ale lubię kury i przy nich chodzi a mam za to obornik pod ziemniak jajka i i rosół też dobry. Za rok myślę zapełnić cały kurnik 80 sztukami. 

To masz podobnie jak u mnie ,też ma 35 szt. i  obecnie  znoszą 9-12 jaj dziennie z tym że ja mam zielononóżki i araukany  a te rasy cechuje mniejsza nieśność-pozdrawiam

• 0

#11 ZaopatrzenieRolnictwa

ZaopatrzenieRolnictwa

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 151 postów

Napisano 01 grudzień 2017 - 09:41

Wiesz, tak na dobrą sprawę to pytanie jest zbyt ogólne bo dużo zależy od cen i samych odbiorców, czy regionu. Zorientuj się po ile chodzą jaja i mniej więcej możesz to przeliczyć, Moim zdaniem opłaca się to przy około 2000 niosek, tylko pytanie czy masz na tyle miejsca.

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kury, nioski, jaja, hodowla

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych