Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zbliża się czas świąt i jak co roku problem z prezentami. Moi rodzice mają już praktycznie wszystko więc pomyślałam że w tym roku sprawie im inkubator. Ktoś próbował z tego typu prezentem? Ja szczerze mówiąc nigdy nie inkubowałam jajek w ten sposób a sama jestem ciekawa efektów. Rodzice na emeryturze mają sporo czasu więc będą doglądać. 

Posted

Robert u mnie to tylko ciekawość, a może kiedyś i sobie sprawie. Wiem że to będzie prezent który będzie rodziców cieszył dłużej i będzie wymagał z ich strony dopilnowania. Zastanawiam się, czy inkubator półautomatyczny wystarczy, bo te automatyczne już są jednak sporo droższe. Jakie macie doświadczenia z inkubacją?

Posted
Może być półautomat odpada ci wtedy przekrecanie jaj a to już sporo , ja w tym sezonie jechałem ma dwa jeden zwykły drogi półautomat, to ten drugi jest wygodniejszy ale kosztował prawie 700zl trochę drogo zajrzyj na stronę" dardevit" czy coś w ten deseń to sklep internetowy mają dobre inkubatory tu na forum kilka osób takie ma.
Posted

Ja zakupiłem w ubiegłym sezonie na hodowlanym za 218 dokłanie złotych (jakoś tak), taki najprostszy model, babcia w domu ma przynajmniej zajęcie i dopilnowywuje i obraca jaja, dolewa wody :) I sprawdził się przy dwóch kluciach rewelacyjnie. na 50 włożonych jaj wylęgły się 42 kurczaki :) Myślę że jak wcześniej ktoś nie miał do czynienia  z kluciem jaj taki jak najbardziej wystarczy,  żeby zobaczyć, a w razie znudzenia nie jest to też taka duża kwota :) 

• 2 weeks later...
Posted

Teraz czeka Cię nauka. Zanim zaczniesz użytkować skalibruj własne ucho (to nie żart!). Jak kura siedzi na jajkach weź takie nagrzane jajko i dotknij do miękkiej dolnej części ucha. Zapamiętaj tę temperaturę. Uchem bez problemu odróżnisz różnice w temperaturze 0,2 stopnia Celsjusza. Jak znam życie będziesz musiała coś mieć do pomiaru wilgotności. Może być nawet jakaś waga bo jajka powinny stracić 13% masy do chwili klucia. Jak jest za wilgotno stracą mniej i odwrotnie. Utrata masy powinna być równomierna w całym okresie inkubacji. Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 5 years later...