Wyrolowani Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 jak myślicie jaki procent społeczeństwa w Polsce to rolnicy ? Quote
Vademecum Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 dla brukseli zaduży. jest 1.4 mln gosp. roln. stawiam na 3 osoby w gospodarstwie - bez nieletnich.38 mln. mieszkańców. Wystarczy wziąć kalkulator. Kolega D.G. pewnie znajdzie dokładne obliczenia Quote
ali Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 rolnik na zusie, krusie czy wszystko zebrane Quote
ali Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 dopisałem do pytania, a tak to skłaniam się do D,Grzegorza z odpowiedzią , no może ktoś jeszcze się objawi jak już zacząłem to macie pomysły na prezenty, co byście chcieli dostać i czym obdarujecie? Quote
Vademecum Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 dostać Święty spokuj ! obdarować? nieobecnością Quote
Wyrolowani Posted December 2, 2017 Author Report Posted December 2, 2017 święty spokój -popieram ,nieobecnością cóż to kłopoty w raju ? czy inny problem Quote
Vademecum Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 jaki to raj na ziemi tak to jest jak ktoś bez pojęcia zaczyna udzielać rad. Nie brak kasy wykopał mnie do kurnika w masterze, a kasa niezła i teź znajdzie swoje miejsce.Moja Pani teraz sama rządzi na włościach, tylko dlaczego przez 10 dni w kraju spałem po 2 - 3 godziny na dobę ??? Teraz odpoczywam . Quote
Wyrolowani Posted December 2, 2017 Author Report Posted December 2, 2017 przepraszam nie jestem w temacie więc na tym skończmy ten wątek a co do prezentów wybór jest tak ogromny a spokój w czasie świąt też się przyda Quote
ali Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 Vademecum, nie poddawaj się chłopie, człowiek musi mieć cel i do czego wrócić.Też kiedyś jeżdziłem i mimo różnych nastrojów przy wyjeżdzie po 2-3 tygodniach wędrówki czekałem na dzień, kiedy będę już w domu. Pozdr, Quote
Vademecum Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 ooo, kolego jestem za twardy na poddaństwo Quote
DuzyGrzegorz Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 Nie mylcie Koleżanki i Koledzy pracujących w rolnictwie z rolnikami. Gospodarstw rolniczych jest ponad 1,5 mln, a pracuje w nich nieco ponad 2,4 mln osób, bez pracy dorywczej. Rolników prowadzących własne gospodarstwa rolnicze i utrzymujących się z pracy w tym gospodarstwie jest znacznie mniej, nawet mniej niż gospodarstw rolniczych. Tych co utrzymują się głównie lub całkowicie z pracy we własnym gospodarstwie rolniczym jest 1,42 mln. Zwróćcie uwagę że znaczna część gospodarstw jest prowadzona przez pracujących poza rolnictwem lub emerytów/rencistów nie koniecznie rolniczych. Część to gospodarstwa stanowiące przykrywkę dla unikania płacenia ZUS-u. W ostatnich latach obywało rolników, nawet do ponad 80 tys. rocznie.Co trzeci rolnik w UE jest Rumunem i co trzecie gospodarstwo w UE to gospodarstwo rumuńskie. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 2, 2017 Author Report Posted December 2, 2017 dziś jak brzmi definicja gospodarstwo rolne i czy być rolnikiem oznacza ;Tych co utrzymują się głównie lub całkowicie z pracy we własnym gospodarstwie rolniczym , czy za rolnika uznamy osobę opłacającą KRUS i wydzierżawiającą ziemię innemu rolnikowi Quote
Vademecum Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 ponad hektar to rolnik i nie ważne czy płaci krus czy zus. mając ponad hektar musi płacić krus ewentualnie zus, nie przysługują świadczenia z tytułu bezrobocia.Definicja rolnika powinna być zupełnie inna. np. 100 % utrzymując się z pracy w GR.Jak równać kogoś kto ma 1.1 ha, płaci krus i pracuje na czarno z tym co ma np 100 ha i zwierzęta. Dla mnie jest to nieporozumienie. Ale polska wieś ukrywa prawdziwe bezrobocie w kraju. Quote
Wyrolowani Posted December 2, 2017 Author Report Posted December 2, 2017 ' Dla mnie jest to nieporozumienie. ' dla mnie też czekam jeszcze na odpowiedź pana Grzegorza i innych Quote
DuzyGrzegorz Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 Gospodarstwo o największej towarowości jakie znam ma pow. 4,4 ha. Znam gospodarstwa o pow. poniżej 1 ha z których właściciele się utrzymują na dobrym poziomie ekonomicznym. Dochód w gospodarstwie rolniczym wynika z pracy, a nie tenuty. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 2, 2017 Author Report Posted December 2, 2017 a co uprawiają konopie indyjskie czy hodują ślimaki ? Quote
Vademecum Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 oczywiście że z pracy, ale znów trzaba by rozróżnić rolnictwo od ogrodnictwa czy nie wiem jak nazwać producentów pieczarek, grzybów. Quote
Wyrolowani Posted December 2, 2017 Author Report Posted December 2, 2017 ach zapomniałam o pieczarkach Quote
DuzyGrzegorz Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 Producenci pieczarek czy innych takich co brak gleby na każdym etapie produkcji to raczej przemysł.To gospodarstwo 4,4 ha produkuje materiał siewny kwiatów gatunków i odmian na które mają wyłączność patentową. Podobnie pozostałe, Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 2, 2017 Author Report Posted December 2, 2017 Dochód w gospodarstwie rolniczym wynika z pracy, a nie tenuty. -proszę mi wyjaśnić to pojęcie bo pierwszy raz w życiu je słyszę. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 3, 2017 Report Posted December 3, 2017 Nawet prawnicy często o tym nie słyszeli, a pojęcie jest prawne. To drugie pojęcie obok zadatku uważane za archaizm w języku potocznym. Od strony ekonomicznej jeżeli coś dajesz w użytkowanie otrzymujesz w zamian jakieś korzyści, np. za nieruchomość czynsz, za pieniądze odsetki, a za ruchomość opłatę za użytkowanie. Od strony prawnej jest to coś w rodzaju tenuty, z tą różnicą że tenutariusz w przeciwieństwie do dzierżawcy nie tylko użytkuje przedmiot tenuty, ale i poczyna nakłady które nie amortyzują się w okresie posiadania przedmiotu. Dla uproszczenia można przyjąć że jest to czynsz dzierżawny. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 3, 2017 Author Report Posted December 3, 2017 czyli w sensie prawnym jestem rolnikiem i prowadzę gospodarstwo rolne gdy tylko pobieram dopłaty unijne czynsz dzierżawny bez moich wizyt na danym gruncie? Quote
Wyrolowani Posted December 3, 2017 Author Report Posted December 3, 2017 wystarczy mi odpowiedź: TAK lub NIE Quote
DuzyGrzegorz Posted December 3, 2017 Report Posted December 3, 2017 Nie ma rolnika w sensie prawnym więc nie ma odpowiedzi na to pytanie. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts