Wyrolowani Posted December 3, 2017 Author Report Posted December 3, 2017 Rolnik indywidualny, czyli kto? Według obecnie obowiązujących przepisów rolnik indywidualny to: osoba fizyczna będąca właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posiadaczem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych, których łączna powierzchnia użytków nie przekracza 300 ha, osoba posiadająca kwalifikacje rolnicze, osoba, która od co najmniej 5 lat zamieszkała w gminie, na obszarze której położona jest jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego i prowadząca przez ten okres osobiście to gospodarstwo. Zdaniem posłów te rozwiązania nie zabezpieczają nieruchomości rolnych położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przed ich wykupem przez cudzoziemców, gdyż ustawową definicję rolnika indywidualnego mogą spełniać również cudzoziemcy. A więc mogą oni nabywać nieruchomości rolne na takich samych zasadach, na jakich prawo to przysługuje obywatelom Rzeczypospolitej Polskiej. Rozumiem że zapis powyższy ma zastosowanie w obecnym prawie polskim ;TAK? lub NIE? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 3, 2017 Report Posted December 3, 2017 Teza nie jest prawdziwa. Aby była prawdziwa powinnaś Koleżanko zamiast napisać "obecnie obowiązujących przepisów" powinnaś napisać "ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego". Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 3, 2017 Author Report Posted December 3, 2017 https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/kto-jest-rolnikiem-kto-nie-spor-o-definicje-i-zakup-ziemi/ pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted December 3, 2017 Report Posted December 3, 2017 Przeczytaj Koleżanko cały tekst. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 3, 2017 Author Report Posted December 3, 2017 na co powinnam zwrócić uwagę będę wdzięczna za podpowiedź proszę nawet powielić w poście tekst czego nie zauważyłam może czegoś nie rozumiem Quote
DuzyGrzegorz Posted December 3, 2017 Report Posted December 3, 2017 Przepis zawsze dotyczy ustawy a nie prawa jako całości więc ta definicja służy tylko materii opisanej w tej konkretnej ustawie. Ty Koleżanko, z całym szacunkiem dla Ciebie, odnosisz tę definicję również do spraw nie opisanych w ustawie. Jeżeli odnosi się także do innej ustawy lub konkretnego zapisu to musi być to wskazane (zobacz np. Art. 166 §3 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny). Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 3, 2017 Author Report Posted December 3, 2017 kto pyta nie błądziprzeanalizowałam zapis U S T A W Yz dnia 11 kwietnia 2003 r.o kształtowaniu ustroju rolnegoi doszłam do wniosku że definicja rolnika indywidualnego zawarta w artykule: https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/kto-jest-rolnikiem-kto-nie-spor-o-definicje-i-zakup-ziemi/ różni się od definicji z ustawy z 2003 i przyznam Panu rację "ta definicja służy tylko materii opisanej w tej konkretnej ustawie" Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted December 3, 2017 Report Posted December 3, 2017 Oto fragment załącznika XII do Traktatu akcesyjnego podpisanego przez Polskę 16 kwietnia 2003 roku:"Polska może utrzymać w mocy przez okres 12-tu lat od dnia przystąpienia zasady przewidziane w ustawie z dnia 24 marca 1920 r o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców (Dz. U. 1996, nr 54, poz. 245 z późn.zm.) W odniesieniu do nabywania gruntów rolnych i leśnych. W żadnym wypadku obywatele państw członkowskich lub osoby prawne utworzone na mocy przepisów innego państwa członkowskiego nie mogą być traktowani w sposób mniej korzystny, w zakresie nabywania gruntów rolnych i leśnych niż w dniu podpisania traktatu o przystąpieniu".Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 8, 2017 Author Report Posted December 8, 2017 w kwietniu 2016 r. uchwalano ustawę o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości rolnych ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego co myślicie na jej temat ? czy jest korzystna dla rolników ? czy może nie ? Quote
Wyrolowani Posted December 8, 2017 Author Report Posted December 8, 2017 mam pytanie do kolegi VADEMECUM ty miałeś ze sąsiadem rozgraniczenie? Quote
Vademecum Posted December 9, 2017 Report Posted December 9, 2017 może nie rozgraniczenie tylko ustalenie granic, zaoranych. Keżanko wielokrotnie. Quote
Wyrolowani Posted December 9, 2017 Author Report Posted December 9, 2017 co sąd wydał postanowienie ? Quote
Vademecum Posted December 10, 2017 Report Posted December 10, 2017 nie dochodziło do sądu co do granic, zawsze była ugoda. Natomiast do sądu trafiało zniszczenie upraw. Gdzie poszkodowany podawał setki zł a biegły szacował od kilku do kilkunastu zł. później biegły geodeta wyznaczał granice i zawieraliśmy porozumienie co do przebiegu granic. Nie mogłem dopuścić do typowego rozgraniczenia bo ludzie żyjący od pokoleń łatwo udowodniliby użytkowanie ponad 30 lat i wiadomo. Uważam że jest to najlepszy sposób na odzyskanie utraconego gruntu. Quote
Wyrolowani Posted December 10, 2017 Author Report Posted December 10, 2017 a może ktoś z czytających forum powie mi jak dalej wygląda procedura po sądowym rozgraniczeniu krok po kroku dostaje z sądu postanowienie i co dalej ?gdzie się udać? Quote
Vademecum Posted December 10, 2017 Report Posted December 10, 2017 no, pewnie pomiar geodezyjny Quote
Wyrolowani Posted December 10, 2017 Author Report Posted December 10, 2017 trafiony zatopiony, chodzi mi tylko o jeden szczegół kto płaci za ustabilizowanie granicy wynikającej z postanowienia ? Quote
Vademecum Posted December 10, 2017 Report Posted December 10, 2017 a nie sąd powinien to określić ? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 10, 2017 Report Posted December 10, 2017 Art. 154 ustawy z 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny zawiera odpowiedź na powyższe pytanie. Co do rozgraniczenia to odpowiedź znajdziesz w rozdziale 6 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. Prawo geodezyjne i kartograficzne. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 10, 2017 Author Report Posted December 10, 2017 " W postanowieniu o rozgraniczeniu sąd winien zamieścić rozstrzygnięcie o nakazaniu wzajemnego wydania części nieruchomości nie znajdujących się w posiadaniu właścicieli, ponieważ inaczej postanowienie nie będzie się nadawać do przymusowego wykonania w drodze egzekucji." Jeżeli takiego zapisu nie ma to czy można go wyegzekwować od sądu np. składając jakiś wniosek?czekam na odpowiedź Quote
DuzyGrzegorz Posted December 10, 2017 Report Posted December 10, 2017 Art. 222 - 224 ustawy z 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny zawiera odpowiedź na powyższe pytanie. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 11, 2017 Author Report Posted December 11, 2017 a może by tak nie przepisami odpowiadać raczej tak od serca wystarczy zawrzeć TAK lub NIE z drobnym wyjaśnieniem proszę pamiętać Panie Grzegorzu że po drugiej stronie ekranu komputera siedzi rolnik ze średnim wykształceniem którego marzeniem było dożyć w spokoju starości a nie prawnik pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted December 11, 2017 Report Posted December 11, 2017 Przede wszystkim nie znam sytuacji. Nawet gdybym znał to z całą pewnością nie istnieje odpowiedź TAK, a w związku z tym nie ma sensu odpowiedź NIE. Nie chcę odpowiadać nieodpowiedzialnie bo to może narazić czytającego na problemy i może mieć do mnie słuszną pretensję. Jeżeli chodzi tu o tę feralną działkę to jak będę w biurze i nie będę miał na głowie ludzi to jakoś ogarnę sprawę bo odpowiedzi już powinny być.Też jestem rolnikiem i miałem takie samo marzenie. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 12, 2017 Author Report Posted December 12, 2017 moi rodzice zakupili to gospodarstwo jako młodzi ludzie ( przed 30-dziestką) z dwójką małych dzieci z kredytem na karku który wzięli na zakup tego siedliska z przynależnymi do niego działkami i lasem , w latach 80-dziesiątych dostał ojciec propozycję"korzystnej" wymiany zapewne uznał że na tyle była korzystna jak ta obecna panów S z działki obok więc pozostał , rodzice całe życie ciężko pracowali jak pieniędzy był mało ojciec podjął dodatkową pracę na etacie , dla Pana to tylko "feralna działka" a dla mnie to życie moich rodziców ich młodość kłopoty i troskiodnośnie wcześniejszego zapytania dowiedziałam się że koszty będę musiała ponieść sama co mi tam po co mi węgiel na zimę w końcu wszyscy jesteśmy równi wobec prawa Quote
DuzyGrzegorz Posted December 12, 2017 Report Posted December 12, 2017 Proszę podać nr działki/działek i krótki opis problemu. Może być SMS-em. Koleżanko, dla mnie najważniejszy jest człowiek.Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted December 14, 2017 Author Report Posted December 14, 2017 przeczytałam obydwie odpowiedzi z ich treści wynika niewiele zdaje się że nie ma odpowiedzi na podstawowe pytaniekażdy działa zgodnie z literą prawa a tak naprawdę w grę wchodzą oszustwa i oczywiście zapewne korupcja to już taka POLSKA przytoczę fragment z filmu "MIŚ" Stanisława Barei ; TRADYCJA Quote
Recommended Posts