Jump to content

Recommended Posts

• Replies 111
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Vademekum erozyjne
Erozję powierzchni ziemi oznacza zespół procesów degradacyjnych obejmujących przeobrażenia: rzeˇby terenu, pokrywy glebowej i stosunków wodnych. Jeśli zachodzi w warunkach naturalnych, wyłącznie pod wpływem sił przyrody - wody, wówczas określa się ją jako geologiczną. Natomiast w środowisku podlegającym działalności człowieka dominuje erozja przyśpieszona (antropogeniczna). W związku ze znacznym rozszerzeniem działalności człowieka obecnie na świecie dominuje erozja przyśpieszona, inicjowana i potęgowana różnymi formami antropopresji.
Przestrzenne rozmieszczenie i nasilenie erozji zależy od czynników przyrodniczych (erozja potencjalna) i przyrodniczo - gospodarczych (erozja aktualna).
Tereny erodowane, w tym zwłaszcza ekosystemy rolnicze cechują się zachwianą równowagą biologiczną, prowadzącą do negatywnych i najczęściej trwałych zmian warunków ekologicznych i techniczno - organizacyjnych. W wyniku erozyjnego degradowania gleb,deformowania rzeˇby terenuzakłócenia stosunków wodnych, pogarszania warunków wzrostu roślin uprawnych, a takżeniszczenia urządzeń technicznych obniżają się homeostatyczne zdolności ekosystemów, zapewniające trwałość i możliwość samoregeneracji krajobrazu. Na obszarach, gdzie zdolność produkcyjna rolnictwa jest ograniczona erozja powoduje relatywnie duże straty ekonomiczne prowadząc do nawet znacznego pogorszenia jakości życia mieszkańców.

Posted

Kto? i czego się boi ?że blokuje dostęp do stron facebooka nie mających nic wspólnego z polityką  np.strona "Rolnik wyrolowany" czy szerzeniem nienawiści      przecież  w artykule ; http://wiadomosci.onet.pl/kraj/strezynska-chcemy-by-facebook-podlegal-polskiemu-prawu/hbhwpg1

jasno jest powiedziane że osoby pokrzywdzone zawartością strony mogą takiego właściciela strony pozwać do sądu

czyżby przyszedł kres konstytucyjnej wolności wypowiedzi , tzn.cofamy się w czasie?

jak myślicie

Posted

mam następne pytanie tym razem do Pana Grzegorza proszę mi wyjaśnić dlaczego Gmina fałszuje dane;

Wieluń - System Informacji Przestrzennej w lewym górnym rogu jest umieszczone tzw.drzewko warstw

proszę oczywiście wpisać Jodłowiec, zaznaczyć studium i wytłumaczyć mi co jest grane

Uchwała Nr XXX/302/16 Rady Miejskiej w Wieluniu z dnia 9 grudnia 2016 r.-  BIP Wieluń to STUDIUM obowiązuje obecnie nic mi nie wiadomo o zmianach

czekam na odpowiedź

Posted

Panem nie jestem. Już to wyjaśniałem.

Pytanie chyba do Burmistrza. Ja nie jestem ani Burmistrzem, ani radnym Wielunia, a nawet nie jestem radnym żadnej innej gminy. Nie wiem także na jakiej postawie Koleżanka wysnuła tezę, że Gmina fałszuje dane.

Czy Koleżanka może napisać wprost o co chodzi?

Pozdrawiam!

Posted

http://dom.gratka.pl/dzialki-grunty-sprzedam/lista/,,%C5%82%C3%B3dzkie_jod%C5%82owiec,lok.html tu odnalazłam swoich sąsiadów i postanowiłam do nich dołączyć

szanowni formułowicze  jestem wam winna wyjaśnienie skąd wzięła się kosa tzn.cyfra 7 w cenie działki wszystko zaczęło się od rozmowy podczas której pan przedsiębiorca oświadczył w obecności kilku osób że ja zażądałam od niego za 1 ha ziemi 360 tyś złotych, skoro biznesmen osoba która prowadzi swą działalność na rynku polskim od co najmniej 1991 r. wie przecież co mówi ( to pewno ma twardy dowód)

moja działka ma 3.59 ha więc sami widzicie  ;        2 ha x 360 tyś a reszta  czyli teren z zabudową za FRIKO

• 2 weeks later...
Posted

http://www.pomorska.pl/strefa-agro/wiadomosci/a/jurgiel-ziemie-kupuja-wreszcie-glownie-rolnicy-nasz-wywiad-z-ministrem,12389328/

Powiedzcie mi jak to jest tyle organizacji rolniczych w kraju a jak przychodzi co do czego to nie ma do kogo zwrócić się o pomoc

i na tym wiejskim oborniku wyrastają takie kwiatki jak na Jodłowcu ;działka rolna wśród dwóch wyrobisk http://dom.gratka.pl...łowiec,lok.html 

na te potrzeby nawet 

Pana przeistoczą  w Chama   SR1W /00112948/2            ekw.ms.gov.pl.-księgi wieczyste 

biorąc pod uwagę definicje rolnika indywidualnego https://www.topagrar...-i-zakup-ziemi/   jestem rolnikiem  REGON; 100510910 co prawda poprzez oszustwo gminy zupełnie pozbawionym  praw do obrony

a co w zamian ;  zastraszanie 

zadać by należało pytanie;ILE? na ile wycenia się teraz życie rolnika?

Posted

Z racji tego że w 2013 r. rodzice się rozchorowali pierwsza była  mama udar z czasem stwierdzono u ojca białaczkę limfatyczną byliśmy łatwym celem do wykorzystania pod oszustwo i łatwy szmal wiecie jak to jest jak gminą rządzi kumoterstwo po za tym organizacja nowobogackich zrzeszająca nie tylko ludzi związanych z gminą ale także ludzi wszelakich zawodów głównie po studiach wszyscy wiedzieli w jakim stanie są moi rodzice ze względu na to że zastraszano mnie od samego początku później śmierć ojca nic nie dzieje się  bez przyczyny 

z racji ubogiego budżetu nie podjęłam dalszej walki wiecie nikt nie zrówna się z władzą która w przypadku naszej gminy opłaca prawnika za 15 tysięcy złotych poza tym mam wrażenie że na to co zrobił burmistrz było przyzwolenie wszystkich którzy w tej sprawie mają coś do powiedzenia

Grażyna Bator   cleardot.gif17.10.2017
cleardot.gif
Dzień dobry Mam pytanie ile kosztuje napisanie przez Pana Skargi kasacyjnej. ...

profile_mask2.png
marcinkortus@kancelaria-kortus.pl   17.10.2017
cleardot.gif
Dzień dobry, Zapoznam się z treścią postanowienia i udzielę Pani odpowiedzi d...

profile_mask2.png
marcinkortus@kancelaria-kortus.pl
23.10.2017
cleardot.gif

cleardot.gif
cleardot.gif
do mnie
cleardot.gif

Dzień dobry,

W nawiązaniu do Pani maila na wstępie przepraszam za odpowiedź z opóźnieniem.

Jeżeli chodzi o koszt skargi kasacyjnej to wynagrodzenie za samo przygotowanie skargi wyniesie 3.000 zł netto, a wraz z reprezentacją w Sądzie 5.000 zł netto.

Koszt wyjazdu na każda rozprawę to 500 zł netto + faktyczne koszty dojazdu (samochód osobowy).

W razie podtrzymania Pani zainteresowania skorzystaniem z moich usług zapraszam do kontaktu telefonicznego.

cleardot.gif

wiecie że internet to baza wiedzy zarówno tej która jest nam zbędna jak i tej która może dotyczyć nas pośrednio lub bezpośrednio , znajdując to i owo zastanawiam się 

Posted
Wyszukiwarka WyszukiwarkaWpisz szukane słowo lub frazęWybierz przycisk aby rozpocząć wyszukiwanie

Sobota, 6 Stycznia 2018

INFOLINIA 800 38 00 84

Menu główne

1. Jesteś tutaj:
  2.  Strona Główna
  3.  Pomoc unijna
  4.  PROW 2014 - 2020
  5.  Działanie 8 Inwestycje w rozwój obszarów leśnych i poprawę żywotności lasów
  6.  2017 - Zasady ubiegania się o przyznanie wsparcia na zalesienie
  7.  Grunt

Grunt

Wsparcie na zalesienie jest przyznawane beneficjentowi do gruntów: 

1. wykazanych w ewidencji gruntów i budynków jako grunty rolne, użytkowane jako grunty orne albo sady albo grunty z sukcesją naturalną. W przypadku, gdy grunt zadeklarowany we wniosku nie jest wykazany w ewidencji gruntów i budynków jako grunt rolny, pomimo tego że zgodnie ze stanem faktycznym jest gruntem ornym albo sadem albo gruntem z sukcesją naturalną, wsparcie na zalesienie nie będzie przyznane. Żeby wsparcie mogło być przyznane do takiego gruntu, konieczna jest zmiana klasyfikacji gruntu, w ewidencji gruntów i budynków,
  2. przeznaczonych do zalesienia w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, a w przypadku braku tego planu, gdy zalesianie tych gruntów nie jest sprzeczne z ustaleniami studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy, a w przypadku braku tego planu oraz tego studium - gdy grunty te zostały przeznaczone do zalesienia w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu,
  3. stanowiących własność rolnika albo własność jego małżonka lub własność jednostki,       teraz mam odpowiedź na pytanie dlaczego Burmistrz Wielunia zaznaczył moją część działki pod Zl-las a poparli to radni Wielunia i dlaczego sugerowano w  jednej z odpowiedzi  że ewidencja gruntów jest nieaktualna
Posted

Napisano 04 styczeń 2018 - 18:11

http://www.pomorska....strem,12389328/

Powiedzcie mi jak to jest tyle organizacji rolniczych w kraju a jak przychodzi co do czego to nie ma do kogo zwrócić się o pomoc

i na tym wiejskim oborniku wyrastają takie kwiatki jak na Jodłowcu ;działka rolna wśród dwóch wyrobisk http://dom.gratka.pl...łowiec,lok.html 

na te potrzeby nawet 

Pana przeistoczą  w Chama   SR1W /00112948/2            ekw.ms.gov.pl.-księgi wieczyste 

biorąc pod uwagę definicje rolnika indywidualnego https://www.topagrar...-i-zakup-ziemi/   jestem rolnikiem  REGON; 100510910 co prawda poprzez oszustwo gminy zupełnie pozbawionym  praw do obrony

ja cierpię dolę nic mnie już chyba nie zdziwi a WAS ?

Posted

co myślicie o dociążeniu tylnych kół w c360, obecnie  są komplety tak jak z fabryki wyszła. Przy orce siewnej (do 25cm , ale nie zbieram słomy od x lat ,no może trochę za głęboko) mielę kołami, a ziemia ciężka trochę mozaika i to przy UG 2. Przy reg. siłowej jest dużo lepiej , ale to też trochę szarpanina .Myślałem o dorzuceniu po ok 25-30kg na koło bo tyle waży jeden obciążnik, ale czy warto ?????/

Posted

Słuchaj ALI wiesz co ja jestem baba i raczej nie obchodzą mnie sprawy techniczne związane z ciągnikami i  maszynami co prawda często wsiadam za kierownicę ciągnika z racji tego bo to lubię,orać nie potrafię ale lekkie prace polowe czemu nie,zastanawia mnie tylko czemu tyle wykrzykników kończy twój post 

a co do moich wcześniejszych wpisów mam nadzieję że ktoś je czyta,bo po to je piszę

szczególnie ten numer z pseudo rolnikiem ,ustawy zdaje się tworzone są dla ludzi biednych a cwaniacy na nie leją 

Posted

Zadałem pytanie w temacie< nurtujące pytania> więc pytać można o wszystko nie zakładając zbędnego tematu, to po pierwsze , a po drugie to pytajniki , a nie wykrzykniki .  Pozdrawiam.

Posted

Dzięki że mi zwróciłeś uwagę masz rację to pytajniki , starość nie radość czas na okulary

mimo wszystko zachęcam do czytania moich postów z których dowiecie się ile kosztuje skarga do NSA  napisana przez prawnika

marcinkortus@kancelaria-kortus.pl
23.10.2017
cleardot.gif

cleardot.gif
cleardot.gif
do mnie
cleardot.gif
Dzień dobry,

W nawiązaniu do Pani maila na wstępie przepraszam za odpowiedź z opóźnieniem.

Jeżeli chodzi o koszt skargi kasacyjnej to wynagrodzenie za samo przygotowanie skargi wyniesie 3.000 zł netto, a wraz z reprezentacją w Sądzie 5.000 zł netto.

Koszt wyjazdu na każda rozprawę to 500 zł netto + faktyczne koszty dojazdu (samochód osobowy).

W razie podtrzymania Pani zainteresowania skorzystaniem z moich usług zapraszam do kontaktu telefonicznego.

a także dowiecie się co nowego słychać 

http://www.pomorska....strem,12389328/

na te potrzeby nawet 

ja cierpię dolę nic mnie już chyba nie zdziwi a WAS ?

https://www.morizon....2-mzn2028216688 tym razem przewidując że ogłoszenie nagle zniknie jak w przypadku Gratki ogłoszenie powyższe skopiowałam  działka ta z ogłoszeniem z gratki tworzą jedną całość  http://dom.gratka.pl...łowiec,lok.html 

Jeszcze raz dziękuję za zwrócenie mi uwagi

pozdrawiam 

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

przeglądając internet znalazłam ową stronę;

tONic 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2006-11-28, 14:42   

no to pierwsze wieści z pierwszych sesji - miejskiej i powiatowej... 

Mieczysław Majcher burmistrzem Wielunia, jego niedawny oponent, Paweł Okrasa, Przewodniczącym Rady Miejskiej. Bez niespodzianek w powiecie. Dotychczasowi Przewodniczący Rady i starosta zachowali pełnione funkcje. 

Mieczysław Majcher burmistrzem Wielunia, jego niedawny oponent, Paweł Okrasa, Przewodniczącym Rady Miejskiej. 
Paweł Okrasa (Forum Samorządowe Ziemi Wieluńskiej) był jedynym kandydatem na to stanowisko zgłoszonym przez samorządowców. Za powierzeniem mu kierownictwa w radzie opowiedziało się 14 spośród 19 obecnych na sesji samorządowców.

Przed wyborem przewodniczącego radni miejscy V kadencji złożyli ślubowanie. Pierwszą część sesji poprowadził najstarszy wiekiem radny obecny na posiedzeniu, Jan Kępiński.

Chciałbym pogratulować Panu Burmistrzowi wczorajszego zwycięstwa - powiedział po przejęciu funkcji nowy Przewodniczący Rady - Jeszcze wczoraj byliśmy kandydatami, dziś Pan jest już Burmistrzem, czego gratuluję i mam nadzieję, że nasza współpraca będzie tylko dla dobra mieszkańców Gminy Wieluń. 
Obecny na sesji burmistrz Mieczysław Majcher (Przejrzysta Gmina) nie pozostał dłużny. Również pogratulował wyboru na stanowisko oraz wyraził nadzieję na rzetelną, konstruktywną i merytoryczną współpracę na rzecz mieszkańców Gminy. 
Radni miejscy piątej kadencji dokonali także wyboru wiceprzewodniczących rady. Zgłoszono czterech kandydatów: Jana Derbisa (PiS), Jana Kępińskiego (Przejrzysta Gmina), Zbigniewa Kucharczyka (PO) i Wojciecha Panka (PSL). 
Nowymi wiceprzewodniczącymi zostali Jan Derbis i Zbigniew Kucharczyk. Obaj otrzymali po 13 głosów. Pozostałym kandydatom brakło głosów by wypełnić wakat trzeciego wiceprzewodniczącego. Nie wykluczone jednak, że na kolejnej sesji radni zmienią statut i Rada Miejska w Wieluniu będzie liczyć tylko dwóch zastępców. Wniosek za takim rozwiązaniem zgłosił jeszcze przed wyborem wiceprzewodniczących radny Jan Derbis. 
Na sesji obecnych było 19 z 21 radnych. Stało się tak w wyniku zrzeknięcia się mandatów przez burmistrza i wiceburmistrza Wielunia. Mieczysława Majchra w RM zastąpi Stanisław Czarnuch, natomiast Roberta Kaję Radosław Wojtuniak. 

Bez niespodzianek i większych zmian w Radzie Powiatu i Zarządzie Powiatu Wieluńskiego. 
Podobnie jak w przypadku Rady Miasta do czasu wyboru nowego Przewodniczącego sesję poprowadził radny senior - Zygmunt Adamski. 
Po złożeniu ślubowania dziewiętnastu radnych wybrało Przewodniczącego i Wiceprzewodniczących Rady Powiatu. Zostali nimi kolejno: Krzysztof Owczarek (Forum Samorządowe Ziemi Wieluńskiej), Józef Kowal (PSL) i Adam Spodymek (Prawicowy Ruch Samorządowy). 
W wyborach starosty początkowo zgłoszono dwie kandydatury. Dotychczasowego starostę Andrzeja Stępnia i wicestarostę Janusza Antczaka. Ten drugi podziękował jednak za kandydaturę i zrezygnował z ubiegania się o urząd. Radni w tajnym głosowaniu opowiadali się więc jedynie za powierzeniem Andrzejowi Stępniowi (PSL) funkcji starosty po raz kolejny. Za było 12 radnych. 
W ostatnim głosowaniu dokonano wyboru Zarządu Powiatu. Obok dotychczasowego wicestarosty Janusza Antczaka (nadal będzie pełnił tą funkcję) i Waldemara kluski (oboje z Forum Samorządowego Ziemi Wieluńskiej) w Zarządzie znaleźli się Krystyna Miśkiewicz (FSZW) i Jan Kopeć (PSL).

Ostatnio zmieniony przez tONic 2006-11-30, 10:57, w całości zmieniany 1 raz  

a teraz podam wam księgę wieczystą  świadczącą że ziemie pod obwodnicę Wielunia wykupywano od 2006 roku    

SR1W 00079066/1                                                                                                                  ekw.ms.gov.pl.-KSIĘGI WIECZYSTE                                                                                                                      

ZASTANAWIAM SIĘ TYLKO DLACZEGO GMINA JUŻ W TYM MOMENCIE NIE WYZNACZYŁA DZIAŁEK POD TERENY GÓRNICZE   PRZECIEŻ urbanice JUŻ ISTNIAŁY                                                                                                           

Posted

4) po art. 2 dodaje się art. 2a–2c w brzmieniu: „Art. 2a. 1. Nabywcą nieruchomości rolnej może być wyłącznie rolnik indywidualny, chyba że ustawa stanowi inaczej. Jeżeli nabywana nieruchomość rolna albo jej część ma wejść w skład wspólności majątkowej małżeńskiej wystarczające jest, gdy rolnikiem indywidualnym jest jeden z małżonków.

9) w art. 6 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną będącą właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posiadaczem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych, których łączna powierzchnia użytków rolnych nie przekracza 300 ha, posiadającą kwalifikacje rolnicze oraz co najmniej od 5 lat zamieszkałą w gminie, na obszarze której jest położona jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego i prowadzącą przez ten okres osobiście to gospodarstwo.”;

00079163/1

00044135/2

00105586/4

ekw.ms.gov.pl.-KSIĘGI WIECZYSTE    

SR1W /00112948/2  

Posted
podłączę się pod temat. Jak będzie jeśli rolnik ma działki w dwùch, trzech gminach a siłà rzeczy mieszka w jednej ? Czy ta ustawa przewiduje sytuacje gdzie rolnik mieszka w jednej gminie a ziemie chce kupić w sąsiedniej a działki stykają się ?
Posted

O to trzeba zapytać Dużego Grzegorza, ja tylko chcę udowodnić że sąsiedzi wykupując działki które uprzednio sprzedali pod kopalnie JODŁOWIEC I nie są i nie byli rolnikami indywidualnymi jak wynika to z zapisów ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego z 2016r.,począwszy od momentu;NIGDY NIE UPRAWIALI ZIEMI jestem tego naocznym świadkiem

00079163/1

00044135/2

00105586/4 

SR1W /00112948/2 - zakup tych działek jest jednym wielkim oszustwem

ale żeby nie było że ja tylko na jednych oto kopalnie Panów SS

JODŁOWIEC; SRW1W/00110825/0

CZARNOŻYŁY;SR1W/00035598/9

BAŁUCZ;SR1L/00063025/8

O WIERZBOWEJ wspominałam zdaje się rok a może więcej temu 

zdaje sobie sprawę że na FORUM ROLNICZE zaglądają ludzie różnych opcji politycznych a także prawnicy i mam nadzieję że także a przede wszystkim ROLNICY  warto przyjrzeć się całej sprawie