Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Zamierzam kupić ciągnik na 20 ha ale nie wiem jakiej marki (Deutz-Fahr,John Deere,Lamborghini,Case,Landini,Massey Ferguson,Steyr,Fendt,New Holland,Same,McCormick) co wybrać ? jaki polecacie najbardziej ? 

Moje wymogi to;

- od 85 km do 150 km

- maks.70 tys.

Dajcie także informacje o danym ciągniku,wady/zalety itp. 

Z GÓRY DZIĘKUJĘ !!!!

Posted

na 20 ha, udzieliłem ci mądrej i co najważniejsze rozważnej odpowiedzi. Zadałeś takie pytania z których wynika że nie masz żadnej wiedzy ani doświadczenia w temacie. chcesz ciągnik do 150 koni do 70 tysi, to rozumiem że masz jeszcze 20 na ewentualny remont i konieczny przegląd, masz maszyny za jakieś 100 tysi do takiego ciągnika.

kup sobie c 330 lub mf 255 zobacz o co w tym chodzi a później szukaj sprzętu do zapotrzebowania.

ciągnik 150 koni obrabia 200 - 300 ha i raczej pryskać nim nie będziesz

Posted
widzisz, na 1 ha możesz mieć 1 10 traktorów tylko gdzie ekonomia ? na ursusa 1614 za komunistów przypadało 500 ha. Ja mam ponad 50 ha i mam 30 letniego 1614 i 31 letniego mf 255 i obrabiam to w miesiąc w pojedynke, robiąc jeszcze serwis i naprawy.Obrobił bym jeszcze 100 ha.
Posted

Ma sąsiad, ale czy mu są potrzebne do uprawy tego areału to inna sprawa. Co do mocy to jeżeli gleba jest minutówką to może być potrzebna moc z górnego zakresu. Ile Kolego Ty masz czasu na uprawę? Zwróć uwagę, że ceny maszyn w zależności od zapotrzebowania na moc rosną wykładniczo. Masz osiągnąć efekt ekonomiczny. Przeanalizuj dokładnie co napisał Kolega ali. Pozdrawiam!

Posted

Oczywiście mamy pług  4 skibowy kvernelanda,kultywator lemkena,siewnik stegsted z agregatem uprawno-siewnym plus do tego mamy zts-a i daje sobie radę ale potrzebny nam jeszcze jeden ponieważ rozszerzamy gospodarstwo i zts nie wystarczy.

Posted

mój kolega na 15ha  ma 3p , zetora i case coś po 90KM  oraz jelenia 6830  140km  , powód .... ma kasę 

ciągniki stoją w garażu i myszy jedzą kable

Posted

Kolegę podziwiam i szanuję.Sąsiad niech robi co chce z maszynami ma takie jakie ma tyle mu wystarcza na taki areał bo wiem to od niego samego.Oczywiście u mnie ciągnik ten co będzie to będzie do ciężkich prac więc liczyć się będzie moc w szczególności że na niektórych polach gleba jest naprawdę ciężka.

Posted

typowy rolniku , jesteś trochę jednak nie typowy , bo nie potrafisz czytać podpowiedzi a nawet sprecyzować odpowiedzi. Proponuję podpytać ojca, znajomych co mają doświadczenie o twoje kaprysy, bo za 70tyś nowy 135konny ciągnik to chyba z lego